Ja szukałem radia które ma usb z tyłu by mi taki kikut nie wystawałbunio14 pisze:Niby o gustach sie nie dyskutujesabath21 pisze:nie za ładny jest ten clarion
Ja patrze pod katem funkcjonalnosci i do kitu troche ze USB ma z tylu i trzeba gdzies/jakos/ktoredys pociagnac go na front zeby moc np pendrive podpiac. Dla mnie slabe rozwiazanie.
Fabryczne radio i iPhone
- Vito
- Admin na emeryturze
- Imię: Witek
- Panda: była - jest pug 508
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
- Kontakt:
- Jarecki8810
- Profesjonalista
Re:
Nie wiem, czy już sobie odpuściłeś ten temat czy nie ale powiem Ci tak: na bank w sposób przez Ciebie zaproponowany z kabelkami nic Ci nie wyjdzie. Fiat kombinował ze swoimi radiami i czasem poukrywał w nich jakieś funkcje jak AUX czy ciekawy tryb serwisowy w Stilo ale powoli...Huczas pisze:jak to sprawdzę to dam znać co i jak. nie sądzę abym spalił coś w radiu dając sygnał z telefonowego wyjścia jack 3,5mm.
Pandy jeszcze za bardzo nie znam ale Bravę przez 4 lata rozgryzłem całą na wylot wliczając w to pierwszą w życiu naprawę silnika po strzale rozrządu ale poczekajcie...
Funkcja AUX w radyjku (praktycznie najwyższy model jaki montowali a było ich z 8 chyba) w Bravie aktywowała się po podłączeniu sygnału na odpowiednie piny w złączu zmieniarki i zmostkowaniu dwóch czy nawet trzech pinów w tejże wtyczce. Myślę, że w Pandzie wcale tego nie ułatwili (jeśli już). Trzeba przewracać Internet w tym temacie, może ktoś na świecie już odkrył, co trzeba zrobić.
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- Walczy o dziewiąte miejsce z lodówką ...
- A kobieta ?
- Huczas
- Klubowicz na emeryturze
- Panda: 1.2 Dynamic
- Kontakt:
Re: Fabryczne radio i iPhone
Próbowałem i nic to nie dało. darowałem sobie.
Jeśli sądzisz że jest taka możliwość - podłączenia po lini AUX innego źródła dźwięku - to jestem na tak brakuje mi tego, tylko hmm, z tego co piszesz, musiałbym podłączyć zmieniarkę do radia rozumiem że tą oryginalną - ciężko znaleźć no i nie kupię jej tylko po to by na chwilę podłączyć
Jeśli sądzisz że jest taka możliwość - podłączenia po lini AUX innego źródła dźwięku - to jestem na tak brakuje mi tego, tylko hmm, z tego co piszesz, musiałbym podłączyć zmieniarkę do radia rozumiem że tą oryginalną - ciężko znaleźć no i nie kupię jej tylko po to by na chwilę podłączyć
- spacewalker
- Bywalec
- gadu: 0
- Panda: C.D.n....
Masz 2 opcje.
1 - podłaczyc porsty kabel pod wejscie zmieniaki, tak robią w radiach VW http://allegro.pl/wejscie-aux-grundig-m ... 96925.html" onclick="window.open(this.href);return false;
radio Blapupunk czy Bosch na tych kostkach ma takie samo wyprowadzenie wiec piny powinny sięzgadzac. Rozszyfrój ktry to i po klopocie .
2 - kupic emulator zmieniaki na USB / SD/ IPOD wtedy sterujesz Ipodem jak zmieniarka (tzn - masz 6 katalogów, w kazdym po 99 tracków) kazdy katalog to 1 CD.
1 - podłaczyc porsty kabel pod wejscie zmieniaki, tak robią w radiach VW http://allegro.pl/wejscie-aux-grundig-m ... 96925.html" onclick="window.open(this.href);return false;
radio Blapupunk czy Bosch na tych kostkach ma takie samo wyprowadzenie wiec piny powinny sięzgadzac. Rozszyfrój ktry to i po klopocie .
2 - kupic emulator zmieniaki na USB / SD/ IPOD wtedy sterujesz Ipodem jak zmieniarka (tzn - masz 6 katalogów, w kazdym po 99 tracków) kazdy katalog to 1 CD.
coś bym przerobił...ale co, jak juz nie ma co
- Huczas
- Kontakt:
spoko, już to sprawdzałem na tych pinach. tylko nic mi to nie daje że mam tam sygnał podpięty bo w radiu nie mam opcji AUX
jeśli jej nie uruchomię to nic nie usłyszę 
- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
- Panda: Actual 1,1 2007
Ostatnio podłączałem AUX koleżance w radiu bez MP3 i miało ono fabryczne wejście AUX w żółtej wtyczce.
Znalazłem jeszcze rozwiązanie dla radia bez fabrycznego AUX, gdzie na piny 19 i 20 jest podawany dodatni sygnał audio, na 20 masa od wejscia audio. Jednak nie ma wejścia AUX w menu więc trzeba uruchomić radio w tryb zmieniarki poprzez podanie masy na pin 17. Nie wiem czy to rozwiązanie działa, bo go nie testowałem.
Znalazłem jeszcze rozwiązanie dla radia bez fabrycznego AUX, gdzie na piny 19 i 20 jest podawany dodatni sygnał audio, na 20 masa od wejscia audio. Jednak nie ma wejścia AUX w menu więc trzeba uruchomić radio w tryb zmieniarki poprzez podanie masy na pin 17. Nie wiem czy to rozwiązanie działa, bo go nie testowałem.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
- Huczas
- Kontakt:
sprawdzę przy okazji - dzięki
dla jasności, masę to z obudowy radia mogę dawać?
19 i 20 pin dodatni sygnał czyli rozumiem lewy prawy kanał a ujemny sygnał też na 20?
dla jasności, masę to z obudowy radia mogę dawać?
19 i 20 pin dodatni sygnał czyli rozumiem lewy prawy kanał a ujemny sygnał też na 20?
- Zwierzak
- Maniak
Dokładnie tak. Tylko podkreślam, że nie testowałem tego i nie wiem czy nie bedzie miało to jakiś konsekwencji i czy wogóle zadziała.
- Huczas
- Kontakt:
hmmm no dziwi mnie że na 20 dwa kable mają być plus i minus...
- Jarecki8810
- Profesjonalista
Właśnie skłaniam się do Twoich 3 ostatnich słów. Czy nie jest tak, że radio wymaga od zmieniarki sygnału cyfrowego a nie analogowego?Zwierzak pisze:Dokładnie tak. Tylko podkreślam, że nie testowałem tego i nie wiem czy nie bedzie miało to jakiś konsekwencji i czy wogóle zadziała.
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- A kobieta ?
- Zwierzak
- Maniak
O ja dopiero teraz zauważyłem. 18 - masa z obu kanałów, 19 i 20 plus z obu kanałów, 17 masa np z obudowy
Co do sygnału to skłaniałbym się, że sygnał jest cyfrowy, aczkolwiek po co w tekim razie puszczać 30 cm kabla przewodem ekranowanym? To jak pisze zaczerpnięta jest informacja z neta (podobno działająca) więc piszę, że nie sprawdzałem bo nie mam jak
Poza tym na elektrodzie opisują zrobienie AUX w stilo i wpinają się z sygnałem między radio a zmieniarkę - a że zmieniarka ze stilo działa w pandzie (na pewno z connectem, bo sprawdzałem), więc chyba z dużym prawdopodobieństwiem można założyć, że sygnał jest analogowy jednak
Co do sygnału to skłaniałbym się, że sygnał jest cyfrowy, aczkolwiek po co w tekim razie puszczać 30 cm kabla przewodem ekranowanym? To jak pisze zaczerpnięta jest informacja z neta (podobno działająca) więc piszę, że nie sprawdzałem bo nie mam jak
Poza tym na elektrodzie opisują zrobienie AUX w stilo i wpinają się z sygnałem między radio a zmieniarkę - a że zmieniarka ze stilo działa w pandzie (na pewno z connectem, bo sprawdzałem), więc chyba z dużym prawdopodobieństwiem można założyć, że sygnał jest analogowy jednak