Spalanie zimą
-
wuja69
- Bywalec
- Imię: Janusz
- gadu: 388664
Re: Spalanie zimą
Paweł,cena części: wkład do termostatu -20zł(w hurtowni na terenie byłej chemii),org. uszczelka termostatu z Autexu-12zł,uszczelniacz cewek z Autexu ok5zł ,opaska zaciskowa 30-35mm 4zł,warto to wymienić.Sam dasz radę ,roboty na 1,5h .W mojej pańdzinie termostat wygłądał w środku jak nowy,a mimo tego był felerny.Mechanik bez podpięcia do kompa na pewno tego nie zdiagnozuje.
-
kev21
- Świeżak
- Imię: Dawid
- gadu: 0
Na marginesie do diesla termostat ok 200zł - zamiennik
-
Cco
- Świeżak
- Imię: Maciek
Hej,
Już prawie miesiąc wożę się swoim Pandolotem - około 40km dziennie 50% trasa / 50% miasto. Pierwsze liczone spalanie wyszło na poziomie 5.58, po 450km i dzisiejszym tankowaniu znowu do pełna wyszło 5.82 (a takie spalania osiągacie na benzyniakach!). Czy to jest normalne? (jazda oszczędna, na trasie równo 100km/h, w mieście 60-70km/h). Jeżeli spalanie jest za wysokie, to co może być tego przyczyną?
Już prawie miesiąc wożę się swoim Pandolotem - około 40km dziennie 50% trasa / 50% miasto. Pierwsze liczone spalanie wyszło na poziomie 5.58, po 450km i dzisiejszym tankowaniu znowu do pełna wyszło 5.82 (a takie spalania osiągacie na benzyniakach!). Czy to jest normalne? (jazda oszczędna, na trasie równo 100km/h, w mieście 60-70km/h). Jeżeli spalanie jest za wysokie, to co może być tego przyczyną?
- gumis
- StickerLover
- Imię: Tomek
Jeździsz dopiero miesiąc nowym samochodem, więc jeszcze go dobrze nie wyczułeś. Sprawdź jeszcze, np. ciśnienie w oponach. Ale bardziej bym stawiał na to, że jeszcze się dobrze nie wczułeś w nowy samochód. Więc to kwestia czasu.
Makaron z serem wiruje, wiruje, wiruje... to mnie kręci!
-
Cco
- Świeżak
- Imię: Maciek
Ciśnienie jest jak najbardziej ok. Opony zimowe zakładane w Marcu
. Po prostu nie wiem, czy to może być kwestia czegoś poważniejszego, bo widzę spalania po 4.7 u klubowiczów, a nie 5.7 jak u mnie.
Moja 1,1 zakupiona w styczniu ,odcinki 2 razy po 7,5 km spalanie wychodzi od 6,5 do 7 l ,mam nadzieje ze jak będzie cieplej to zejdę poniżej 6l 
- bartus2737
- Wymiatacz
Kolego Jaran, napewno zejdziesz poniżej latem:) jeśli tylko nie będziesz piszczal spod świateł i nie deptal pedala do podłogi. Też mam 1,1 do pracy 6km i spalanie tak od 6,3-7,4 . To 7,4 tylko raz jak jeździłem do 60km/h. A normalnie staram utrzymywać w granicach 80km/h. Pociecha jest to że w trasie parę dni temu jak jechałem do katowic w wietrzny dzień to spalanie wyszło 5,3 a spowrotem w lepszych warunkach 4,9:)
- gumis
- StickerLover
- Imię: Tomek
To z jaką ty prędkością jechałeś jak miałeś 4,9?
ja zmieniam biegi teraz przy 2,5tys obr i kurde nie jestem zadowolony, bo spalanie mam 6,2
ja zmieniam biegi teraz przy 2,5tys obr i kurde nie jestem zadowolony, bo spalanie mam 6,2

Makaron z serem wiruje, wiruje, wiruje... to mnie kręci!
- bartus2737
- Wymiatacz
A nie powiem jaka była średnia prędkość ale na trasie od 80 do 90 i na spokojnie;) ale wtedy nie było wiatru 
To jest juz jakieś pocieszenie ,a jeśli chodzi o jazdę to juz wyrosłem z ruszania z piskiem
staram sie jezdzić ekonomicznie jak będzie cieplej to zweryfikujemy spalanie
-
Witek
- Świeżak
- Imię: Witek
Tak co do tego wykresu - ja trójkę wrzucałem około 30 - 40 km/h, czy to jest jakiś błąd? Bo wg tego wykresu nie powinno się, ale jak wygląda to z Waszego doświadczenia?:)
- bombel
- Maniak
- Imię: Sebastian
- gadu: 1320359
- Kontakt:
Witek pisze:Tak co do tego wykresu - ja trójkę wrzucałem około 30 - 40 km/h, czy to jest jakiś błąd? Bo wg tego wykresu nie powinno się, ale jak wygląda to z Waszego doświadczenia?:)
trójkę przy 40
bez patrzenia na wykresy
-
Witek
- Świeżak
- Imię: Witek
Rady znajomych
sam się niespecjalnie na tym znam, dlatego pytam, a ten wykres dosyć czytelnie pokazuje jak się powinno robić 
- bombel
- Maniak
- Imię: Sebastian
- gadu: 1320359
- Kontakt:
Witek pisze:Rady znajomychsam się niespecjalnie na tym znam, dlatego pytam, a ten wykres dosyć czytelnie pokazuje jak się powinno robić
dawno tego wątku nie przeglądałem, jak napisałeś o wykresie to się z ciekawości wróciłem strone wstecz żeby go sobie obejrzeć, jest fajny według mnie bo czytelny i dobrze obrazuje, też jakimś specem nie jestem ale nie lubie dławić auta
Ja ostatnio jechałem do Polski 450km w tym 40km do autostrady teren lekko górzysty ,pozniej w Polsce caly dzien po mieście i spowrotem i spalanie wyszło wg komputera 5,7l! Rewelacja nie? Na autostradzie prędkośc ok 110-1120 czasami 130km/h