Przegląd - rozrząd.
Właśnie stuknęło mi 101 tys. więc najwyższy czas na rozrząd. Nie wiem czy się cieszyć czy smucić... Planuję w przyszłym miesiącu wymienić go przy wymianie oleju świec i filtrów. W ASO za oryginały krzyknęli napinacz 130 zł, a pasek 105 zł, a wymiana 160-210 zł (minus rabat). Chcąc jakoś zaoszczędzić i mieć na wymianę, zamierzam sam zakupić części i powiedzcie czy taki zestaw będzie ok?
http://moto.allegro.pl/rozrzad-kompletn ... 67095.html
Czytając poprzednie wypowiedzi wnioskuję ze pompą się nie przejmować i wymienić następnym razem.. prawda?
http://moto.allegro.pl/rozrzad-kompletn ... 67095.html
Czytając poprzednie wypowiedzi wnioskuję ze pompą się nie przejmować i wymienić następnym razem.. prawda?
- Vanilla
- Wymiatacz
- Imię: Adam
- gadu: 0
Jeśli to całe jest za 76 zł to trafiłeś opcję SUPER TANIĄ !!!
Ja brałem napinacz INA, ale Ruvill to też dobra firma, właśnie kupiłem pompę wody od nich
Pasek też kupowałem Contitech za 47 zł.
Także mi to w sumie wyszło:
-pasek 47 zł
-napinacz 110
-pompa 107
*ale dostałem rabat
Podsumowując: Bierz jak dają
Ja brałem napinacz INA, ale Ruvill to też dobra firma, właśnie kupiłem pompę wody od nich
Pasek też kupowałem Contitech za 47 zł.
Także mi to w sumie wyszło:
-pasek 47 zł
-napinacz 110
-pompa 107
*ale dostałem rabat
Podsumowując: Bierz jak dają
- Dreamcatcher
- Klubowicz
- Imię: ...
coś mi stukało w silniku i najprawdopodobniej rozrząd będzie do wymiany. teraz czekam na telefon od mechaniorów (mój mechanik podrapał się w głowę słuchając auta i stwierdził że zrobi konsylium ze znajomym szpecem). co myślicie o czymś takim: http://allegro.pl/rozrzad-fiat-panda-1- ... 89153.html
- Dreamcatcher
- Klubowicz
nikt nic nie napisze o tym rozrządzie? cóż - dzięki.
ponoć firma dobra.
wczoraj auto odebrałem. po konsylim mechaniory stwierdzili iż rozrząd mam do wymiany (bo co innego) ale że ponoć na razie mogę jeździć na tym. i co bym przyjechał jak się mu pogorszy. tyle że obawiam się iż do tego czasu mogę nerwowo nie wytrzymać.
ponoć firma dobra.
wczoraj auto odebrałem. po konsylim mechaniory stwierdzili iż rozrząd mam do wymiany (bo co innego) ale że ponoć na razie mogę jeździć na tym. i co bym przyjechał jak się mu pogorszy. tyle że obawiam się iż do tego czasu mogę nerwowo nie wytrzymać.
- Dreamcatcher
- Klubowicz
tak samo myślę. i zgodnie z radą w przyszłym tygodniu chciałbym pozamawiać części. trochę mnie tylko dziwi że auto ma dopiero 102tys. na liczniku (diesel z łańcuszkiem) i już rozrząd zaczyna hałasować. ale w sumie auto wcześniej jeździło w firmie, później przeszło przez handlarza i teraz ze mną też lekko nie ma (dużo na miejscu jeżdżę).
powiedzcie tylko co kupić. rozrząd z linku powyżej, uszczelkę pod pokrywę, uszczelniacz wału korbowego, czy coś jeszcze?
powiedzcie tylko co kupić. rozrząd z linku powyżej, uszczelkę pod pokrywę, uszczelniacz wału korbowego, czy coś jeszcze?
- Qnisko
- Specjalista
- Imię: Paweł
Re: Przegląd - rozrząd.
Chciałbym trochę odświerzyć temat 
Czy mimo, że mam dopiero najechane 52000km to powinienem wymienić rozrząd? Chodzi o to, że auto 2008r i nie wiem czy pasek rozrządu nie parcieje.
NIedawno jak wymieniałem pasek wielorowkowy to popękany był na maksa, sparciały.
Co doradzacie?
Czy mimo, że mam dopiero najechane 52000km to powinienem wymienić rozrząd? Chodzi o to, że auto 2008r i nie wiem czy pasek rozrządu nie parcieje.
NIedawno jak wymieniałem pasek wielorowkowy to popękany był na maksa, sparciały.
Co doradzacie?
- bobofrut
- Admin na emeryturze
- Imię: Patryk
- gadu: 2476555
Ja bym wymienił.
Sprawdź w instrukcji co ile km / lat trzeba wymienic pasek, jak dla mnie to już pora na niego. ~60 tyś no i 5 lat, to starczy.
Koszt ok. 150 części (nawet za 100 da się) + 100 zł robocizna.
Sprawdź w instrukcji co ile km / lat trzeba wymienic pasek, jak dla mnie to już pora na niego. ~60 tyś no i 5 lat, to starczy.
Koszt ok. 150 części (nawet za 100 da się) + 100 zł robocizna.
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.

- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
Qnisko pisze:Czy mimo, że mam dopiero najechane 52000km to powinienem wymienić rozrząd?
Rozrząd co 120.000/60 miesięcy z wyjątkiem dla dużych obciążeń ( zimny klimat, jazda po mieście z długimi postojami na biegu jałowym, obszary zakurzone) co 48 miesięcy, jeśli pompa w porządku to pompę i napinacz przy drugiej wymianie.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
- Qnisko
- Specjalista
- Imię: Paweł
No to wymieniam
Ale bez pompy bo przebieg dopiero lekko ponad 50000km.
Teraz czas na zakupy i szukamy mechaniora w wawie
lub w okolicy 
Teraz czas na zakupy i szukamy mechaniora w wawie
- bobofrut
- Admin na emeryturze
- Imię: Patryk
- gadu: 2476555
Bzdura z tą pompą. Wymieniaj za każdym razem, ja się przekonałem, że nie ma co oszczędzać tych hmm 70 zł ? Bo potem 2x robota.
Wymieniłem rozrząd bez pompy i za moment z pompy leciało i znowu musiałem. Ale zrobisz jak uważasz
Wymieniłem rozrząd bez pompy i za moment z pompy leciało i znowu musiałem. Ale zrobisz jak uważasz
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.

- moszczu
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Michał
- gadu: 5748023
bobofrut pisze:Bzdura z tą pompą. Wymieniaj za każdym razem, ja się przekonałem, że nie ma co oszczędzać tych hmm 70 zł ? Bo potem 2x robota.
Zgadzam się z Patrykiem w 100%
. Wymieniając rozrząd, to trzeba zrobić kompletnie, pompa wody + pasek wraz z rolką napinacza, nie ważne czy auto ma 50k czy 100k przebiegu. Zrobisz jak uważasz, bo i tak jedna robota