Hamulce z ABS czy bez?
- ania201225
- Miss
- Imię: Ania
- gadu: 7801296
Hamulce z ABS czy bez?
Słuchajcie, mam taki problem. Zbliża mi się wymiana szczęk hamulcowych i nie wiem czy mam z ABS czy bez. Powiedzcie mi czy jedyny sposób w jaki można to sprawdzić to dopasowanie albo jednych albo drugich już przy wymianie? Czy jakoś inaczej mogę się tego dowiedzieć? Wiem, że różnią się tylko mocowaniem, więc albo jedne albo drugie nie będą pasowały. Nie mam książki serwisowej ani żadnych dodatkowych dokumentów,gdzie byłoby to napisane, a chciałabym je kupić i dopiero wtedy zdjąć i wymienić. Moja panda 1.1 active 2007r.
Ostatnio zmieniony sob 17:54, 21 lis 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używamy polskich znaków :) Pkt.11 Reg.Forum ! Poprawiono.
Powód: Używamy polskich znaków :) Pkt.11 Reg.Forum ! Poprawiono.
Re: Hamulce z ABS czy bez?
Albo zerknąć czy idą kable do czujników albo ostro przyhamować na jakiejś prostej (żeby tylko nikt z tyłu nie zaparkował) i od razu będzie wiadomo czy jest ABS czy nie - charakterystyczne "chrobotanie" hamulca.
Pozdrawiam,
Filip
Filip
-
rosomak
- Bywalec
- Imię: Darek
- gadu: 0
Jeśli się nie mylę to od 2005 lub 2006r ABS był montowany w każdym samochodzie. Takie wymagania UE. W sklepie po numerze VIN na pewno Ci powiedzą.
-
Rejmi
- Stały bywalec
- Imię: Rejmi
a jak włączasz stacyjkę to kontrolka od ABS zaświeca się?
oczywiście jak depniesz mocno po hamulcu to od razu się dowiesz czy abs tłucze czy koła zblokowane
oczywiście jak depniesz mocno po hamulcu to od razu się dowiesz czy abs tłucze czy koła zblokowane
- kampress
- Bywalec
- Imię: kampress
Łatwiejszym sposobem będzie wjechanie na mokry trawnik najlepiej poza miastem i próba hamowania, i tak jak Rejmi pisze, przy odpalaniu powinna pojawiać się kontrolka ABS.
- ania201225
- Miss
- Imię: Ania
- gadu: 7801296
Jest kontrolka od abs, ale też wystarczyło sprawdzić czy jest pompka abs
także wszystko już wiem
dziękuję za pomoc 
Ostatnio zmieniony sob 17:56, 21 lis 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie znaki.
Powód: Polskie znaki.
- Forsaken
- Klubowicz
- Imię: Piotrek
rosomak pisze:Jeśli się nie mylę to od 2005 lub 2006r ABS był montowany w każdym samochodzie. Takie wymagania UE. W sklepie po numerze VIN na pewno Ci powiedzą.
Nie wszystkie. Moje niestety nie ma