Za szybko się cieszyłem... Chcąc wyjechać w trasę znów wywaliło błąd i zaczął mulić.. Wróciłem się, tym razem do mojego mechanika a nie jakiś grzebków. Co się okazało wcześniejszy majster wymienił sondę, ale za katem a nie przed.. Mimo iż wyraźnie mówił że wymienił przed (masakra..) dodatkowo zauważyłem, że wskaźnik paliwa coś wariuje. Był full, przejechałem trochę,spadł o dwie kreski. Zgasilem auto, odpaliłem ponownie po pół godziny a poziom wrócił z powrotem na full??? Aż mnie zamurowalo. Mechanik ma mi sprawdzić masy czy są ok,oby to nie był ten sterownik...
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Słabnie na wysokich obrotach/nierówne obroty na jałowym
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- gadu: 8520501
- Kontakt:
Re: Słabnie na wysokich obrotach/nierówne obroty na jałowym
sterownik nie ma nic do wskaźnika paliwa
to BCM daje informację o poziomie paliwa przez CAN (przynajmniej w nowszych modelach - nie wiem jak było na początku produkcji). U mnie nie ma nawet przewodów we wtyczce licznika opisanych jako "fuel gauge" 
Jeśli chodzi o te sondy, to niech Twój mechanik wykręci tą nową sondę i sprawdzi czy model jest prawidłowy (patrząc po dokonaniach dotychczasowego mechanika). W Pandzie z 2004 roku jest duża szansa, że punkty masowe na karoserii auta są już mocno pordzewiałe, dlatego warto je oczyścić do żywej blachy, skręcić na nowo i po skręceniu - zamalować na grubo hammeritem w sprayu. Jeśli elementy zostaną prawidłowo oczyszczone z rdzy - już nigdy więcej nie zardzewieją.
I błagam - odczep się od tego biednego sterownika silnika. Tam mogły wtyczki pośniedzieć, ale sterownik będzie na bank dobry.
Jeśli chodzi o te sondy, to niech Twój mechanik wykręci tą nową sondę i sprawdzi czy model jest prawidłowy (patrząc po dokonaniach dotychczasowego mechanika). W Pandzie z 2004 roku jest duża szansa, że punkty masowe na karoserii auta są już mocno pordzewiałe, dlatego warto je oczyścić do żywej blachy, skręcić na nowo i po skręceniu - zamalować na grubo hammeritem w sprayu. Jeśli elementy zostaną prawidłowo oczyszczone z rdzy - już nigdy więcej nie zardzewieją.
I błagam - odczep się od tego biednego sterownika silnika. Tam mogły wtyczki pośniedzieć, ale sterownik będzie na bank dobry.
-
korni007
- Świeżak
- Imię: Kornel
- gadu: 0
Zamienili sondy i jest ok,smiga jak ta lala. Możliwe że te wtryski były niepotrzebnie wymieniane... No ale cóż,trudno. Dzięki za pomoc kolego
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- gadu: 8520501
- Kontakt:
Mówiłem, że sterownik nic tu nie ma