Falujący wskaźnik temperatury
- zecer1971
- Zasłużony dla PCP
- Imię: Tomek
- gadu: 5336642
Re: Falujący wskaźnik temperatury
Z dolnej rury przy chłodnicy ściągasz opaskę następnie wyciągasz ową rurę i płyn zleci. Zaopatrz się w nową opaskę 
- VojtekPanda1,1
- Świeżak
- gadu: 39440685
Ja tez zrobilem sam wskazoweczka ani dgrnie a w aucie goraco, zalozylem termostat firmy behr wloskiej produkcji stary tez taki byl. Problem mialem tylko z ciezkim dostepem do odkrecenia i przykrecenia jednej sruby termostatu reszta poszla jakos tez uszczelnialem zwyklym silikonem bezbarwnym 

zecer1971 o kurde czyli ten zatrzask muszę zniszczyć ? To mocowanie wydawało się takie konkretne
Tam nie jest sama opaska
(
Po wymianie termostatu u mnie już wszystko ok. Wskazówka wędruje na środek skali i stoi jak wryta.
- Kamillo
- Instruktor
- Imię: Kamil
- gadu: 0
przez dwa dni po założeniu LPG (w poprzednim tygodniu) wskazówka lekko opadało - o jedną podziałkę, jak u Was. pod odpowietrzeniu układu i dolanieu płynu (Dynagel 2000, zawsze polecam) nie mam z tym problemu:)
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=1848 - Niebieska Strzała
Kolejna wtopa
Cieknie płyn z dolnego/prawego rogu chłodnicy (przegniła w tym miejscu)
(
Witam! Przybylo mnie do pandowodow
Co prawda juz od marca 2011r., ale dopiero teraz po najechanych 10t.km (ogolnie samochod ma 131.500 na liczniku) pojawily sie pierwsze usterki. A mianowicie - falujaca strzalka wskaznika temperatury. Jak zrobilo sie zimno - skakanie na dol moze osiagac 4 kresek. Zauwazylem rowniez, ze samochod marudnie sie nagrzewa. Na ile zrozumialem z przeczytanego - padl termostat i potrzebuje wymiany. Ok.
Ale chcialbym zaostrzyc w zwiazku z tym jeszcze jeden temat - wzrost zuzycia paliwa. Bo akurat w tym momencie gdy zaczela skakac strzalka temperatury, zamiast 430 km na baku moge pokonac tylko 300. Czy az tak wzrosl apetyt z powodu termosa czy problem kryje sie w czyms innym? W kazdym razie w srodku rury wydechowej zauwazylem czarne zakopcenie, ktorego wczesniej nie bylo. Na poczatku myslalem, ze to sonda lambda grzeszy, ale w zwiazku z walnietym termostatem ona moze byc calkiem sprawna? Wiec czy mogl powiekszyc sie apetyt auta z 6.5 do 10 litrow w zwiazku z wadliwym termostatem przy +3 stopni za oknem? Dzieki.
Ale chcialbym zaostrzyc w zwiazku z tym jeszcze jeden temat - wzrost zuzycia paliwa. Bo akurat w tym momencie gdy zaczela skakac strzalka temperatury, zamiast 430 km na baku moge pokonac tylko 300. Czy az tak wzrosl apetyt z powodu termosa czy problem kryje sie w czyms innym? W kazdym razie w srodku rury wydechowej zauwazylem czarne zakopcenie, ktorego wczesniej nie bylo. Na poczatku myslalem, ze to sonda lambda grzeszy, ale w zwiazku z walnietym termostatem ona moze byc calkiem sprawna? Wiec czy mogl powiekszyc sie apetyt auta z 6.5 do 10 litrow w zwiazku z wadliwym termostatem przy +3 stopni za oknem? Dzieki.
- JDK
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Jędrek
- gadu: 7765035
odpowiedź brzmi tak
autko jest nie dogrzane i jeździsz cały czas na ssaniu
dawka paliwa jest za duża przez co pojawiło się okopcenie. Miałem tak samo
moja panda też paliła 10 l na setkę równo rok temu 
Bo życie jest zbyt krótkie żeby jeździć autem bez Gleby
czyli wymiana termostata wyleczy apetyt! A czy moge autem w takim stanie pojechac na duza odleglosc (700 km), czy nie zaszkodzi to lambdom i katalizatorowi? Chce kupic dobry termostat w PL, niz chinska podrobke w BY.
Wykrecilem swiece po tej kopci:
Tez skutek niedogrzewania? Przeciez latem byly czyste...
Wykrecilem swiece po tej kopci:

Tez skutek niedogrzewania? Przeciez latem byly czyste...- JDK
tak jeżeli masz większą dawkę paliwa to oczywiste że będą okopcone a nie wypalone... Ja jeździłem tak trochę czasu zanim wymieniłem termostat
nic się nie stało... 
- JDK
nie ma problemu od tego jesteśmy
jak by coś się działo albo jak byś miał jeszcze jakieś wątpliwości i pytania to pisz 
dobra! napisze w odpowiednim watku 
- moszczu
- Imię: Michał
- gadu: 5748023
JDK pisze:moja panda też paliła 10 l na setkę równo rok temu
Jędrek Panda przy twojej jezdzie to non stop pali 10l heheheh
- JDK