Filtr Powietrza

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Deacon
Admin na emeryturze
Imię: Michał

Post autor: Deacon »

12pawel pisze:Chodzi o to że sportowe filtry są "rzadsze" i mają mniejszą zdolność pochłaniania pyłów, dlatego silnik dostaje więcej powietrza i dostaje mocy.

nie sa rzadsze, tylko sa zrobione z bawelny a nie z papieru. dlatego przepuszczaja wiecej powietrza. filtruja tak samo jak papierowe. to, ze przepuszczaja syf do silnika to bzdury jakies.

Zwierzak pisze:Więc jeśli ktoś w naszych samochodach jest w stanie odczuć wzrost mocy to znaczy że marnuje swój talent i powinien być kierowcą testowym

wzrostu mocy nie odczuwam ale czuje, ze inaczej sie wkreca na obroty. slychac to i czuc.
tak samo mialem w poprzednim samochodzie, gdzie zamontowalem stozek - wyraznie bylo czyc, ze lepiej ciegnie od dolu. i byl super dzwiek no ale to byl silnik 2,5l :)

ja juz napialem wyzej - 15-18zl za filtr to jest g....no jakies a nie filtr. filtr musi miec "troche" materialu filtrujacego a to musi "troche" kosztowac.
kiedys czytalem test filtrow, co prawda oleju ale tu panuje ta sama zasada.
testujacy rozcinali puszki, wyciagali wklady, rozwijali i mierzyli. w tych tanich filtrach papieru bylo bardzo malo, te drozsze po rozwinieciu byly pare razy dluzsze.

ja kupilem do Pandy na probe - zobaczymy jak sie sprawdzi.
Awatar użytkownika
michalijegopanda
Bywalec
gadu: 6581933

Post autor: michalijegopanda »

Tak wyczytałem ze jak filtry te sportowe co się smaruje tymi olejkami to całkiem dobrze bo jak jest wilgotny to więcej tych drobin zatrzymuje, bo papierowy to suchy jest i na pewno się z niego coś pyli.
Awatar użytkownika
zamberek
Wymiatacz
Imię: Maciek
gadu: 8468647

Post autor: zamberek »

szukałem i nie mogę znaleźć :( odnośnie tematu gdzie był poruszany o filtrze kabinowym...mój misiek to 1.1 actual i wiem że nie ma w nim owego filtra a mam dosyć syfu na desce! ktoś się orientuje? to jest ten filtr?: http://www.alejasamochodowa.pl/go/_info ... b6abfe6073
Awatar użytkownika
zecer1971
Zasłużony dla PCP
Imię: Tomek
gadu: 5336642

Post autor: zecer1971 »

zamberek pisze:szukałem i nie mogę znaleźć :( odnośnie tematu gdzie był poruszany o filtrze kabinowym...mój misiek to 1.1 actual i wiem że nie ma w nim owego filtra a mam dosyć syfu na desce! ktoś się orientuje? to jest ten filtr?: http://www.alejasamochodowa.pl/go/_info ... b6abfe6073

Filtr kabinowy występuje tylko w pandach wyposażonych w klimatyzację, oto on http://allegro.pl/filtr-kabinowy-filtro ... 38694.html :)
Awatar użytkownika
zamberek
Wymiatacz

z tego co pisali ludzie na jakimś tam forum tak samo jak i Ty zecer że nie ma takiego czegoś w misiu :( ale jeżeli ktoś chce założyć w miśku w którym nie ma klimy to jest taka możliwość dołożenia go ;)
Awatar użytkownika
zecer1971
Zasłużony dla PCP
Imię: Tomek
gadu: 5336642

Post autor: zecer1971 »

zamberek pisze:z tego co pisali ludzie na jakimś tam forum tak samo jak i Ty zecer że nie ma takiego czegoś w misiu :( ale jeżeli ktoś chce założyć w miśku w którym nie ma klimy to jest taka możliwość dołożenia go ;)

Chyba jest taka możliwość, tylko trzeba wyciąć nożykiem otwór i kupić pokrywkę :D
Awatar użytkownika
zamberek
Wymiatacz

no prawdopodobnie ten otwór jest przykręcony już tą pokrywą :P ile w tym prawdy to nie wiem...w lipcu będę miał więcej czasu to napewno tak zajrzę ;)
Awatar użytkownika
artuss7
Specjalista
gadu: 5510555

Post autor: artuss7 »

Polecam filtr marki SIMOTA, dobra cena i jednak robi robotę ;D fajny jest dźwięk jak zasssysssa powietrze ;)
BeHa
Świeżak
gadu: 0

Post autor: BeHa »

Wg wiedzy przeniesionej z motocykli nie powinno się wymieniać samej wkładki filtra na np K&N bez zmian w wydechu. Co z tego, że wkład filtra jest super wypasiony i ma większą przepustowość jak katalizator i ori tłumik nie są wyliczone na szybsze oddawanie spalin. Moim zdaniem takie modyfikacje to tylko dla lepszego samopoczucia bo efekt mocy może być nawet gorszy niż na standardowym filtrze - tak miałem w moto po teście na hamowni na sportowym filtrze, seryjnym tłumiku i seryjnych dyszach gaźników. Kumpel na tym samym filtrze i sportowym przelotowym wydechu oraz dyszach stage 2 miał przyrost koło 15-20km. Druga sprawa - nie oszukujmy się silnik 1.1 z pandy to nie jakiś potwor mocy i nie widzę sensu w jego modyfikowanie, taniej i sensowniej chyba zrobić swapa na 1.4. Ale to tylko moje zdanie i moja subiektywna opinia po jeździe motocyklem z połową tej pojemności co w pandzie i o połowe wyższą mocą.
Awatar użytkownika
JDK
Klubowicz na emeryturze
Imię: Jędrek
gadu: 7765035

Post autor: JDK »

To prawda ze wydech i dolot jak zlozy sie w jedna calosc daje lepsze rezultaty... Ale np ogladalem program jak facet zalozyl do subaru wkladke sportowa i kompletny wydech przelot. W efekcie stracil 11 kM :) komputer wariowal bo nie byl wysterowany i przez to byl spadek mocy... Po kompie zchamowal auto na 34 kM wiecej od serii :) tak wiec idac tym tokiem rozumowania kazda modyfikacja moze byc zwiazana z utrata mocy albo uzyskaniem. I oczywiscie im wiecej modow tym lepsze sa pozniej efekty w zestawieniu ich wszystkich.
Bo życie jest zbyt krótkie żeby jeździć autem bez Gleby
Deacon
Admin na emeryturze

2 miesiace jezdze na tej Simocie i zlego slowa nie powiem. tak jak pisalem wczesniej czuc, ze lepiej wkreca sie na obroty i dzwiek sie zmienil.
ktos, kto kupuje sama wkladke filtra powietrza albo sportowy filtr z mysla o wzroscie mocy powinien sie puknac w czolo :)
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz
Imię: ...

Re:

Post autor: Dreamcatcher »

jak tam Deaconie wrażenia po roku jeżdżenia siomtą? Sam od bodajże maja z takim filterkiem pomykam, ale póki nie zrobię porządku z EGR nie będę mógł konkretów powiedzieć, niemniej nie narzekam. Jest nieźle. Jak uważasz jak często warto czyścić filtr? tak jak producent zaleca wymianę filtra czy częściej?
12pawel pisze:To że zakładacie sportowe filtry to wcale nic dobrego dla silnika nie robicie. Owszem silnik dostaje więcej powietrza więc zauważyć można lekki wzrost mocy, ale nie zapominajmy o tym że jak filtr przepuszcza więcej powietrza to słabiej filtruje zanieczyszczenia i do silnika dostaje się bardziej zapylone powietrze.

Jeśli filtr jest utrzymany w należyty sposób, czyli nie dopuszcza się do nadmiernego jego zabrudzenia, oraz nasącza olejkiem w odpowiedni sposób to filtry tego typu nie przepuszczają zanieczyszczeń, jeśli filtr po myciu nie zostanie nasączony olejkiem o istnieje możliwość ze będzie on przepuszczał mikro drobinki kurzu

ps.
tak wiem - odgrzałem kotleta :p
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak
Imię: Sławek

Re:

Post autor: OsiemKilo »

Nie rozumiem dlaczego tak dużo osób pisało o przyroście mocy :roll:
Ogólnie rzecz biorąc to jest temat rzeka, bo dopóki ktoś nie pojedzie na hamownie pandą i nie zrobi pomiarów ze zwykłym i ze "sportowym" filtrem, to dywagacje na ten temat kompletnie nie mają sensu.

Co do filtrowania to tak jak odgrzał Dreamcatcher. Jak sie dba to sie jeździ.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
Deacon
Admin na emeryturze

Re: Filtr Powietrza

obecnie po wymianie przepływki wróciłem do zwykłego filtra papierowego. wyczytałem, że filtry sportowe mogą mieć zły wpływ na przepływkę. ile w tym prawdy, nie wiem.
Ostatnio zmieniony śr 14:49, 18 lip 2012 przez Zwierzak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Naruszenie punktu 11. regulaminu forum
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz
Imię: ...

Re: Filtr Powietrza

Post autor: Dreamcatcher »

zły wpływ? brr
jaki? i jak miałby źle działać? tzn. jaki schemat złego wpływu?
ODPOWIEDZ