Sprawność amortyzatorów
- elkurczakoo
- Aktywny
- gadu: 10734784
- Panda: 1.1 Pandemonia Guacamole
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
Sprawność amortyzatorów
Dzisiaj byłem na stacji diagnostycznej sprawdzono mi tylne amortyzatory skuteczność lewego to 48% prawego 55% czy to dobre parametry? Jak uważacie?
Fabbrica Italiana di Automobili Torino

- Dorian1.1
- Wieczny Szperacz
- Imię: Dorian
- gadu: 1978034
- Panda: 1.1 54km van 2004r
- Kontakt:
Re: Sprawność amortyzatorów
Szału nie ma, mozna jeszcze posmigac, lecz szykowalbym pieniadze na wymiane...
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam
MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam
MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się
- t-przemek
- Specjalista
- Imię: Przemek
- gadu: 0
- Panda: 1.1
Dokładnie, potwierdzamDorian1.1 pisze:Szału nie ma, mozna jeszcze posmigac, lecz szykowalbym pieniadze na wymiane...
- skubie
- Bywalec
- Panda: 1.1 2004r. BRC Seq24
Wszystko zależy od tego jaką metodą badali Ci amory (jeśli dali Ci wykresy po badaniu to tam musi pisać).
Jeśli EUSAMA, to amory są jeszcze dobre i pośmigasz spokojnie.
Jeśli BOGE, to są dwa rozwiązania:
1. stacja miała dane z fiata jaka jest min. skuteczność sprawnego amora i facet Cię puścił (to najlepsze dla Ciebie rozwiązanie, ale żadko stacje mają takie dane);
2. facet to Twój znajomy, co roku go odwiedzasz lub przymknął oko na lewy amor (jak nie zna się danych od producenta to przyjmuje się tu sprawność min. 50%). Jeśli ta opcja to szykuj się na wymianę lub dzwoń do Fiata, by Ci podali taki parametr
1. stacja miała dane z fiata jaka jest min. skuteczność sprawnego amora i facet Cię puścił (to najlepsze dla Ciebie rozwiązanie, ale żadko stacje mają takie dane);
2. facet to Twój znajomy, co roku go odwiedzasz lub przymknął oko na lewy amor (jak nie zna się danych od producenta to przyjmuje się tu sprawność min. 50%). Jeśli ta opcja to szykuj się na wymianę lub dzwoń do Fiata, by Ci podali taki parametr
-
Deacon
- Admin na emeryturze
- Imię: Michał
- Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
ja jak bylem ostatnio na przegladzie to mi koles powiedzial, ze w takich malych i lekkich autach tylne zawieszenie powinno sie badac pod obciazeniem - czyli dwie osoby na tylnej kanapie.
amory mam nowe a z tylu prawy wyszedl ponizej 50%. obstawialismy fabrik feler amora ale zrobilismy badanie jeszcze raz i wynik byl lepszy. potem oboje siedlismy na tylna kanape i wynik byl juz normalny
nie wiem ile w tym prawdy.
amory mam nowe a z tylu prawy wyszedl ponizej 50%. obstawialismy fabrik feler amora ale zrobilismy badanie jeszcze raz i wynik byl lepszy. potem oboje siedlismy na tylna kanape i wynik byl juz normalny
nie wiem ile w tym prawdy.
- elkurczakoo
- Aktywny
to nie był przegląd okresowy podjechałem na stacje zapłaciłem za usługę 10zł tyle kosztuje sprawdzenie amortyzatorów a do stanu technicznego zawsze podchodzę poważnie bez krętactw.skubie pisze:Wszystko zależy od tego jaką metodą badali Ci amory (jeśli dali Ci wykresy po badaniu to tam musi pisać).
Na badanie pojechałem bo słyszę (nie zawsze) małe stuki dochodzące z tyłu.

- bobofrut
- Admin na emeryturze
- Imię: Patryk
- gadu: 2476555
- Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Jak kupowałem swoją Pandę to jeden z tyłu amor wykazał mi właśnie 48% i diagnosta powiedział, że już amor się kończy i trzeba wymienic. Tak też zrobiłem, jeśli słyszysz stuki to nie ma nad czym się zastanawiac. Koszt niewielki i sam wymienisz. Amory to ok 100zł komplet oryginalnych, także tragedii nie ma, samemu też się da wymienic. Bezpieczeństwo podstawa a skoro podchodzisz poważnie bez kretactw to wymieniaj:P Ja wymieniłem, teraz byłem na przeglądzie to po ok 70% kazdy amor, więc na razie mam spokoj. Jak miałem 48% to wymieniłem.
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.

-
Kiki
- Bywalec
- Imię: Tomek
- Panda: 1.1
Najczęstszym objawem zużycia amortyzatora nie jest żaden stuk jak sie powszechnie uważa a po prostu miekkie zawieszenie. Jak czujemy na zakrętach że nam auto kołysze albo czujemy sie niepewnie przy hamowaniu i ruszaniu na lekkich zakrętach to wiadomo że amory umarły. Łatwiej to wychwycić przy tylnych, ale przednie też podobnie sie objawiają. Stuk amortyzatora to jeden z objawów ale to raczej głuche dobicie.
- victor89
- Klubowicz
- Imię: Wiktor
- gadu: 2338614
- Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
A ja nie wiem czy 3 lata temu kupiłem jakieś lewe amortyzatory KYB na tył, gdyż zawsze na SKP sprawność jest w granicach 25% - 35%.
Przednie monroe, które były wymieniane 5 lat temu, stoją jak beton na ~45%
Przednie monroe, które były wymieniane 5 lat temu, stoją jak beton na ~45%
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
- bambrys
- Specjalista
- Imię: Dawid
- gadu: 9709114
- Panda: 1,1 Olimpic klima gaz BRC
u mnie sprawność z tyłu jest 45prawy i 52 lewy ale jest taki sam wynik już parę lat z rzędu wiec myślę wynik jest dobry i nie trzeba wymieniać
- zamberek
- Wymiatacz
- Imię: Maciek
- gadu: 8468647
- Panda: '05 1.1 VAN LPG
U mnie z tyłu też są podobne wyniki i to już od dłuższego czasu
A przy którymś przeglądzie przednie amorki były w okolicach 35-38% to Pan mi powiedział, że już czas na wymianę.
- mija
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Ocenianie procentowo zużycia amortyzatorów w tak lekkim aucie na tej samej maszynie i w ten sam sposób co w aucie cięższym jest nie miarodajne?
Mi kiedyś wyszło 88% sprawności niecały tydzień później amortyzator się wylał i klepał jak głupi dziękuję bardzo za te badania. Zużycie amortyzatora jest łatwo wyczuwalne ew. można sprawdzać sposobem zachowania się auta gdy bujniemy samochodem - np. stając na haku lub ew. sprawdzając na drodze pełnej drobnych dziur.
Mi kiedyś wyszło 88% sprawności niecały tydzień później amortyzator się wylał i klepał jak głupi dziękuję bardzo za te badania. Zużycie amortyzatora jest łatwo wyczuwalne ew. można sprawdzać sposobem zachowania się auta gdy bujniemy samochodem - np. stając na haku lub ew. sprawdzając na drodze pełnej drobnych dziur.
- elkurczakoo
- Aktywny
Dzięki za wasze odpowiedzi, postanowiłem, zamówiłem i dzisiaj odebrałem nowe amortyzatory. A jeszcze mam pytanie co myślicie o wymianie tulejek w tylnej belce czy to one mogą również stukać?

- victor89
- Klubowicz
- Imię: Wiktor
- gadu: 2338614
- Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Jak najbardziej! 
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.