Tryb City

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

kokoko1x
Świeżak
Imię: Jakub
gadu: 0

Re: Tryb City

Post autor: kokoko1x »

W mojej pandzie z początku produkcji (10/2003) czuć różnicę jadąc jeszcze 30km/h z CITY/bez.
A dodatkowo, od 20k km wywala błąd C1002 (zapisana suma błędu to już ponad 180) nie odłączając przy tym wspomagania. Oprócz tego, przy błędzie samo CITY działa jak należy.
Awatar użytkownika
thomson
Stały bywalec
Imię: Tomek

Post autor: thomson »

Ja błędu chyba nie mam, ale podobnie jak u ciebie czuje różnicę z city i bez przy ponad 10 km/h.
Zobaczymy jak powinno być jak Albercik wklei przepis :D
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze
Imię: Marcin

Post autor: morpheus1581 »

Zapewne kolega ma już czujnik skretu do wymiany.
Awatar użytkownika
AdaMs
Moderator
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: AdaMs »

Ale czego tu nie wiadomo... City jest do 30km/h, potem już nie działa ;)
Awatar użytkownika
thomson
Stały bywalec

Dziś zrobiłem próbę parkingową i w okolicach 30 km/h jak wyłączyłem city to nie czułem różnicy (poczekałem kilka sekund żeby city na pewno się wyłączyło).
A teraz tak sobie myślę, że już masę razy zdarzyło mi się zapomnieć wyłączyć city i orientowałem się dopiero na pierwszym skrzyżowaniu gdzie musiałem się zatrzymać. Jak miałem zieloną falę to nie czułem, że jadę z włączonym city. Także może być, że u mnie działa jak trzeba i się wyłącza po przekroczeniu 30 km/h :D
Awatar użytkownika
AdaMs
Moderator
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: AdaMs »

Ja jak to włączyłem w 2007 roku, tak do dziś nie wyłączyłem ;) To nie opcja, to styl życia :D A inni... niech się męczą ;)
Awatar użytkownika
olo 1
Maniak
Imię: Olek

Post autor: olo 1 »

Na oponach 195 będzie troszkę ciężej na city chodzić,co jest też małym gwoździem do uszkodzeń układu.Działa do 30 km/h w sposób stały,po przekroczeniu tej wartości można powiedzieć,że się"wyłącza"."Sztywnieje" tylko w momencie,kiedy się przegrzewa.Po prostu zostaje odłączone,po kilku minutach wszystko wraca do normy.Na "L" non stop to przerabialiśmy.
Awatar użytkownika
thomson
Stały bywalec

olo 1 pisze:Na oponach 195 będzie troszkę ciężej na city chodzić,co jest też małym gwoździem do uszkodzeń układu

Ciekawe czy nie większym gwoździem jest kręcenie kołami z wciśniętym hamulcem nawet na bazowych oponach 155. Opór zablokowanych kół 155 może być większy niż kręcenie na swobodnych 195.
Ja zawsze kręcę bez hamulca, a jak auto mi odjeżdża to zaciągam ręczny.
olo 1 pisze:Na "L" non stop to przerabialiśmy.

Mieliście na elkach pandy z gumami 195? :D Czy masz na myśli przegrzewanie?
Awatar użytkownika
olo 1
Maniak
Imię: Olek

Post autor: olo 1 »

Ha ha :D przegrzewanie miałem na myśli.Choć niebieska kończyła służbę właśnie na takich.
Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Imię: Tomasz
Kontakt:

Post autor: Albercik »

No i zmusiliście mnie do pogrzebania. I to w niedzielę.

Otóż: elearn milczy w temacie konkretnych prędkości. Jest tylko wzmianka lakoniczna, że wspomaganie działa degresywnie wraz ze wzrostem prędkości auta, aż do całkowitego wyłączenia. Ale bez konkretów. Poszperałem więc trochę głębiej i wychidzi na to, że są dwie generacje wspomagania:
- generacja pierwsza, w której wspomaganie słabnie wraz ze wzrostem prędkości, aż do całkowitego wyłączenia przy ok. 40kmph,
- generacja druga, w której wspomaganie podstawowe działa cały czas, a jedynie funkcja city działa degresywnie do ok. 50 kmph.

Druga generacja raczej w autach po 2010 roku, aczkolwiek nie wiem czy Pandy nawt MY2012 już je miały.

A co do kręcenia na hamulcu... zawsze tak kręcę to VW jest w automacie, więc jakby nie mam wyboru, a nawyk trzymania nogi na hamulcu pozostaje, więc Pandą też tak kręcę i jakoś nic się nie dzieje.

Z ciekawostek - w elearnie podali, że skręcając kierownicę do oporu na trybie CITY - silnik pobiera 75A prądu. A bezpiecznik jest 70A i jakoś się nie przepala. Oszukują fizykę :mrgreen:
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
thomson
Stały bywalec

Albercik pisze:A co do kręcenia na hamulcu... zawsze tak kręcę to VW jest w automacie, więc jakby nie mam wyboru, a nawyk trzymania nogi na hamulcu pozostaje, więc Pandą też tak kręcę i jakoś nic się nie dzieje.

Raczej nic nie powinno się dziać bo chyba inżyniery przewidziały taki scenariusz użycia :-D Zastanawiam się tylko co bardziej obciąża układ: kręcenie z hamulcem na seryjnych oponach czy bez hamulca na 195.
Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Kontakt:

Napisali, że największy pobór prądu jest przy skręceniu na maksa więc obstawiam, że to ;) obawiam się, że ani kręcenie na hamulcu, ani opony 195 nie będą miały wpływu na wspomaganie.

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
thomson
Stały bywalec

Albercik pisze:Napisali, że największy pobór prądu jest przy skręceniu na maksa

Chodzi o maksymalny skręt w sensie wychylenie czy chodzi o szybkość kręcenia kierownicą?
Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Kontakt:

Wychylenie do oporu i trzymanie.

Awatar użytkownika
thomson
Stały bywalec

A to nie powinno być tak, że silnik działa tylko podczas ruchu kierownicą? Czemu pełne wychylenie powoduje pracę silnika, skoro i tak nie da się bardziej ruszyć kierownicą i skręcić kół?