Przegląd - rozrząd.

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

sabath21
Stały bywalec
gadu: 0

Post autor: sabath21 »

Z tego co wiem producent zaleca wymianę pompy przy wymianie rozrządu za drugim razem czyli przy około 160 tyś km. Także jeździj i się nie przejmuj. Ja mam 124 tyś nalatane, rozrząd wymieniałem 20 tyś temu i jest okey.
Awatar użytkownika
Vanilla
Wymiatacz
Imię: Adam

Post autor: Vanilla »

OK dzięki za pomoc!

Dziwi mnie jednak, że ta pompa pędzi się od paska rozrządu, a nie klinowego :(
Awatar użytkownika
Huczas
Klubowicz na emeryturze
Kontakt:

Post autor: Huczas »

fiat mi w książce napisał wymianę rozrządu przy 130tys i wtedy wymieniać mam zamiar... przy tak małym silniku szybciej nie ma co się przejmować ;)
chojraaak
Aktywny

Post autor: chojraaak »

Właśnie stuknęło mi 101 tys. więc najwyższy czas na rozrząd. Nie wiem czy się cieszyć czy smucić... Planuję w przyszłym miesiącu wymienić go przy wymianie oleju świec i filtrów. W ASO za oryginały krzyknęli napinacz 130 zł, a pasek 105 zł, a wymiana 160-210 zł (minus rabat). Chcąc jakoś zaoszczędzić i mieć na wymianę, zamierzam sam zakupić części i powiedzcie czy taki zestaw będzie ok?

http://moto.allegro.pl/rozrzad-kompletn ... 67095.html

Czytając poprzednie wypowiedzi wnioskuję ze pompą się nie przejmować i wymienić następnym razem.. prawda?
Awatar użytkownika
Vanilla
Wymiatacz
Imię: Adam

Post autor: Vanilla »

Jeśli to całe jest za 76 zł to trafiłeś opcję SUPER TANIĄ !!!
Ja brałem napinacz INA, ale Ruvill to też dobra firma, właśnie kupiłem pompę wody od nich :D
Pasek też kupowałem Contitech za 47 zł.
Także mi to w sumie wyszło:
-pasek 47 zł
-napinacz 110
-pompa 107
*ale dostałem rabat :)

Podsumowując: Bierz jak dają :D
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz
Imię: ...

Post autor: Dreamcatcher »

coś mi stukało w silniku i najprawdopodobniej rozrząd będzie do wymiany. teraz czekam na telefon od mechaniorów (mój mechanik podrapał się w głowę słuchając auta i stwierdził że zrobi konsylium ze znajomym szpecem). co myślicie o czymś takim: http://allegro.pl/rozrzad-fiat-panda-1- ... 89153.html
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz

nikt nic nie napisze o tym rozrządzie? cóż - dzięki.
ponoć firma dobra.

wczoraj auto odebrałem. po konsylim mechaniory stwierdzili iż rozrząd mam do wymiany (bo co innego) ale że ponoć na razie mogę jeździć na tym. i co bym przyjechał jak się mu pogorszy. tyle że obawiam się iż do tego czasu mogę nerwowo nie wytrzymać. :P
natus08
Specjalista
gadu: 4665555

Post autor: natus08 »

Ja bym radził Ci jechać i zrobić to od razu, masz pewność, że nic się nie stanie i będzie działać jak trzeba.
Już ja widziałem takich mechaników co mówili: "z tym można jeździć".
Ostatnio właśnie mój brat jeździł bez łączników stab. wszystko pod spodem fruwało.
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz

tak samo myślę. i zgodnie z radą w przyszłym tygodniu chciałbym pozamawiać części. trochę mnie tylko dziwi że auto ma dopiero 102tys. na liczniku (diesel z łańcuszkiem) i już rozrząd zaczyna hałasować. ale w sumie auto wcześniej jeździło w firmie, później przeszło przez handlarza i teraz ze mną też lekko nie ma (dużo na miejscu jeżdżę).

powiedzcie tylko co kupić. rozrząd z linku powyżej, uszczelkę pod pokrywę, uszczelniacz wału korbowego, czy coś jeszcze?
Awatar użytkownika
Qnisko
Specjalista
Imię: Paweł

Re: Przegląd - rozrząd.

Post autor: Qnisko »

Chciałbym trochę odświerzyć temat ;)
Czy mimo, że mam dopiero najechane 52000km to powinienem wymienić rozrząd? Chodzi o to, że auto 2008r i nie wiem czy pasek rozrządu nie parcieje.
NIedawno jak wymieniałem pasek wielorowkowy to popękany był na maksa, sparciały.
Co doradzacie?
Awatar użytkownika
bobofrut
Admin na emeryturze
Imię: Patryk
gadu: 2476555

Post autor: bobofrut »

Ja bym wymienił.
Sprawdź w instrukcji co ile km / lat trzeba wymienic pasek, jak dla mnie to już pora na niego. ~60 tyś no i 5 lat, to starczy.
Koszt ok. 150 części (nawet za 100 da się) + 100 zł robocizna.
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
Awatar użytkownika
Romix13
Wesoły Tramdriver
Imię: Romek

Post autor: Romix13 »

Qnisko pisze:Czy mimo, że mam dopiero najechane 52000km to powinienem wymienić rozrząd?

Rozrząd co 120.000/60 miesięcy z wyjątkiem dla dużych obciążeń ( zimny klimat, jazda po mieście z długimi postojami na biegu jałowym, obszary zakurzone) co 48 miesięcy, jeśli pompa w porządku to pompę i napinacz przy drugiej wymianie.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Awatar użytkownika
Qnisko
Specjalista
Imię: Paweł

Post autor: Qnisko »

No to wymieniam :) Ale bez pompy bo przebieg dopiero lekko ponad 50000km.
Teraz czas na zakupy i szukamy mechaniora w wawie :) lub w okolicy ;)
Awatar użytkownika
bobofrut
Admin na emeryturze
Imię: Patryk
gadu: 2476555

Post autor: bobofrut »

Bzdura z tą pompą. Wymieniaj za każdym razem, ja się przekonałem, że nie ma co oszczędzać tych hmm 70 zł ? Bo potem 2x robota.
Wymieniłem rozrząd bez pompy i za moment z pompy leciało i znowu musiałem. Ale zrobisz jak uważasz
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
Awatar użytkownika
moszczu
Klubowicz na emeryturze
Imię: Michał
gadu: 5748023

Post autor: moszczu »

bobofrut pisze:Bzdura z tą pompą. Wymieniaj za każdym razem, ja się przekonałem, że nie ma co oszczędzać tych hmm 70 zł ? Bo potem 2x robota.
Wymieniłem rozrząd bez pompy i za moment z pompy leciało i znowu musiałem. Ale zrobisz jak uważasz

Zgadzam się z Patrykiem w 100% :) u mnie też przy pierwszej wymianie paska nie była wymieniana pompa, zaczęło się pocić a potem już ciekło... doszło do takiego stanu, że było mało płynu, układ był zapowietrzony i wkońcu poszła UPG (czyt. uszczelka pod głowicą) :/. Wymieniając rozrząd, to trzeba zrobić kompletnie, pompa wody + pasek wraz z rolką napinacza, nie ważne czy auto ma 50k czy 100k przebiegu. Zrobisz jak uważasz, bo i tak jedna robota :wink:
ODPOWIEDZ