Łożysko amortyzatora
- wujek_arbuzzz
- Aktywny
- gadu: 0
- Panda: 1.1 VAN '05
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
Re: Łożysko amortyzatora
Mam czas jednak do poniedziałku.. ok to samych łożysk nie wymieniać ? tylko całość z poduchami. Czyli ze na dwa kola 60 , czy za sztukę 60 te Monroe ? Dobre są ? Bo propozycja zestawu łożysk i poduch KYB za 150(2 kola) trochę mnie przeraziła i zdecydowałem się na same łożyska SKF za 64 na dwa koła... przebieg 180tys. rocznik 2005 - to pierwsza taka wymiana i chciałbym mieć spokój na kolejny taki okres/dystans.. A osłony i odboje wymieniać ?
Ostatnio zmieniony 07 mar 2015, 23:35 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono czytelność, bo była masakra z czytaniem tego... pkt.11 Reg.Forum, Proszę zwracać uwagę na pisownię, by czytający mogli to ogarnąć :)
Powód: Poprawiono czytelność, bo była masakra z czytaniem tego... pkt.11 Reg.Forum, Proszę zwracać uwagę na pisownię, by czytający mogli to ogarnąć :)
- Blimek
- Rysiek z Klanu
- Imię: Hubert
- gadu: 5835296
- Panda: VAN 1.2 LPG
- Kontakt:
60 zł za sztukę. Wymień bo stare napewno popękane są.
**** ZAPRASZAM **** http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?t=8951" onclick="window.open(this.href);return false; <------ Temat z Moją Pandą ! **** ZAPRASZAM ****
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
- Panda: "Błękitna"
1.2 Dynamic - Lokalizacja: Wałbrzych
Czy aby na pewno mówimy o tym samym?Blimek i ja piszemy o mocowaniu górnym amortyzatora,które składa się z poduszki z wbudowanym łożyskiem i osobno się łożyska nie wymienia,co innego łożyska w piaście koła,ale tam nie ma poduszek.Piszę dlatego,żebyśmy się rozumieli.wujek_arbuzzz pisze:Mam czas jednak do poniedziałku.. ok to samych łożysk nie wymieniać ? tylko całość z poduchami. Czyli ze na dwa kola 60 , czy za sztukę 60 te Monroe ? Dobre są ? Bo propozycja zestawu łożysk i poduch KYB za 150(2 kola) trochę mnie przeraziła i zdecydowałem się na same łożyska SKF za 64 na dwa koła... przebieg 180tys. rocznik 2005 - to pierwsza taka wymiana i chciałbym mieć spokój na kolejny taki okres/dystans.. A osłony i odboje wymieniać ?
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
- Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Przy takim przebiegu dałbym nowe poduszki. Stare będą ubite 
Wysłane z mojego ST23i
Wysłane z mojego ST23i
- wujek_arbuzzz
- Aktywny
- Panda: 1.1 VAN '05
no to w końcu zrobione.
przy całej tej operacji auto wróciło na właściwy "pułap" - podniosło się z przodu o 2 cm..
taki zestaw :

...
jak się okazało z całego tego układu mogłem się przyczepić jedynie do amortyzatorów i na upartego do jednego łożyska, a tak to
wszystko "fabryka" po 186tkm i 9 latach w aucie i było ok

mam nadzieję że nowy zestaw też posłuży długo..
ze sprężyn zeszła osłonka:

przejmować się tym?
wymiana jak się okazało, to banał, ale po skompletowaniu narzędzi i posługując się manualem z forum.
ufff
dzięki za rady i pomoc
przy całej tej operacji auto wróciło na właściwy "pułap" - podniosło się z przodu o 2 cm..
taki zestaw :

...
jak się okazało z całego tego układu mogłem się przyczepić jedynie do amortyzatorów i na upartego do jednego łożyska, a tak to
wszystko "fabryka" po 186tkm i 9 latach w aucie i było ok

mam nadzieję że nowy zestaw też posłuży długo..
ze sprężyn zeszła osłonka:

przejmować się tym?
wymiana jak się okazało, to banał, ale po skompletowaniu narzędzi i posługując się manualem z forum.
ufff
dzięki za rady i pomoc
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
- Panda: "Błękitna"
1.2 Dynamic - Lokalizacja: Wałbrzych
I będzie spokój na dłużej. Ja wyczyściłem i pocałował tylko, nie nakładałem žadnych węży i tym podobnych cudów,bo i tak by się wytarło.
- AdaMs
- Moderator
- Imię: Mateusz
- Panda: Zuza 1.2 69KM (PIII)
- Kontakt:
Szybkie pytanie dla tych co sami wymieniają zawieszenie:
Jak zachowuje się sprawne łożysko na wyciągniętym kompletnym amorku? Powinno lekko chodzić, czy z oporem? Omawianych amorków nie miałem jeszcze w aucie, kupiłem kompletne i weryfikuje przed założeniem poszczególne elementy ich.
Jak zachowuje się sprawne łożysko na wyciągniętym kompletnym amorku? Powinno lekko chodzić, czy z oporem? Omawianych amorków nie miałem jeszcze w aucie, kupiłem kompletne i weryfikuje przed założeniem poszczególne elementy ich.
- morpheus1581
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Marcin
- Panda: Była Panda jest Fabia
Na pewno powinno się obracać. Często się zacierają i stoją.
Czy lekko? Tak jak w maselku bym powiedział.
Czy lekko? Tak jak w maselku bym powiedział.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
-
adam1965
- Profesjonalista
- Imię: Adam
- Panda: 1.1
Łożysko Macpersona powinno lżej pracować dopiero po założeniu do auta i postawieniu na kołach
- AdaMs
- Moderator
- Imię: Mateusz
- Panda: Zuza 1.2 69KM (PIII)
- Kontakt:
Czyli wygląda że są dobre, skoro potrafię nimi ruszyć. Dzięki wielkieadam1965 pisze:Łożysko Macpersona powinno lżej pracować dopiero po założeniu do auta i postawieniu na kołach
PS. Kusi mnie kupić ściągacz do sprężyny, wtedy miałbym 100% pewności i ewentualnie jak samemu to wymienić
- morpheus1581
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Marcin
- Panda: Była Panda jest Fabia
Kup kup. To nie trudne a satysfakcja będzie. Ja kupiłem taki ściągacz za 30 zlociszy na alledrogo. Na grot poduszki trzeba tylko zwrócić uwagę... o ile dobrze pamiętam to ze wspomaganiem grot do tyłu ale doszukaj bo nie jestem pewien. ...i uważaj na zębyAdaMs pisze:PS. Kusi mnie kupić ściągacz do sprężyny, wtedy miałbym 100% pewności i ewentualnie jak samemu to wymienić
Moja Panda
-
adam1965
- Profesjonalista
- Imię: Adam
- Panda: 1.1
Tak do tyłu a bez wspomagania do przodu.