Regulacja luzów zaworowych
Re: regulacja luzów zaworowych
To czym się martwisz? Jedź do bólu i jeśli nie wystąpi klekot popychaczy nawet po nagrzaniu silnika niczego nie ruszaj
A ja powiem po swojemu, bo mialem problem z luzem na zaworach przy ok 150 tys km. Robilem UPG i cudowny pan przy okazji szlifu dotarł zawory i ustawil luz zaworowy na poziomie 0,2 i 0,25 o czym nie wiedzialem (a pozniej twierdzil, ze wszytskie auta tak maja i jest dobrze, idiota jeden...). Auto ogolnie bylo słabe i nie chcialo sie rozpedzic i graniczylo to z cudem na prostej drodze, a o gorkach nie wspomne. Dopiero sam sprawdzalem wszystko, rozrzad, czujniki, parametry silnika, testy, restety, podmiane czesci, kabl,e cewki, czujniki, przestawianie rozrzadu, koł pasowych.. sam testowalem i dopiero po sprawdzeniu luzow wyszlo, ze sa ciasne przez co moc auta spadla. Dopiero po wzglednym ustawieniu zaworow na 0,35 i 0,4 dalo sie jechac. Wiec za ciasne zawory to: "podparte zawory", a co za tym idzie brak kompresji zwalszcza przy LPG, przedwczesne wypalenie zaworow lub gniazd, szybsze otwarcie zaworu czyli utarta mocy. Praktycznie nie do wykrycia przez kompa lub na słuch.
Dodatkowo przy ok. 100 tys wczesniej robilem luz w ASO i tylko jeden zawor mial za maly luz, co Panowie naprawiali ponoc
..
Tak wiec za maly luz to zło, za duzy luz to tez zło. Ale lepiej miec wiekszy luz, bo mniej szkod wyrzadzi niz zbyt mały luz, bo ten to robi spustoszenie w głowicy
Dodatkowo przy ok. 100 tys wczesniej robilem luz w ASO i tylko jeden zawor mial za maly luz, co Panowie naprawiali ponoc
Tak wiec za maly luz to zło, za duzy luz to tez zło. Ale lepiej miec wiekszy luz, bo mniej szkod wyrzadzi niz zbyt mały luz, bo ten to robi spustoszenie w głowicy
Ostatnio zmieniony czw 15:50, 18 paź 2012 przez Zwierzak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Naruszenie punktu 11. regulaminu forum - Polska mowa, trudna mowa
Powód: Naruszenie punktu 11. regulaminu forum - Polska mowa, trudna mowa
- bobofrut
- Admin na emeryturze
- Imię: Patryk
- gadu: 2476555
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.

- Dreamcatcher
- Klubowicz
- Imię: ...
- gadu: 0
Własnie to czytałem i dlatego się dowiedziec chciałem jak to w pandzie 1.3 wygląda co by nie wyjsc na takiego co to pewno ma za dużo kasy. Czyli mowicie iż jak się nie dzieje nic to nie warto zaglądac do silnika?
- OsiemKilo
- Maniak
- Imię: Sławek
Dla świętego spokoju warto robić okresową diagnostyke silnika. Jeśli nic nie wykazuje to nie ma się czym martwić.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
-
kaziu1985pn
- Stały bywalec
luzy zaworowe powinno sie sprawdzać co 30tyś silniki fire maja to do siebie, ze zawory z czasem się nie domykają.
Info od mechanika, który lata temu uczył się w fiacie
wyśmiał mnie jak powiedziałem, że podobno do 200tys. dają rade i stwierdził proszę bardzo jak się chce zmieniać UPG to tak
luzy 0,35 0,45
Info od mechanika, który lata temu uczył się w fiacie
Ostatnio zmieniony ndz 16:48, 21 paź 2012 przez Zwierzak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Naruszenie punktu 11. regulaminu forum
Powód: Naruszenie punktu 11. regulaminu forum
- Dreamcatcher
- Klubowicz
- Imię: ...
a jak to ma się do diesl o ktorym mowimy?
skubie pisze:borysek123 przede wszystkim musisz być pewny, że gaziarz bdb
zawsze lepiej mieć dobrze założoną i zestrojoną instalkę np. STAG, niż spartaczonego PRINSA
więc powiedziałbym, że najważniejszy jest gazownik, bo jak dobry to bubla Ci nie będzie wciskał, a zamontuje dobrze
daj Ci szczęście aby Ci świece wytrzymały na LPG 40kkm
a regulacje zaworów trzeba robić w połowie czasu tego co na Pb
A w pandach z silnikiem 1.1 52KM, 2010, benzyna, reguluje się zawory czy regulacja luzu zaworów jest hydrauliczna? Pytałem się mechanika i mówił, że mechaniczna, ale nie zawsze mają rację. Jak to sprawdzić?
- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
W Pandach benzynowych 1,1 i 1,2 jest regulacja mechaniczna bez względu na rocznik.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Czyli są szklanki i regulacja? Głupie pytanie, ale gdzie w samochodzie występuje miejsce gdzie się reguluje zawory? Myślałem, że w Pandzie są hydrauliczne bo 90% mechaników tak sądzi, nie wiedzą gdzie szukać?;)
Regulacja odbywa się za pomocą płytek zaworowych.
Zazwyczaj wymieniasz grubszą na cieńszą
Zazwyczaj wymieniasz grubszą na cieńszą
Jakim dźwiękiem się objawiają luzy i gdzie słuchać?;)
moim zdaniem specyficzny stukot, cos podobnego bym powiedzial jak panewka tylko duzo ciszej:P, takie cykanie stukot delikatny, jak masz problem z odpaleniem na cieplym silniku to moze ktorys byc podparty, na zimnym zazwyczaj odpalisz chyba ze tak podparte to bedzie i na zimnym problem, slyszalem ze poki nie ma problemow z odpalaniem na cieplym i samochodz normalnie jezdzi to zeby nie regulwoac, ale ja i tak bede robil jak jest ze 20 gaz 40 benz, jak kupilem 4 byly do wymiany, pozniej po 30 tys jeden byl do wymiany:), ale te silniki zazwyczaj maja takie specyficzne cykanie:P
Właśnie mają takie cykanie i dlatego jest ciężko odróżnić zawory od pracy silnika, jedni regulują inni nie, bezsensu?
Dla amatora odróżnienie odgłosów silnika od dźwięków wydawanych przez napęd zaworów może być trudny. Mechanik nie będzie miał większych problemów, sam używam czasami stetoskopu, aby precyzyjnie ustalić który to zawór