luki8823 pisze:Co do kostki to się nie będę wypowiadać bo nie wiem, ale co do spalania to zgodnie z komputerem w moim misiu to spadło o jakieś 0,3 litra na 100 kilometrów a jeżdżę z prędkościami na trasie rzędu 120-140 km/h
Potwierdzam, ja latam tylko na trasie i to z predkosciami do 100km/h (niestety jest tloczno) i widze, ze o 0,5l/100 spokojnie spadlo. Komputer pokazuje mi teraz srednio 5, max 5.2l. Wczesniej 5.7 do 6.5 wiec jest odczuwalna roznica, no i aku nie dostaje po tylku takze powinien troche dluzej wytrzymac
Deacon pisze:eee spalanie ci spadlo 0,5l/100km jak jezdzisz na dziennych? sorki kolego ale nie uwierze, po prostu nie ma takiej opcji
Zrobic fotke ile mi komp pokazuje spalania sredniego? Dzis bedzie - razem z fotka przejechanych na tym tankowaniu LPG kilometrow, zeby nie bylo ze sciemniam i robie fotke po zrobieniu 500m Tyle, ze nie udowodnie ile palil wczesniej.. ale to forumowicze sie wypowiedza jakie maja spalanie
Tak się zastanawiam jak Wy widzicie, że spadło spalanie. Komputer oblicza spalanie na podstawie ilości wtryskiwanego paliwa i nie bierze pod uwagę czynników zewnętrznych.
sabath21 pisze:Tak się zastanawiam jak Wy widzicie, że spadło spalanie. Komputer oblicza spalanie na podstawie ilości wtryskiwanego paliwa i nie bierze pod uwagę czynników zewnętrznych.
Mają info od Boga
Jak ktoś ma w życiu pecha to i w bananie pestkę znajdzie. XD
Witam wszystkich Chciałbym wypowiedzieć się w kwestii swiateł dzioennych LED i zużycia paliwa. Sam osobiście założyłem do mojej pandy 1.2 Dynamic swiatła dzienne LED Przed ich montażem oczywiście podłaczyłem je do akumulatora i sprawdziłem jaka moc pobierają podczas świecenia? Amperomierz wskazał pobór prądu 1.1 A dla dwóch lamp, co daje nam moc elektryczną lamp 1.1A x 12V = 13,2 Wata więc taką moc musi dostarczyć alternator/akumulator do zasilenia tych lamp i tylko tych poniewąż jak zamontujecie przekażnik to inne światła ( mijania i pozycyjne) się odłączają.
Teraz kwestia ile prądu/mocy potrzeba przy jezdzie na swiatłach mijania: Reflektory przednie żarówki 2x 45 Wat = 90 W Światła pozycyjne przód 2x 5 Wat = 10W Swiatła pozycyjne tył 2x5Wat = 10W Podświetlenie rejestracji tył 1x 5 Wat= 5W (chyba ) No i sumujemy wszystko 90+10+10+5= 115Wat i taką moc elektryczną musi dostarczyć nam alternator/akumulator do zasilenia tego wszystkiego.
Z tego rachunku widać że światła LED= 13,2 W < światła mijania = 115 W
Jest to prawie 10 krotnie więcej!!
A teraz kwestia zużycia paliwa tak jak przedstawiłem w obliczeniach te 13W lub 115 W to moce elektryczne swiateł i taką moc musi dosatarczyć nasze żródło prądu (alternator/akumulator ) Wiadomo że podczas jazdy głównie dostarcza nam mocy alternator. No i tu jeszcze żeby alternator dostarczył nam 115Wat mocy elektrycznej to silnik musi go napędziś i dostarczyć mu mocy mechanicznej która jest większa bo wynika ze sprawności alternatora. Sprawność alternatorów wynosii ok 65% (N altern=0.65) A na końcu tej naszej układanki jest sam silnik który ma sprawność ok. 35% (N silnika =0.35) podobno Łacząc to wszystko w równanie sprawności układu silnik* alernator = moc elektryczna wychodzi nam (N altern=0.65)*(N silnika =0.35)= sprawnosc układu=0,22
Więc widzimy że z każdego 1 Wata dostarczonego do silnika w postaci paliwa, uzyskujemy 0,22 Wata energii elektrycznej przy tej sprawności układu. Czyli do zasilenia naszych świateł mijania 115W musimy dostarczyć 522 Waty w zużytym paliwie ( 522W * 0.22 sprawnośc układu= 115 Wat energi elektrycznej zasilającejświatła mijania).
Ile to jest 522 Waty w paliwie to juz mi sie nie chce liczyć ale powiem wam tak.
Mam założone światła dzienne LED i na komputerzez ( panda Dynamic) na wskazaniach chwilowego zużycia paliwa, jadąc po prostej poziomej drodze z jednostajną prędkoscią od razu widac różnicę jak zapalęświatła mijania - to zużysie wzrasta Jak zapalę światła dzienne LED to żużycie paliwa maleje o ok 5%.
Większe różnice/oszczedności są w przypadku jak silnik pracuje z bardzo mała mocą. Wtedy widać że obciążenie go dodatkowymi odbiorami 115W (światła mijania) powiduje wzrost zużycia paliwa ponad 5%.
W praktyce mogę powiedzieć że te 0.5 litra /100 km przy spokojnej jeździe to można zaoszczędzić montując LEDy.
Ile ludzi tyle teorii na temat świateł dziennych Ogólnie w jakiś mądrzejszych ode mnie periodykach typu auto świat bądź motor twierdzą, że w mieście przy prędkościach ~60 km/h zysk z używania świateł dziennych jest największy, natomiast przy prędkościach autostradowych nieomalże na granicy błędu
ar-g pisze:(...)Sprawność alternatorów wynosii ok 65% (N altern=0.65) A na końcu tej naszej układanki jest sam silnik który ma sprawność ok. 35% (N silnika =0.35) podobno Łacząc to wszystko w równanie sprawności układu silnik* alernator = moc elektryczna wychodzi nam (N altern=0.65)*(N silnika =0.35)= sprawnosc układu=0,22
Więc widzimy że z każdego 1 Wata dostarczonego do silnika w postaci paliwa, uzyskujemy 0,22 Wata energii elektrycznej przy tej sprawności układu. Czyli do zasilenia naszych świateł mijania 115W musimy dostarczyć 522 Waty w zużytym paliwie ( 522W * 0.22 sprawnośc układu= 115 Wat energi elektrycznej zasilającejświatła mijania).
(...)
W praktyce mogę powiedzieć że te 0.5 litra /100 km przy spokojnej jeździe to można zaoszczędzić montując LEDy.
Myślę że pomogłem i nie zanudziłem.
ciekawym jak te obliczenia miały by się do silnika diesla.