Poduszka Skrzyni biegów/silnika

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
sfist
Aktywny
gadu: 2314775

Re: Poduszka Skrzyni biegów/silnika

Post autor: sfist »

Teraz mechniak mi powiedział, że ta poduszka (lizak jak on to nazwał) jest ok i nie trzeba wymieniac. To ja już zgłupiałem. Więc co tak szarpie ? Ogólnie muszę powiedzieć ze w trojmiescie cieżko o dobrego mechanika od naszych miśków :(
Awatar użytkownika
Zwierzak
Maniak
gadu: 3771951

Post autor: Zwierzak »

Poszarpytanie na niskich biegach może dawać uszkodzony tłumik drgań skrętnych w tarczy sprzęgłowej, ale jest to bardzo charakterystyczne - czuć serię uderzeń przy ruszaniu, takie ruszanie z udarem.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Awatar użytkownika
sfist
Aktywny

Półroczne sprzęgło LUK mam, więc z miejsca to wykluczyłem, ale dziekuje za sugestie :)
Awatar użytkownika
Zwierzak
Maniak
gadu: 3771951

Post autor: Zwierzak »

LUK sprzedaje u nas sprzęgła po regeneracji fabrycznej, więc tak szybko bym nie wykluczał, bo nie jest już ten LUK co kiedyś.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Awatar użytkownika
sfist
Aktywny

No nie załamuj mnie ze mam sprzeglo do smieci za 400 zł
Awatar użytkownika
Romix13
Wesoły Tramdriver
Imię: Romek

Post autor: Romix13 »

Ja poduszkę skrzyni sprawdzałem na diagnostyce na szarpakach ,wtedy najlepiej widać.
U mnie też tak "twardo"poszarpuje zwłaszcza na 1ce przy ruszaniu.
Co do sprzęgła ,zwierzak ma rację :) jak masz pół roku na nim i mały przebieg , to proponuję oddać na gwarancję jeśli masz ją, niech Ci dadzą nowe. Albo jak masz możliwość to zmień na innej firmy np.Valeo czy Vogel i tańsze. Moje sprzęgło jeszcze jest fabryczne i już ma 168.000 nalatane więc ma prawo, narazie nie mam kasy i kończę je dalej.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Awatar użytkownika
djkodi
Klubowicz
Imię: Marcin
gadu: 0

Post autor: djkodi »

możesz sprawdzić czy pod akumulatorem śruby którymi jest poduszka przykręcona ramy się nie poluzowały bo miałem taki sam problem jak wymieniłem sprzęgło to mechanik ich nie dokręcił i i silnik wraz ze skrzynią ruszał się
rosomak
Bywalec
Imię: Darek

Post autor: rosomak »

sfist pisze:Teraz mechniak mi powiedział, że ta poduszka (lizak jak on to nazwał) jest ok i nie trzeba wymieniac. To ja już zgłupiałem. Więc co tak szarpie ? Ogólnie muszę powiedzieć ze w trojmiescie cieżko o dobrego mechanika od naszych miśków :(

"lizaka" może masz dobrego, ale jest jeszcze poduszka pod akumulatorem, która trzyma skrzynię biegów. Może to ona jest wybita.
Awatar użytkownika
bobofrut
Admin na emeryturze
Imię: Patryk
gadu: 2476555

Post autor: bobofrut »

Witam. U mnie poszarpuje tak przy ruszaniu caly silnik, zwlaszcza jak ma jakies obciążenie, myślałem, że to docisk ale okazało się, że to to: Obrazek
mechanik mi zdiagnozował. Koszt wymiany u mnie 40zł, sam koszt części 50 zł z allegro, udało się z Łodzi. Jakoś w przyszłym tygodniu się z nim umówię żeby mi to zrobił. Wstawię też filmik jak będę miał czas jakie objawy są.
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
starmot
Świeżak
Imię: arek
Kontakt:

Post autor: starmot »

Trafiłem do tego wątku poszukując informacji nt. poduszki pod silnikiem. Mam już drugą Pandę (poprzednia 1.1, 54 km) i obecna (1.2, 69 km) jeździ gorzej od poprzedniej. Może to wynikać po części z urody egzemplarza - pierwsza Panda, lux nówka z salonu, rozjeżdżona w trasie dużo lepiej się zbierała. Ta obecna kupiona jako sprowadzona, w zasadzie jest ok ale przy ruszaniu od zawsze szarpie i trzeba bardzo delikatnie z sprzęgłem bo inaczej skok murowany. Bardziej niepokoi mnie stukanie jakie objawia się okresowo, choć ostatnio nabrało już stałego charakteru. Stukanie np. przy ruszaniu i hamowaniu, zmianie niektórych przełożeń. Mój mechanik twierdzi że może to być poduszka pod silnikiem, choć początkowo szukaliśmy jeszcze w zawieszeniu ale tam wykluczyliśmy. Stuki mają głuchy odgłos, dochodzę z przedniej części pojazdu, bardziej z środka niż z boku.
"Prawda kole w aureole"
http://starmotoserwis.pl
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze
Imię: Marcin

Post autor: morpheus1581 »

Masz jeszcze poduszkę na skrzyni pod podstawą akumulatora. Może ta?
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
arnold
Wymiatacz
Imię: Arnold

Post autor: arnold »

Lizak z tyłu zespołu napędowego może dawać styki przy ruchach przód-tył. Łatwo ocenić stan wizualnie i ruszając całym silnikiem przód tył.
starmot
Świeżak
Kontakt:

Dziękuję za podpowiedzi. Jak tylko mrozy puszczą to muszę to szybko ogarnąć, żeby coś dodatkowego się nie przyplątało.
"Prawda kole w aureole"
starmot
Świeżak
Kontakt:

Drodzy forumowicze, a jak u Was było w te mrozy ? U mnie (mieszkam na południu kraju, Bielsko-Biała) nocą temperatury schodziły do -22, rano jak zapalałem było około -12C. Już nie pamiętam jak to było przy poprzedniej Pandzie, ale ta obecna przy tych mrozach chodziła z rumorem traktora. Bardzo dużo wibracji przenoszonych na kabinę i kierownicę. Być może to też może świadczyć o słabym amortyzowaniu zespołu napędowego, a mróz to jeszcze spotęgował ?
"Prawda kole w aureole"
Halski
Stały bywalec
Imię: Rafał

Post autor: Halski »

Potwierdzam przy dużych mrozach u mnie też są odczuwalne duże wibracje szczególnie na kierownicy.
ODPOWIEDZ