Centralny zamek - montaż - poradnik

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

zombek
Świeżak
gadu: 0

Re: Centralny zamek - montaż - poradnik

Post autor: zombek »

Witam!
Panowie proszę o pomoc!
kupiłem sterownik Carprotect BX30, poprzekładałem kasety z silniczkami ale wyłożyłem się jak to połączyć mianowicie kasety z sterownikiem. Czy ja dobrze rozumię że do mastera ma iść 4 przewody a do slave 2
Które przewody mają iść do jakich
Obrazek

Obrazek

z góry dzięki
adnap
Aktywny

Post autor: adnap »

@ZOMBEK

popatrz ja tu kiedys zrobilem "how to"

czyli moje wypociny tam sa fotki itp
po prostu wszystko
http://www.file-upload.net/download-753 ... a.pdf.html

na marginesie u mnie bylo tak >>

2 kable do slave

5 kabli do master
------------------------------------------
oczywiscie kable do masy i pradu ogolnie to jasne ze wiesz ( czerwony 12+ a czarny minus masa ) ty pytasz ale o master i slave ---
--------------
teraz powoli co do SLAVE >

w twoim wypadku intersuje cie szkic pod nim pisze "F2" czyli sterowanie minusami !

SLAVE >> tam gdzie nozyczki te kabelki izolujesz czyli z nimi nic nie robisz >> nr 1 pomaranczoy izolujesz >> nr 4 pomaranczowo czarny izolujesz
kolor BIALY i kolor BIALO CZARNY idzie do SLAVE ( ZOLTY I ZOLTO/CZARNY spinasz razem i gdzies do sruby czyli MINUSA wkrecasz )

wez na sucho wedlug mojego opisu PDF byteryjke 9V i zrob test do jaka pinologia otwieranie i zamykania kaset u ciebie jest
jak znajdziesz napisz sobie mazakiem jaki kabel i wszystkei kasety zostaw w stanie otwartym przy montazu ! to ulatwi szukanie pozniej bledow

teraz MASTER

i tu hm tez tu mam problem musze sie zastanowic ... jak to u ciebie bo u mnie chcialem zeby jak kluczykiem obroce w MASTER to sie wszystkie drzwi otowieraja ...
na 100% kolor BIALY i kolor BIALO CZARNY idzie do MASTER a dalej hm poddaje sie pomozcie HELP

wedlug mnie nie ma komunikacji w tym sterowniku z SLAVE !
ale to moje zdanie

czyli na ta chwile wydaje mi sie ze tak samo podlanczasz dwa kable do master jak do slave !

NIE MA ZADNEJ KOMUNIKACJI MASTERA z sterownikiem Ten sterownik to taki najtanszy ,,,
moim zdaniem potrzebowalbys jeszcze jednego sterownika do sterowania masterem ! ale czy to trza ...? chyba nie

twoj to >> MASTER = SLAVE wsio jedno

otwieranie i zamykanie odbywa sie pilotem ON OFF od razu plus i minus na przemian
sterownik nic nie sprawdza nic ni mysli nic nie kontroluje
tzn do niego nie plyna zadne informacje z zewnatrz czyli z mastera np czy drzwi otworzyles kluczykiem !

to moja wiedza na teraz :-(

testuj na sucho na bateryjce 9V !

pomozcie please z tym " masterem " bo moja wiedza jest ograniczona
niestety
moze pisze bzdury czekaj wiec na potwierdzenie moich wypocin
Mich@ł
Profesjonalista
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Mich@ł »

Potwierdzam słowa adnap'a ;)

Kasety podłączasz pod biały i biało-czarny przewód, a dokładny opis podłączena do kaset znajdziesz tutaj http://www.fiatpanda.org.pl/plikownia.h ... einfo&id=1 lub w instrukcji adnap'a.

Pamiętaj tylko aby przestawić zworkę na zamykanie pneumatyczne 3,5 s ;)

Jeżeli chcesz mieć dodatkowo centralny z kluczyka to musisz za 20-30 zł dokupić dodatkowy sterownik, który będzie odpowiadał za obsługę kaset zamków, zaś sterownik który posiadasz będzie działał wtedy w trybie sterownia zamkiem czyli z czasem 0.5 s.
Pozdrawiam,
Michał

Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl" onclick="window.open(this.href);return false; oraz forum akwarystyczne
adnap
Aktywny

Post autor: adnap »

no to mnie tez cieszy ze nie pisalem glupot

"Pamiętaj tylko aby przestawić zworkę na zamykanie pneumatyczne 3,5 s"

no tego to nie wiedzialem znow cos sie nauczylem

dzieki
toudi6666
Świeżak
Imię: Łukasz

Post autor: toudi6666 »

pospieszylem sie i kupilem centralny zamek z silownikami takimi normalnymi ;) do pandziny bo niema centralnego.sciaglem boczki i chyba bedzie z tego lipa ;( niema gdzie ich zamontowac. z klapa tyl sobie poradzilem bo bedzie otwierana z pilota. montowal ktos takie silowniki?? panda 1.1 3004rok.
Mich@ł
Profesjonalista
Kontakt:

toudi6666, moim zdaniem szkoda zachodu z zabawą w uniwersalne siłowniki... lepiej zakupić 4 silniczki lub całe kasety (na allegro czasami można bardzo tanio taki zestaw dorwać) ;)
Pozdrawiam,
Michał

Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl" onclick="window.open(this.href);return false; oraz forum akwarystyczne
toudi6666
Świeżak

wiem ale i tak trzeba przerabiac na pilota. wymontuje to wszystko i zobacze. mam w planach jeszcze szyby elektryczne z domykaniem ;)
Mich@ł
Profesjonalista
Kontakt:

toudi6666, przerabianie opiera się jedynie na zmianie końcówek na kablach aby dało się je wpiąć do kasety ;) Reszta pozostaje taka sama jak byś podłączał na siłownikach uniwersalnych ;)

Jak chcesz robić i szyby to polecam machnąć całość za jednym zamachem ;) Przynajmniej oszczędzisz sobie pracy przy rozkręcaniu drzwi ;)
Pozdrawiam,
Michał

toudi6666
Świeżak

wiem ze szybko.szyby kupie kolo sierpnia. nie wyrobie sie z kasa. trzeba mechanike ogarnac. i tak bede konserwowal cale auto to wtedy zamienie podnosniki. dzisiaj cos podzialam. jeszcze sa luzy na drazkach.podejdzenia sa na maglownice ;( i jeszcze na dodatek rano zaswiecil sie czujnik oleju mojej kobicie i zgasl dopiero po 3 odpaleniu auta ;(
toudi6666
Świeżak

nieda sie zamontowac uniwersalnych silownikow. masakra. rozebralem wszystko i nic z tego. chyba go sprzedam i kupie taki zestaw http://allegro.pl/zamek-centralny-dedyk ... 9.html.cos do tego jeszcze bedzie potrzebne??
Mich@ł
Profesjonalista
Kontakt:

Ten zestaw ma wszystko co potrzeba, ale ja bym na Twoim miejscu zostawił sterownik który już kupiłeś i tylko kasety (najlepsze wyjście bo masz w nich jeszcze krańcówki) dokupił ew same silniczki. W sumie kwestia czy ten obecny zestaw wybierałeś bo Ci się podobał, czy brałeś pierwszy lepszy ;)
Pozdrawiam,
Michał

zombek
Świeżak

Post autor: zombek »

zombek pisze:
@adnap, @Mich@ł w tym przypadku trochę inaczej to działa niż piszecie:) ale dzięki za pomoc,
metodą prób i błędów doszedłem do celu.

dla potomnych
sterownik Carprotect BX30,

Obrazek

Obrazek

pomarańczowy i pomarańczowo/czarny spinamy razem i podłączamy pod minus " - "
biały podłączamy równolegle do wszystkich kaset pin 3 w master i slave
biało/czarny równolegle do wszystkich kaset pin 6 master i 4 slave
żółty i żółto/czarny spinamy razem i podłączamy do plusa " + "
1 niebieski do różowego (lewy kierunkowskaz)
2 niebieski do brązowego (prawy kierunkowskaz) można je znaleźć w body computer kostka C
zworka ustawiona na 2 czyli 0,5
centralny działa jak trzeba tylko z pilota:)
sterownik nie obsługuje centralnego z kluczyka
toudi6666
Świeżak

krancowek w drzwiach niemam. alarmu tam nie bedzie.chodzi o sam centralny. napisalem do goscia i mam 10 dni na zwrot towaru. bede bral tamten dedykowany
Awatar użytkownika
matyja
Wymiatacz
Imię: Mateusz

Post autor: matyja »

krańcówki masz w kasetach zamka, nie montuje się ich extra
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
toudi6666
Świeżak

rozbieralem i krancowek niema.jest tylko miejsce na silniczki. do tych silniczkow chyba nietrzeba krancowek
ODPOWIEDZ