Olej silnikowy do Pandy
- Kamillo
- Instruktor
- Imię: Kamil
- gadu: 0
Re: olej silnikowy
pytać szwagra
a jak brak pewności pozostanie, to przy tym przebiegu wlałbym półsyntetyka.
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false; - Niebieska Strzała
- victor89
- Klubowicz
- Imię: Wiktor
- gadu: 2338614
Kamillo pisze:Tomek, jeśli wiesz w jakim stranie masz silnik, nie widzisz wycieków, itp... to zalewaj syntetykiem. jeśli był półsyntetyk, to nie ma sensu wlewać syntetyka, bo tylko sobie kłopotów narobisz.
Śmiało można wlewać syntetyka nawet gdy wcześniej był półsyntetyk
Przy 110tys km tak zrobiłem i... teraz mam 178tys i jest super
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
-
pandamen
- Aktywny
- Imię: Zenek
witka, poprzednia wlascicielka mojej pandy oddawala auto do serwisu gdzie zawsze lali jej 5w50 mobil... dobry to olej (parametry i firma???)
auto ma 130 tys, poprzednia wlascicielka byla pierwsza (kupila w salonie)...
auto ma 130 tys, poprzednia wlascicielka byla pierwsza (kupila w salonie)...
- Kamillo
- Instruktor
- Imię: Kamil
olej dobry, parametry OK. możesz spokojnie wlać Mobila. albo każdy dobry olej o parametrach 5W/40 czy 5W/50.... niech tam ma specyfikację SJ lub SM i będzie OK.
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false; - Niebieska Strzała
-
pandamen
- Aktywny
- Imię: Zenek
thx!
- matyja
- Wymiatacz
- Imię: Mateusz
temat oklepany, ale stoję przed dylematem wyboru oleju...
do tej pory lałem Selenię 20K - SAE 10W40 i nie miałem absolutnie żadnych problemów. jedynym kłopotem jest dostępność tego oleju i oczywiście jego cena...
po lekturze kilku(nastu) stron internetowych dylemat ograniczył się do dwóch marek:
- Castrol Magnatec 5W40
- Castrol Magnatec 10W40
- Valvoline MaxLife 10W40
dodam, że Panda ma przelatane ponad 160kkm; filtry i olej zmieniam co 20kkm
co doradzicie?
do tej pory lałem Selenię 20K - SAE 10W40 i nie miałem absolutnie żadnych problemów. jedynym kłopotem jest dostępność tego oleju i oczywiście jego cena...
po lekturze kilku(nastu) stron internetowych dylemat ograniczył się do dwóch marek:
- Castrol Magnatec 5W40
- Castrol Magnatec 10W40
- Valvoline MaxLife 10W40
dodam, że Panda ma przelatane ponad 160kkm; filtry i olej zmieniam co 20kkm
co doradzicie?
- Dreamcatcher
- Klubowicz
- Imię: ...
Valvoline - bardzo dobry olej. Polecam z własnej praktyki. Własnie jutro zmieniam już kolejny raz. Z tym iż u mnie jest DuraBlend diesel 5w40.
Polecany jest także motul.
Polecany jest także motul.
- bobofrut
- Admin na emeryturze
- Imię: Patryk
- gadu: 2476555
Brałbym to :
Valvoline MaxLife 10W40
Valvoline MaxLife 10W40
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.

- ma16
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Marek
- gadu: 6657256
matyja chcesz przejść z 10W40 na 5W40? z tego co wiem to nie jest to zalecane... rozumiem że z 5W na 10W....
Prawdziwy zdrajca włoskiej marki Powraca !
Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
- matyja
- Wymiatacz
ma16 pisze:matyja chcesz przejść z 10W40 na 5W40? z tego co wiem to nie jest to zalecane... rozumiem że z 5W na 10W....
nie wiem, dlatego pytam
Fiat zaleca do tych silników oleje 5W30/5W40/10W40... dodatkowo na stronie Castrola widziałem, że 5W40, zarówno jak 0W30 są polecane do Pandy i tylko dlatego wziąłem go pod uwagę
5W40 jest chyba rzadszy niż 10W40...
-
Testowy
- Bywalec
- Imię: Mirek
Chodzi o specyficzne właściwości olejów. Przejeździełeś na oleju półsyntetycznym 160kkm, w tym czasie w silniku mogły powstać nagary, które są naturalnymi uszczelniaczami. Kiedy zmienisz olej z 10W na 5W (syntetyki są rzadsze i zawierają preparaty czyszczące) może to spowodować rozpuszczenie istniejących w silniku nagarów i jego rozszczelnienie, czytaj spadek kompresji, mocy i w konsekwencji wydatki na remont silnika (choć musiałby to być raczej jakiś skrajny przypadek mocnego zużycia silnika).
Odbiegając trochę od tematu: nie wiem dlaczego wszyscy tak dążą do wymiany olejów na syntetyki i ganią oleje półsyntetyczne, nie wspominając mineralnych. W poprzednim moim autku (Seicento 0,9) przejeździłem 300kkm przez 10 lat na oleju mineralnym (tak, nie pomyliłem się, mineralnym) Selenia VS. Sprzedając autko mógłbym w zasadzie jeszcze dać gwarancję na bezawaryjność silnika...
Odbiegając trochę od tematu: nie wiem dlaczego wszyscy tak dążą do wymiany olejów na syntetyki i ganią oleje półsyntetyczne, nie wspominając mineralnych. W poprzednim moim autku (Seicento 0,9) przejeździłem 300kkm przez 10 lat na oleju mineralnym (tak, nie pomyliłem się, mineralnym) Selenia VS. Sprzedając autko mógłbym w zasadzie jeszcze dać gwarancję na bezawaryjność silnika...
- matyja
- Wymiatacz
Testowy, wierz mi, że gdyby nie cyrk z dostępnością Seleni, to bym ją dalej lał..., bo przez prawie 20 lat nie mieliśmy absolutnie żadnych problemów z silnikami Fiata, w które wlewaliśmy ten olej
a jak mam płacić w ASO ponad 80 zł za 2L oleju, to w tej cenie kupię 5L Castrola albo wspomnianego Valvoline...
a jak mam płacić w ASO ponad 80 zł za 2L oleju, to w tej cenie kupię 5L Castrola albo wspomnianego Valvoline...
- Pentium
- Bywalec
- Imię: Janek
A dlaczego nikt nie wspomina o polskich olejach ? Nasze produkcji Lotosu lub Orlenu są naprawdę dobrej jakości, a do tego są trochę tańsze od pozostałych. Poza tym przy olejach tzw. markowych, czyli Castrol, Mobil itp. zdarzają się czasami podróbki w handlu, mój kolega po zmianie na Mobil 1 zaczął narzekać na gorszą pracę silnika w Volvo, przyglądając się dokładnie opakowaniu od tego oleju stwierdziliśmy minimalne różnice w szacie graficznej, zwłaszcza odcień koloru napisu głównego. Po ponownej wymianie zaledwie po 1,5 tys.km na inny, tym razem Castrol Edge objawy gorszej pracy silnika minęły.
Ja od kilkunastu lat do swoich Fiacików stosowałem najpierw Lotos półsyntetyczny 10W40, później Lotos syntetyczny 5W40. Silnik pracuje dobrze, zwłaszcza po zimnym rozruchu - wyraźnie lepiej niż na półsyntetycznej Seleni którą zalewane są Fiaty nowe (w Seicento nowym po uruchomieniu silnika przez ok. 2 -4 sekundy słyszalne były popychacze hydrauliczne, po pierwszej zmianie na Lotos 5W40 odgłos klekotania popychaczy na zimno już nie występował). Czystość silnika wewnątrz jest wzorowa, żadnego osadu (sprawdzane przy okazji regulacji zaworów i wymianie uszczelki pokrywy klawiatury).
Podsumowując - polecam olej Lotos 5W40.
Ja od kilkunastu lat do swoich Fiacików stosowałem najpierw Lotos półsyntetyczny 10W40, później Lotos syntetyczny 5W40. Silnik pracuje dobrze, zwłaszcza po zimnym rozruchu - wyraźnie lepiej niż na półsyntetycznej Seleni którą zalewane są Fiaty nowe (w Seicento nowym po uruchomieniu silnika przez ok. 2 -4 sekundy słyszalne były popychacze hydrauliczne, po pierwszej zmianie na Lotos 5W40 odgłos klekotania popychaczy na zimno już nie występował). Czystość silnika wewnątrz jest wzorowa, żadnego osadu (sprawdzane przy okazji regulacji zaworów i wymianie uszczelki pokrywy klawiatury).
Podsumowując - polecam olej Lotos 5W40.
matyja pisze:Testowy, wierz mi, że gdyby nie cyrk z dostępnością Seleni, to bym ją dalej lał..., bo przez prawie 20 lat nie mieliśmy absolutnie żadnych problemów z silnikami Fiata, w które wlewaliśmy ten olej
Kupisz, ale to są różne oleje, warto to wiedzieć, lać to co zaleca producent (prawda drogo) i nie dyskutować