Ile Panda Wam pali LPG? i jak jeździcie?
Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo
- Agent
- Wymiatacz
- Imię: Emil
- gadu: 6553887
- Kontakt:
Re: Ile Panda Wam pali LPG? i jak jeździcie?
Kamilo - chcę kupić Twoją Pandę! Jak tyle pali to biorę w ciemno! 
Life is 2 short 2b slow...
- victor89
- Klubowicz
- Imię: Wiktor
- gadu: 2338614
Agent pisze:Kamilo - chcę kupić Twoją Pandę! Jak tyle pali to biorę w ciemno!
No to widzisz - moja pali podobne ilości LPG przy delikatnym traktowaniu.
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
- Worczynski
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Paweł
- gadu: 0
Agent pisze:Kamilo - chcę kupić Twoją Pandę! Jak tyle pali to biorę w ciemno!
Zamiast kupować Pandę weź wymień te waldemary ( valteki czerwone ) co siedzą u Ciebie pod maską. Precyzję dawkowania gazu mają na poziomie pompy ogrodowej, drugie weź zrób porządne strojenie i da się spalać mniejsze ilości gazu.
- Vito
- Admin na emeryturze
- Imię: Witek
- Kontakt:
Worczynski pisze:Agent pisze:Kamilo - chcę kupić Twoją Pandę! Jak tyle pali to biorę w ciemno!
Zamiast kupować Pandę weź wymień te waldemary ( valteki czerwone ) co siedzą u Ciebie pod maską. Precyzję dawkowania gazu mają na poziomie pompy ogrodowej, drugie weź zrób porządne strojenie i da się spalać mniejsze ilości gazu.
To ja dodam, że należałoby jeszcze cegłę z gazu ściągnąć ( takie przemyślenie po wielu wypowiedziach Agenta na forum
- bobofrut
- Admin na emeryturze
- Imię: Patryk
- gadu: 2476555
Agent pisze:Czytam i czytam i po prostu nie wierzę w to co większość tutaj wypisuje.![]()
No kurde, ja na trasie jadąc jak emeryt na piątce 90 km/h (przy wyprzedzaniu jedynie szybciej) ledwo schodzę do 7 L gazu / 100 km. A tu większość wmawia, że 7 L pali Panda w mieście, no litości...![]()
Aha - po Olsztynie w cyklu miejskim (czasem jakaś krótka parokilometrowa trasa poza miasto) nie mogę zejść poniżej 9,7 L gazu / 100 km.
To co, moja Panda jest jakaś inna niż wasza?![]()
Przy jeździe w trasie ok. 120 km/h to już spalanie przekracza 8,5 l / 100 km, także staram się jeździć przepisowo 90 km/h.
To może nie potrafisz jeździc
Worczyński pisze:Zamiast kupować Pandę weź wymień te waldemary ( valteki czerwone ) co siedzą u Ciebie pod maską. Precyzję dawkowania gazu mają na poziomie pompy ogrodowej, drugie weź zrób porządne strojenie i da się spalać mniejsze ilości gazu.
Ja mam czerwone waldemary i nie mam z nimi problemu, przerywało mi - okazalo się ze kable, po wymianie jest git.
Pali mi Panda 7 l gazu, nigdy 8miu nie zaliczyłem
Fakt faktem, coś Agent musisz miec nie tak
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.

- Worczynski
Bobofrut, ja nie mam nic do waldemarów, o ile są odpowiednio skalibrowane. Mają przykrą cechę rozkalibrowywania się po jakimś dystansie, znacznie szybszą niż np OMVL Regfast i moje AC W01
Więc u Ciebie waldek jeszcze nie mówi nic złego ( bo instalacja świeża ), a u np Agenta, który pandę kupił z gazem może już nie trybić jak trzeba, bo na gazie już żyje trochę. Ja zauważyłem, że po powtórnym strojeniu wozidła znacznie przyjemniej się cyka na gazie, więc uważam za nieodzowne co 10-15kkm zjawić się u gaziarza i podregulować to i owo, a wtedy spalanie da się utrzymać w ryzach. O oczywistościach jak technika jazdy pisać nie będę, jak kogoś stać na palenie 9litrów LPG to pali tyle, ja wolę z mniejszą werwą jeździć, ale więcej.
- Agent
- Wymiatacz
- Kontakt:
9 to ja bym chciał żeby mi paliła
Byłem raz u gazownika z Pandą i tak mi na komputerze "wyregulował", że paliła ponad 11 l
Wymienił mi wtedy przynajmniej filtry od gazu, dobre i to.
Wg mnie i tak dobrze, że mieści się w dyszce na sto, w porównaniu do 13-14 l w poprzednim moim aucie (Astra II 1.6 16v) to świetny wynik
Wg mnie i tak dobrze, że mieści się w dyszce na sto, w porównaniu do 13-14 l w poprzednim moim aucie (Astra II 1.6 16v) to świetny wynik
- Worczynski
Agent pisze:9 to ja bym chciał żeby mi paliłaByłem raz u gazownika z Pandą i tak mi na komputerze "wyregulował", że paliła ponad 11 l
Wymienił mi wtedy przynajmniej filtry od gazu, dobre i to.
A jeździł z Tobą czy statycznie regulował? Ja bym na twoim miejscu, jak już nie masz gwarancji na LPG pojechał do jakiegoś sprawdzonego gaziarza, albo samemu douczył się i poregulował jak bozia dała
- Agent
- Wymiatacz
- Kontakt:
Samemu z kolegą też regulowaliśmy w czasie jazdy, mapa na benzynie pokrywa się z mapą gazu praktycznie. Na gazie nie ma zamuły, auto tak samo fajnie jedzie jak na benie, o ile o silniku 1.1 można mówić, że "jedzie".
- victor89
- Klubowicz
- Imię: Wiktor
- gadu: 2338614
Najefektywniejsze strojenie przebiega przy użyciu szerokopasmowej sondy AFR, czasami te wykresiki mogą się mylić dość mocno w stosunku do tego jaka jest rzeczywistość. Okazuje się że idealna mieszanka LPG/powietrze w 70% nie daje dobrego pokrycia mapy PB.
To chyba Ty Agent pisałeś że licznik pokazuje Ci bardzo zaniżoną ilość spalanego paliwa/100km co sugerowałoby zbyt bogatą mieszankę.
Być może też masz jakieś zagięcia i gaz nie ma swobodnej drogi od butli do silnika, lub bardzo brudny filtr powietrza.
Albo masz taki styl jazdy i nic już spalania nie zmieni
To chyba Ty Agent pisałeś że licznik pokazuje Ci bardzo zaniżoną ilość spalanego paliwa/100km co sugerowałoby zbyt bogatą mieszankę.
Być może też masz jakieś zagięcia i gaz nie ma swobodnej drogi od butli do silnika, lub bardzo brudny filtr powietrza.
Albo masz taki styl jazdy i nic już spalania nie zmieni
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
- bobofrut
- Admin na emeryturze
Worczynski pisze:Bobofrut, ja nie mam nic do waldemarów, o ile są odpowiednio skalibrowane. Mają przykrą cechę rozkalibrowywania się po jakimś dystansie, znacznie szybszą niż np OMVL Regfast i moje AC W01Więc u Ciebie waldek jeszcze nie mówi nic złego ( bo instalacja świeża ), a u np Agenta, który pandę kupił z gazem może już nie trybić jak trzeba, bo na gazie już żyje trochę. Ja zauważyłem, że po powtórnym strojeniu wozidła znacznie przyjemniej się cyka na gazie, więc uważam za nieodzowne co 10-15kkm zjawić się u gaziarza i podregulować to i owo, a wtedy spalanie da się utrzymać w ryzach. O oczywistościach jak technika jazdy pisać nie będę, jak kogoś stać na palenie 9litrów LPG to pali tyle, ja wolę z mniejszą werwą jeździć, ale więcej.
Ja co 10tyś jeżdzę do gazownika na regulację i jest na razie ok. Ogólnie to wtryski się wymienia..a nie jeździ na jednych 5lat, bo one tyle nie będą sprawnie pracowały, zwłaszcza Waldki, mają jakąś tam żywottnośc i tyle, wymiana jest tania i to jest plus w minusie
Ja na miejscu Agenta bym wymienił wtryski http://allegro.pl/listwa-valtek-4-cyl-oryginalnie-kalibrowana-i2569578772.html

-
Borys
- Leader Team
- gadu: 3278890
Zakładając gaz do Albei gazownik zdecydowanie odradził wtryskiwacze Valtek czerwone. Miałem je zamontowane w matizie i były problemy. Decydując się na montaż instalacji LPG w Albei polecił Magic Jet i wszystko już było ok. Wiadomo zakładając już gaz do Pandy zdecydowałem się na Hany i jak na razie super. Ale ja osobiście odradzam Valteki. Jeżeli nie chcesz mieć problemów z LPG nie oszczędzaj na poszczególny elementach instalacji.
Mój żółty budyń http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=2469" onclick="window.open(this.href);return false;
- Agent
- Wymiatacz
- Kontakt:
Ja kupiłem furę to już miała założoną instalacje LPG. Ze swoich obliczeń wnioskuję, że auto na gazie zrobiło ok. 60-80 tys. km.
- bobofrut
- Admin na emeryturze
Agent pisze:Ja kupiłem furę to już miała założoną instalacje LPG. Ze swoich obliczeń wnioskuję, że auto na gazie zrobiło ok. 60-80 tys. km.
To już valteki do wywalenia. Takie slyszałem opinie. Kupisz droższe to trochę dłużej pochodzą ale tez nie wiadomo ile.

- Agent
- Wymiatacz
- Kontakt:
Zatankowałem kilka dni temu do pełna, do pustego baku. Weszło 30,79 l gazu. Wyjeździłem do końca, zrobiłem 355 km 100 % po mieście. Średnia wyszła uwaga uwaga... 8,67 l / 100 km
Jeszcze nigdy tak mało mi nie spalił w cyklu miejskim, pewnie coś na benzyniarni nie tak nalali, albo wyjątkowo dobry gaz był
Fakt, że większość tych kilometrów zrobiłem raczej spokojnie, chociaż było kilka sprintów i "przewozów" po mieście... No nic, będę obserwował dalej