Klocki i tarcze

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz
gadu: 0

Re: Klocki i tarcze

Post autor: Franek16i »

ja u siebie wymienialem tarcze i klocki i kupilem takie:

http://allegro.pl/tarcze-przod-klocki-f ... 47807.html

poczytalem na necie itp znalazlem artukul jak koles opisal po zamontowaniu i przejechaniu nie pamietam ilu kilosow ale chyba cos ok 10-15 tys i pomierzyl i porobil zdjecia wiec co do ceny i zuzycia po takim przebiegu skusiłem się na nie:) ile marek tyle opinni:) po dluzszym jezdzeniu wypowiem sie cos na ich temat:)
Awatar użytkownika
bombel
Maniak
Imię: Sebastian
gadu: 1320359
Kontakt:

Post autor: bombel »

no właśnie tak jak piszesz Franek ile marek tyle opinii, aczkolwiek ja obecnie mam steinhofy i generalnie będe je omijał z daleka - u mnie jeden wielki pisk od momentu założenia, a Patryk znowu je sobie chwali :P
Awatar użytkownika
bobofrut
Admin na emeryturze
Imię: Patryk
gadu: 2476555

Post autor: bobofrut »

Dokładnie, ja nie mam pisków i jestem zadowolony. Znowu Bombel był niezadowolony. Dużo zależy od dopasowania twardości klocka do tarczy. Najlepiej kupować już w zestawie ;) wierząc, że są dobrze dopasowane (można poczytać opinie w internecie)
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz

Post autor: Franek16i »

ja przed zalozeniem tarcz wszystk dibrze obczyscilem i przesmarowalem delikatnie co trzbea plus zregenerowałem sobie sam zaciski:), a klocki z kazdej strony delikatnie starłem papierem sciernym by lekko chodziły w zacisku:) plus przesmarowanie miejsc styku zaiscku z klockiem i zadnych piskow nic a nic:) a tak jak pisałem poczytałem i ludzie w pasatach montowali i chwalili wiec dlatego sie skusiłem:)grzeje sie tak samo jak tarcze trw itp wiec nie ma lipy:)
Awatar użytkownika
olo 1
Maniak
Imię: Olek

Post autor: olo 1 »

klocki polski fomar-najczęsciej,tarcze co się trafi,co do blaszek koledzy nie demontujemy to są w większości przypadków czujniki zużycia okładzin ich zadaniem jest po osiągnięciu wymiaru granicznego dotykanie do tarczy hamulcowej,które informuje poprzez pisk o konieczności wymiany
krupniok
Aktywny
Imię: Seb

Post autor: krupniok »

Jakiś czas temu wsadzałem Magneti Marelli (tarcze + klocki) z Allegro. Po 70 tysiącach przy zmianie kół zawuażyłem, że klocki się kończą więc czas na zmianę. Po tym okresie mogę tylko powiedzieć, że poniżej 5 stopni Celsjusza hamulce piszczały jak oszalałe - od początku do końca klocków :D Pomimo tego polecam zestaw. Teraz kupię klocki Bosche z racji ceny.
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze
Imię: Marcin

Post autor: morpheus1581 »

Ja brałem TRW. Sprawują się dobrze.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
michal.ol1
Specjalista
Imię: Michał

Post autor: michal.ol1 »

JA ostatnio musiałem zmienić zestaw klocki + tarcze z przodu i zdecydowałem się na BREMBO. Przejechałem jakiś 1000 km z hakiem i jak na razie nie mogę narzekać. Pylą nawet trochę mniej niż te fabryczne ;)

Co prawda kupiłem ten zestaw w sklepie stacjonarnym, ale potem znalazłem to: https://hamulcesklep.pl/ --> polecam, mają mega niskie ceny.
Awatar użytkownika
Szumak
Świeżak
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Szumak »

Odkąd pierwszy raz wymieniłem tarcze BOSCH na Mikodę GT to innych tarcz nie kupuję - w tej cenie nic lepszego nie znajdę. Klocki za każdym razem miałem inne (4 komplety zajechałem) ale najlepszy zestaw jaki miałem to Mikoda GT + TRW.
Obrazek
Deacon
Admin na emeryturze
Imię: Michał

Post autor: Deacon »

Również teraz zmieniałem tarcze przód i tył i wziąłem Mikoda GT. Klocki też TRW. Jedyny minus klocków to duże pylenie.
Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Imię: Tomasz
Kontakt:

Post autor: Albercik »

A orientuje się ktoś, kto wyprodukował tarcze i klocki, które szły na pierwszy montaż? Chętnie bym kupił oryginał...
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
tvzr
Świeżak
Imię: Kajetan

Post autor: tvzr »

U mnie (1.1 2004) zaciski są Bosha więc klocki i tarcze też pewnie Bosha wkładali.
Jak wymieniałem ostatnio to takie włoyłem. Plus taki że w komplecie były nowe szpilki i zawleczki (http://allegro.pl/bosch-tarcze-klocki-p ... 85587.html)
Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Imię: Tomasz
Kontakt:

Post autor: Albercik »

I jak?

Ja mam jakieś tarcze i klocki założone jeszcze przez poprzedniego właściciela. Po wjechaniu w kałużę - pokrzywiły się :? Z tego, co widzę - tarcze w Pandzie są niewentylowane. Zakładał już może ktoś wentylowane?
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz
Imię: ...

Post autor: Dreamcatcher »

Z przefmówców Deacon - w dieslu.
tvzr
Świeżak
Imię: Kajetan

Post autor: tvzr »

Albercik pisze:I jak?

Ja mam jakieś tarcze i klocki założone jeszcze przez poprzedniego właściciela. Po wjechaniu w kałużę - pokrzywiły się :? Z tego, co widzę - tarcze w Pandzie są niewentylowane. Zakładał już może ktoś wentylowane?

Hamuje dobrze ;D Zrobiłem na nich może 700 kilometrów więc ciężko odnieść się do tematu zużycia.

Żeby założyć wentylowane tarcze musiałbyś wymienić zacisk, bo do seryjnego nie zmieścisz grubszej tarczy. Nie wiem jak wygląda kwestia mocowania zacisku być może też wymagana by była wymiana.

Wg mnie taka zabawa raczej nie ma większego sensu ;)