Klimatyzacja manualna

Szarpie, stuka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Camcioo, AdaMs

arnold
Wymiatacz
Imię: Arnold
gadu: 0

Re: Klimatyzacja manualna

Post autor: arnold »

Wtedy wiesz że cały obwód jest sprawny. Moim zdaniem jeśli chce się samemu grzebać w aucie dobrze jest nabyć jakieś narzędzie. Bo tak czy siak obwód zamyka komp. Albo postaw auto, wlacz klime otwórz maskę i obserwuj.

Wysłane z mojego ST23i przy użyciu Tapatalka
adfra
Świeżak
Imię: Adam

Post autor: adfra »

arnold pisze:Wtedy wiesz że cały obwód jest sprawny. Moim zdaniem jeśli chce się samemu grzebać w aucie dobrze jest nabyć jakieś narzędzie. Bo tak czy siak obwód zamyka komp. Albo postaw auto, wlacz klime otwórz maskę i obserwuj.

Wysłane z mojego ST23i przy użyciu Tapatalka

To już zrobiłem wcześniej - sprężarka się włącza, pracuje chwilę, po czym się wyłącza. Czeka chwilę, załącza się na kilka sekund i wyłącza z powrotem. Czeka chwilę, załącza na kilka sekund i wyłącza. I tak cały czas.
Rurka od skraplacza (ta cienka) jest gorąca, rurka od parowacza (ta gruba) jest chłodna, chyba w temperaturze pokojowej (garażowej). Głębiej palców nie pchałem, bo mi ich szkoda.
Wentylator przed silnikiem stoi i się nie rusza, aczkolwiek cały silnik jeszcze nie był nagrzany, bo pracował 2-3 minuty.
Tak jak pisałem wcześniej - jeśli zacząłbym jechać, to sprężarka pracowała by cały czas i klima by chłodziła bez zarzutu.
Chyba rzeczywiście kupię kabel, bo widzę, że na alledrogo ceny są w miarę przystępne.
arnold
Wymiatacz
Imię: Arnold

Post autor: arnold »

Nie wiem jakie warunki musi spełnić układ żeby wentylator się załączył, z fiatowskimi klimami nie mam do czynienia, grupa VW włącza wentylator bardzo szybko.
Sprawdzanie wentylatora na krótko nie ma sensu - bezpośrednio do aku, póki nie ma się pewności, że układ chce go włączyć, a ten po prostu nie działa. Dlatego diagnostyka aktywna jest tak przydatna.
Ostatnio zmieniony czw 21:37, 23 lip 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono drobne literówki.
Awatar użytkownika
tomjoz
Profesjonalista
Imię: Tomek
gadu: 582988

Post autor: tomjoz »

Kiedyś jeździłem Audi które miało klimę i tam podczas załączonej klimy wentylator prawie chodził na okrągło. W porównaniu z fiatem to we fiacie chodzi dużo mniej.
Moja Panda

http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?t=4876" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ros0mak
Stały bywalec
Imię: Marcin

Post autor: Ros0mak »

Co powoduje załączenie wentylatora chłodnicy klimatyzacji??? Tzn skąd dostaje sygnał? Z rezystora wentylatora przy chłodnicy???
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
------------------------------------
Pierścioneczek mojej Żony.
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=8438
ODPOWIEDZ