montaż wspomagania - robił ktoś ?
- bobofrut
- Admin na emeryturze
- Imię: Patryk
- gadu: 2476555
Re: montaż wspomagania - robił ktoś ?
No właśnie dlatego pytam, bo jest taniej, a wydaje się to samo. Dzwignia, ale to są szczegóły
ważne zeby działało
byłaby to cenna informacja xP a nasz specjalista od wszystkiego Zwierzak wie coś w tym temacie :>
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.

- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
Elektronicznie do Pand z C-CAN prawdopodobnie by podeszło (100hp, 69KM, 4x4, selespeed, ESP).
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
-
Kiki
- Bywalec
- Imię: Tomek
- gadu: 0
bambrys pisze:Panowie mam taką prośbę czy mógłby ktoś zrobić manual z montażu wspomagania kierownicy
Przecież masz bardzo dużo opisane w tym wątku. Nawet sporo zdjęć jest. A jak chcesz mieć wszystko na tacy to na allegro jest super dokładny manual krok po kroku - jak to zamontować będąc zupełnym amatorem.
Ostatnio byłem w Warszawie na przeglądzie samochodów firmowych i tam też zajmowali się montażem wspom. do Pand, z ciekawości spytałem i za sam montaż chcieli 700zł, także warto samemu podłubać.
Re: montaż wspomagania robil ktos ?
Jarecki8810 pisze:mafcin pisze:Jarecki8810 pisze:Kabel idzie do pinu 4 złącza B na sterowniku EPS.
ja wiem, że tam powinien iść, tylko obecnie mam samochód bez wspomagania (fabrycznie)
kupiłem dzisiaj kolumnę ze wspomaganiem i będę ją montować w sobote i nie wiem, gdzie mogę znaleźć drugi koniec tego kabla
żadnej odpowiedniej wtyczki koło kolumny nie widziałem i mnie to zaciekawiło
skoro już jest ten kabel gdzieś ułożony, to wolałbym go nie ciąć, tylko wykorzystać
Idzie OD 4 pinu na sterowniku DO 9 pinu w złączu diagnostycznym auta. Nie zahacza o nic po drodze. Jeśli masz go w złączu diagnostycznym, to daleko go nie pociągnęli. Musisz się rozejrzeć.
Dla przyszłych montowaczy, którzy chcą to zrobić tak jak fabryka nakazała.
Kabelek ten nie jest nigdzie ucięty, fiat nie robi takich głupot.
Nie jest też prawdą, że idzie bezpośrednio ze wspomagania do gniazda diagnostycznego.
Idzie on do kostki obok drzwi pasażera, a z tej kostki do wspomagania.
-
banan
- Świeżak
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Witam wszystkich.
Będę montował wspomę w mojej Pandzie.
Pytanko: takie coś podejdzie: http://allegro.pl/show_item.php?item=3116786217
Trzeba jakieś wiązki jeszcze do tego ? W ogóle posiada ktoś manual dla laików co krążył swego czasu na allegro ?
Będę montował wspomę w mojej Pandzie.
Pytanko: takie coś podejdzie: http://allegro.pl/show_item.php?item=3116786217
Trzeba jakieś wiązki jeszcze do tego ? W ogóle posiada ktoś manual dla laików co krążył swego czasu na allegro ?
- bobofrut
- Admin na emeryturze
Witaj.
Jeżeli będziesz zakładał wspomaganie to przeczytaj cały wątek.
Takie coś podejdzie, zadzwoń i dowiedz się (żeby nie było) czy to EU czy UK wersja wspomagania.
Co do wiązek to przydadzą Ci się kostki do wspomagania, na allegro 50 zł ok.
A manual chroniony jest prawami autorskimi także nawet jak ktoś ma t o się nie podzieli. Kup
Jeżeli będziesz zakładał wspomaganie to przeczytaj cały wątek.
Takie coś podejdzie, zadzwoń i dowiedz się (żeby nie było) czy to EU czy UK wersja wspomagania.
Co do wiązek to przydadzą Ci się kostki do wspomagania, na allegro 50 zł ok.
A manual chroniony jest prawami autorskimi także nawet jak ktoś ma t o się nie podzieli. Kup

-
banan
- Świeżak
- Kontakt:
Wątek cały już przeczytałem, także jakąś wiedzę na ten temat już mam.
W ogóle ostatnio zauważyłem w jednej Pandzie (bez wspomagania) kierownica chodzi bardzo ciężko - ciężej niż w drugiej Pandzie, którą posiadam również bez wspomagania. Jak auto jest w ruchu to nie jest to jeszcze tak straszne, natomiast kręcenie kierownicą podczas parkowanie to straszny ukrop - naprawdę trzeba się namęczyć. Nie wiem czy problem nie leży w maglownicy i czy montaż wspomagania załatwi sprawę.
W ogóle ostatnio zauważyłem w jednej Pandzie (bez wspomagania) kierownica chodzi bardzo ciężko - ciężej niż w drugiej Pandzie, którą posiadam również bez wspomagania. Jak auto jest w ruchu to nie jest to jeszcze tak straszne, natomiast kręcenie kierownicą podczas parkowanie to straszny ukrop - naprawdę trzeba się namęczyć. Nie wiem czy problem nie leży w maglownicy i czy montaż wspomagania załatwi sprawę.
- bobofrut
- Admin na emeryturze
Nie wiem czy waga silnika ma na to wpływ bo widzę, że masz 1,3 i 1,1 ale opony mogą mieć na to wpływ czy kręci się lżej.
Powiem Ci tak.. Jeżeli nie masz wspomagania i Ci przeszkadza parkowanie to montuj wspomaganie, nie będziesz żałował. Ja nie miałem wspomagania. Nie żałuję montażu i to najlepsza rzecz w jaką mogłem zainwestować (no i lpg). Uprzyjemnia jazdę i parkowanie.
Powiem Ci tak.. Jeżeli nie masz wspomagania i Ci przeszkadza parkowanie to montuj wspomaganie, nie będziesz żałował. Ja nie miałem wspomagania. Nie żałuję montażu i to najlepsza rzecz w jaką mogłem zainwestować (no i lpg). Uprzyjemnia jazdę i parkowanie.

-
banan
- Świeżak
- Kontakt:
Dwie benzyny, które mam są bez wspomagania, ale jest różnica duża. Opony takie same na dwóch. Ostatnio zauważyłem właśnie problem z kręceniem w jednej - stąd też pomysł z montażem wspomagania, bo teraz najwięcej poruszam się właśnie osobówką.
Wspomaganie mam tylko w Mjet ale tam to w standardzie montowali.
- bobofrut
- Admin na emeryturze
banan pisze:Dwie benzyny, które mam są bez wspomagania, ale jest różnica duża. Opony takie same na dwóch. Ostatnio zauważyłem właśnie problem z kręceniem w jednej - stąd też pomysł z montażem wspomagania, bo teraz najwięcej poruszam się właśnie osobówką.
Racja, mój błąd sorka.

- Dorian1.1
- Wieczny Szperacz
- Imię: Dorian
- gadu: 1978034
- Kontakt:
banan pisze:Wątek cały już przeczytałem, także jakąś wiedzę na ten temat już mam.
Ktoś wspominał, że wymiana lożysk kolumny amortyzatora pomaga w takich przypadkach. Jesli to nie pomoże to przekładnia siada raczej. Jednak przed wymianami części sprawdź ilość tlenu w kołach
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam
MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam
MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się
-
Kiki
- Bywalec
- Imię: Tomek
A odświeżę temat i przypomne kwestię niewracania kierownicy.... czy ktoś wymyślił coś w tej sprawie? Założyłem 3 komplety już i w dwóch kierownica normalnie wraca a w jednej jest źle, czasem kompletnie nie wraca....czy pomoże tylko wymiana maglownicy na taką z wersji ze wspomaganiem ? Z drugiej strony w fabrycznych wspomaganiach też czasem nie wraca. Sam sie przekonałem...
-
mariusz.k
- Świeżak
- Imię: Mariusz
Inna maglownica może się różnić chyba przełożeniem czyli może wtedy być np. pół obrotu kierownicy mniej, a co do wracania kierownicy to być może najwyżej zmniejszy się troszkę siła z jaką kierownica wraca lub coś takiego. Mam jeszcze pytanie czy można zasilanie wspomagania kierownicy podpiąć od zasilania body komputera?
- matyja
- Wymiatacz
- Imię: Mateusz
mariusz.k pisze:Mam jeszcze pytanie czy można zasilanie wspomagania kierownicy podpiąć od zasilania body komputera?
wiele osób tutaj tak robiło i nie mieli problemów, aczkolwiek ja wychodzę z założenia, że skoro Fiat przewidział osobny bezpiecznik 60A tylko dla silnika wspomagania, to warto taki dać na osobnym obwodzie i tak też przy moich montażach robię
mariusz.k pisze: Mam jeszcze pytanie czy można zasilanie wspomagania kierownicy podpiąć od zasilania body komputera?
Generalnie to oczywiście działa, ale Fiat oryginalnie prowadzi gruby przewód osobno do skrzynki bezpiecznikow i tak to powinno być zrobione, żeby niepotrzebnie nie obciążać przewodu zasilającego body. Przewód 10mm2, bo taki jest w oryginale, kosztuje 5zl za metr, potrzeba 1.5m i nie warto dla tych 8zł ryzykować problemów z elektryką albo przeciązania linii zasilania body.
Sąsiadowi ostatnio się spaliło pół Una to miał zwarcie na klaksonie, ale olał to przez kilka dni. To tak ostrzegawczo...