Skrzypienie w okolicy prawego przodu
-
Dominik234
- Klubowicz
- Imię: Dominik
- gadu: 0
Re: Skrzypienie w okolicy prawego przodu
Może to łożysko amortyzatora? Zawieź go na szarpak, może tam mechanicy wykryją źródło.
- nti
- Specjalista
- Imię: Janusz
Dzięki za wskazówkę! W październiku będę wymieniał olej, pooglądam na podnośniku przy okazji.
Korzystając z okazji, czy wiesz może jak wygląda spinka do tapicerki drzwi w Pandzie 2? Podczas montażu głośników wyłamali mi (co najmniej trzy) i boczek mi telepie na około głośnika - przy zamykaniu drzwi
.
Jak będę miał te spinki planuję odkręcić kilka śrub i delikatnie odgiąć a następnie podmienić kołki bez demontażu.
Korzystając z okazji, czy wiesz może jak wygląda spinka do tapicerki drzwi w Pandzie 2? Podczas montażu głośników wyłamali mi (co najmniej trzy) i boczek mi telepie na około głośnika - przy zamykaniu drzwi
Jak będę miał te spinki planuję odkręcić kilka śrub i delikatnie odgiąć a następnie podmienić kołki bez demontażu.
-
Dominik234
- Klubowicz
Coś takiego będzie pasować:
https://allegro.pl/oferta/spinka-tapice ... 6841371249" onclick="window.open(this.href);return false;
https://allegro.pl/oferta/spinka-tapice ... 6841371249" onclick="window.open(this.href);return false;
- nti
- Specjalista
Hej, dziękuję Ci bardzo kolejny raz za pomoc. Jesteś ekspertem na tym forum, na którego zawsze można liczyć.
Podpowiedz mi proszę czy da radę odgiąć lekko boczek i powkładać ze dwa kołki na brzegu, wokół głośnika? Czy muszę to demontować? Jak wiesz nie mam doświadczenia w zdejmowaniu tapicerki, zawsze zlecałem to przy okazji wymiany głośników. Widocznie to bardzo skomplikowane skoro nawet serwis nie umiał tego zrobić prawidłowo - wyłamali listwę nad oknem i pewnie kilka spinek, skoro tapicerka odłazi...
Podpowiedz mi proszę czy da radę odgiąć lekko boczek i powkładać ze dwa kołki na brzegu, wokół głośnika? Czy muszę to demontować? Jak wiesz nie mam doświadczenia w zdejmowaniu tapicerki, zawsze zlecałem to przy okazji wymiany głośników. Widocznie to bardzo skomplikowane skoro nawet serwis nie umiał tego zrobić prawidłowo - wyłamali listwę nad oknem i pewnie kilka spinek, skoro tapicerka odłazi...
-
Dominik234
- Klubowicz
Spoko, staram się jak mogę.
Co do boczku - możesz próbować odgiąć, aczkolwiek pewnie górne zaczepy też będziesz musiał do tego 'poluzować' (lekko wyciągnąć), żeby zrobić sobie wystarczającą ilość miejsca na operowanie dłonią.
Chodzi mi o te dwa górne czerwone kwadraciki na zdjęciu poniżej:

Co do boczku - możesz próbować odgiąć, aczkolwiek pewnie górne zaczepy też będziesz musiał do tego 'poluzować' (lekko wyciągnąć), żeby zrobić sobie wystarczającą ilość miejsca na operowanie dłonią.
Chodzi mi o te dwa górne czerwone kwadraciki na zdjęciu poniżej:

-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
Zainwestuj w tego typu rzecz:
https://allegro.pl/oferta/sciagacze-do- ... 8495645327" onclick="window.open(this.href);return false;
Jedna robota amortyzuje koszt zakupu, jest to często do kupienia w sklepach dla mechaników w okolicy.
Wysłane z mojego SM-G981B przy użyciu Tapatalka
https://allegro.pl/oferta/sciagacze-do- ... 8495645327" onclick="window.open(this.href);return false;
Jedna robota amortyzuje koszt zakupu, jest to często do kupienia w sklepach dla mechaników w okolicy.
Wysłane z mojego SM-G981B przy użyciu Tapatalka
- nti
- Specjalista
Mam taki zestaw, kupiłem kilka lat temu. Dzięki za cenne wskazówki.
- nti
- Specjalista
Panda była na kontroli diagnostycznej: sprawdzone całe zawieszenie. Wszystko w stanie idealnym - żadnych oznak zużycia wskazujących na konieczność wymiany - źródło skrzypiących dźwięków. Oczywiście wtedy nie trzeszczała... 
-
Dominik234
- Klubowicz
Hmm, jedyny plus - potwierdzone masz, że zawieszenie ok i nadal bezpiecznie możesz 150 pomykać
. Ale nie przybliża to do znalezienia rozwiązania...
- nti
- Specjalista
Dominik234 pisze:Hmm, jedyny plus - potwierdzone masz, że zawieszenie ok i nadal bezpiecznie możesz 150 pomykać. Ale nie przybliża to do znalezienia rozwiązania...
Dokładnie tak, bezpieczeństwo najważniejsze
Jadąc do 60km/ i w wilgotny dzień skrzypiało sporadycznie lub w ogóle. Zagadka rozwiazana!
Udało się to zaprzyjaźnionemu mechanikowi, którego poprosiłem o przejażdżkę i diagnozę.
Okazało się, że hałas generowało uszkodzone z przodu plastikowe nadkole a dokładniej tylnia część prawego nadkola - plastikowa osłona, która wisi luźno i obija się o metalową kieszeń nadkola. Gdy było gorąco i auto poruszało się szybciej, to podmuch wiatru generował narastający hałas. Kupiłem silikon bezbarwny i jeżeli nie znajdę nowego nadkola to po prostu go przykleję!
-
dawidb
- Świeżak
- Imię: Dawid
Tylko zobacz czy ten silikon nie jest kwaśny, inaczej zafundujesz sobie korozje nadkola.
- nti
- Specjalista
Dobrze wiedzieć, bo właśnie kupiłem sanitarny...
-
dawidb
- Świeżak
- Imię: Dawid
Może być sanitarny ale musi być neutralny.
- nti
- Specjalista
Dzięki za radę!