Szarpie, nie ma mocy (cewki i świece wymienione)
Re: Szarpie, nie ma mocy (cewki i świece wymienione)
Też jestem ciekawy, u mnie problem ten sam. Tyle że ja stawiam raczej na podciśnienie (również posprawdzałem kable, świece, cewki itd.) lub czujnik powietrza zasysanego. O ile jest to powinien być w okolicach kolektora dolotowego a jak na razie go nie namierzyłem, może ktoś pomoże?
A może sonda lambda dostała po tyłku ? Taka pierwsza myśl, która przyszła mi do głowy
Pewnie błąd P0351. Okablowanie lub ECU. Najlepsi fachowcy są w Tychach- http://www.kocar.com.pl 
Usterka wyeliminowana. Wystarczyło inaczej ułożyć wiązkę od komputera. Wymienili też alternator, bo podobno komp pokazywał błędy i generalnie nie ładował, ale to było mocno naciągane (przy okazji źle naciągnęli pasek, który pękł mi po drodze, odcięło wspomaganie i znowu musiałam wrócić do warsztatu).
Niby mechanik już wcześniej próbował ruszać okablowaniem, ale nic to nie dało. Dopiero inne ułożenie uzdrowiło mi Pandzinkę i póki co kulam się bezproblemowo
Niby mechanik już wcześniej próbował ruszać okablowaniem, ale nic to nie dało. Dopiero inne ułożenie uzdrowiło mi Pandzinkę i póki co kulam się bezproblemowo
Jak Tommy Lee Jones w "Ściganym"
- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
Czyli pęknięty jest gdzieś przewód w środku. Ułożenie pomoże, ale tylko tymczasowo.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
- t-przemek
- Specjalista
- Imię: Przemek
- gadu: 0
Też mi się tak wydaje, po pewnym czasie tzn po "paru" kilometrach kabel najprawdopodobniej obrusza się w pancerzu od nowa, ale jeśli kable inaczej układałaś tylko w jednym miejscu, to tam będą przerwane i można by je ewentualnie spróbować tam właśnie sprawdzać, a jeśli nawet to nie pomoże, to przynajmniej wiesz, że do wymiany jest wiązka, a nie sterownik.
W sumie ostatnio było kilka szarpnięć (sporadyczne i nie zapalała się kontrolka silnika). Trochę się wystraszyłam, że znowu będzie to samo. Koszt okablowania z wymianą pewnie nie jest na moje słabe nerwy 
-
Mich@ł
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Kontakt:
U mnie niestety pojawił się podobny problem. Komp pokazuje błąd P0351 jako nieaktywny ale zapisany, a samochód czasami zaczyna szarpać.
I teraz co robić, wymieniać po kolei przewody, świece i ew cewki ? Ew czy da się te elementy układu jakoś sprawdzić aby wyeliminować wadliwy?
Moja panda jest z 2008 roku (o ile to ważne)
I teraz co robić, wymieniać po kolei przewody, świece i ew cewki ? Ew czy da się te elementy układu jakoś sprawdzić aby wyeliminować wadliwy?
Moja panda jest z 2008 roku (o ile to ważne)
U mnie nie pomogła wymiana cewek, świec, odmy, alternatora, kabli, itp. Pomogła natomiast naprawa komputera (w Gdyni ktoś się tym zajmuje). Późniejsze poszarpywania były wynikiem wilgoci zupełnie nie związanej z komputerem. Problem nie powtarza się u mnie już od około 9 miesięcy.
-
Mich@ł
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Kontakt:
Ja dzisiaj zamieniłem miejscami cewki i błąd nadal ten sam czyli cewka 1
Czyli wydaje się że problem jest chyba gdzieś na wiązce bo centralkę mam 4AF więc liczę że ona jest cała... 
Tak przeglądam allegro i znalazłem kilka aukcji z wiązkami w przyzwoitej cenie tylko pytanie czy są jakieś różne rodzaje dla różnych centralek?
Czyli wydaje się że problem jest chyba gdzieś na wiązce bo centralkę mam 4AF więc liczę że ona jest cała... Tak przeglądam allegro i znalazłem kilka aukcji z wiązkami w przyzwoitej cenie tylko pytanie czy są jakieś różne rodzaje dla różnych centralek?
-
buzka27111992
- Świeżak
- Imię: mariusz
Witam podepne sie do tematu. Przeprazam ze tak hamsko ale samochod sluzy do wozenia osoby chorej na nowotwor do lekarza i jest mi szybko potrzebny. do rzeczy. Nasza pandzia jakis czas temu zaczela poszarpywac. z czasem czesciej. teraz doszlo do tego ze zapala sie check engine a auto nie chodzi na wszystkie cylindry po przejechaniu odcinka drogi. na kompie wyszedl blad cewki. wyminilem ja tak jak swiece i kable. co moze byc nie tak? czy to sterownik? misio jest z 2005 Prosze o szybka pomoc
-
sandamiano
- Świeżak
- Imię: Damian
Jeśli błąd cewki nie znikł po wymianie jej na sprawną to może jest też tak jak powyżej? Problem w okablowaniu?.Przedzwoń przewody multimetrem . Swoją drogą zapytam znawców temat : Mam Pandorę z 2003 roku - sterownik IAW 5AF . Słyszałem że można wymienić na IAW 5AF i Fiat tak czynił bo te hybrydy żelowe IAW5AF są podatne na uszkodzenia? Kupiłem książkę Zembowicza o fiacie Panda ale tam tylko opis schematu od blaszanego sterownika wtrysku. Nic o tym co posiadam .
-
Robert
- Aktywny
- Imię: Robert
- gadu: 8109962
Mi podobnie szarpie i znajomy twierdzi ze to wina pompki paliwa.
Ciągle do przodu
A jakiej firmy cewkę polecacie do Pandy, jaki jest koszt takiej części. Czy cewki powinno wymieniać się parami czy tylko te, które są uszkodzone?
Ok, wymieniłem w Pandzie cewki, kable, świece i nic z tego nie wyszło, błąd P203 na 3 cylindrze występuje nadal od czasu do czasu, moje pytanie jak układacie wiązkę, może jakieś foto ktoś wrzuci(stawiam na to), widać z tego, że szkoda wymieniać dobre części? W jaki sposób sprawdzacie czy wiązka jest uszkodzona, jest w ogóle jakiś sposób na sprawdzenie tego?