sprawdzenie przebiegu
-
sandamiano
- Świeżak
- Imię: Damian
- gadu: 0
Re: sprawdzenie przebiegu
W tygodniu sprawdzałem i przy przebiegu 32 tysięcy jest różnica między licznikiem a pamięcią w sterowniku około 40 km
- OsiemKilo
- Maniak
- Imię: Sławek
taka różnica, to żadna różnica. Wynikać może z innego rozmiaru kół bądź jeżdzenia z nieprawidłowym ciśnieniem w oponach.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
- mipan
- Aktywny
- Imię: Michał
OsiemKilo pisze:taka różnica, to żadna różnica. Wynikać może z innego rozmiaru kół bądź jeżdzenia z nieprawidłowym ciśnieniem w oponach.
Rozumiem, że mogą być jakieś różnice w stosunku do rzeczywistego przebiegu i tego nie sprawdzimy. Nadal jednak nie rozumiem skąd różnica pomiędzy licznikiem i danymi w komputerze jeśli pochodzą z tego samego czujnika? Inne przetwarzanie danych??
Komputer nie zlicza przebiegu tak jak licznik (online) tylko okresowo pobiera tę informację z licznika np na podstawie jednorazowego przebiegu. Błedy w komunikacji powodują błedy przebiegu w komputerze. Może sie zdarzyć nawet taki który dopisze nam w ciągu jednego odpalenia auta pare tyś km Tłumaczył mi to kiedyś jakiś mechanik z Fiata. Nie wiem dlaczego ale błąd jest zawsze dodatni. W niektórych autach różnica to tylko kilka km a w innych nawet kilkadziesiąt tyś km.
- mipan
- Aktywny
- Imię: Michał
To jeśli dobrze rozumiem, tylko licznik pokazuje realny przebieg, a komputer coś tam. Jeśli tak to wygląda to tylko pogratulować fiatowskim informatykom genialnego softwaru.