Parowanie szyb
- AdaMs
- Moderator
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Re: parowanie szyb
Welury na zimę schowane, filtr dziś wyciągnąłem, a rynna systematycznie czyszczona. Zobaczymy...
- Camcioo
- Moderator
- Imię: Kamil
- gadu: 5225182
Re: parowanie szyb
ja nie wiem co ty robisz że tak paruje 
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne 
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
- joonyno
- Świeżak
- Imię: Sebastian
- gadu: 0
Re: Parowanie szyb
wszyscy o tej wilgoci....
Ja proponuję wymianę uszczelki przy szybie co łączy się z maską . Miałem taki sam problem, podjechałem do znajomego żeby się dowiedzieć o co biega a ten od razu stwierdził, że uszczelka do wymiany. dzieję się tak ponieważ zimą silnik, który się rozgrzewa przez tą uszczelkę starą przepuszcza ciepło i wszystko ląduje na szybie. W moim przypadku wymiana tej małej pierdoły rozwiązała mój problem zimowego mocnego parowania
Daje rysunek poglądowy, o którą uszczelkę mi chodzi (troszkę inna w pandzie )
pozdrawiam
Ja proponuję wymianę uszczelki przy szybie co łączy się z maską . Miałem taki sam problem, podjechałem do znajomego żeby się dowiedzieć o co biega a ten od razu stwierdził, że uszczelka do wymiany. dzieję się tak ponieważ zimą silnik, który się rozgrzewa przez tą uszczelkę starą przepuszcza ciepło i wszystko ląduje na szybie. W moim przypadku wymiana tej małej pierdoły rozwiązała mój problem zimowego mocnego parowania
Daje rysunek poglądowy, o którą uszczelkę mi chodzi (troszkę inna w pandzie )
pozdrawiam
Moja Panda ŁÓDŹ
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... 45&t=10572
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... 45&t=10572
Mi to się zdaje że parowanie występuje z szyb bocznych jak pada to przez uszczelkę szyby bocznej dostaje się woda do boczka drzwi
1.2 Dynamic
-
dream7000
- Świeżak
- Imię: Peter
W mojej pandzie brak jednej górnej z lewej strony...jest to w originale ?
Ostatnio zmieniony ndz 21:16, 27 gru 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówki.
Powód: Literówki.
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
dream7000 pisze:W mojej pandzie brak jednej górnej z lewej strony...jest to w originale ?
Uszczelka występuje tylko po stronie prawej. Ja na zimę zdejmuję,bo mi ciepłe powietrze dmucha na wycieraka i nie przymarza. A zaparowane szyby-wyłączyć recyrkulację,wysuszyć środek,i jeździć z uchylonymi szybami.
-
dream7000
- Świeżak
- Imię: Peter
Dziękuję za info.
-
Tetsuro
- Profesjonalista
- Imię: Dariusz
Stary sposób kierowców, trochę szamponu do włosów na ściereczkę ( tani i rzadki ) przetrzyj szyby i parę dni spokoju
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
Potwierdzam. Najlepszy był Bambino 
-
Thoomek
- Świeżak
- Imię: Tomasz
To ja wam powiem...
Szyby nie zaparują gdy są idealnie odtłuszczone. Ja mam sprawdzony płyn do mycia szyb z BricoMarche taki czerwony. Szyby mniej parują gdy go używam do mycia szyb od środka. Można by też użyć denaturatu ale teraz te denaturaty maja po 70vol., kantują na wszystkim...
Z czasem gdy się używa gąbki do usuwania pary z szyb zabrudza/zatłuszcza się ono na nowo. Szyby i ta gąbka bardzo szybko łapią brud/tłuszcz.
W czasie zimy używam także samochodowych osuszaczy powietrza. Na prawdę działają.
Trzymam jeden na podszybiu - częściowo zapobiega zamarzaniu przedniej szyby od środka
drugi pod siedzeniem żeby chłonął wilgoć tam gdzie jest jej najwięcej.
Szyby nie zaparują gdy są idealnie odtłuszczone. Ja mam sprawdzony płyn do mycia szyb z BricoMarche taki czerwony. Szyby mniej parują gdy go używam do mycia szyb od środka. Można by też użyć denaturatu ale teraz te denaturaty maja po 70vol., kantują na wszystkim...
Z czasem gdy się używa gąbki do usuwania pary z szyb zabrudza/zatłuszcza się ono na nowo. Szyby i ta gąbka bardzo szybko łapią brud/tłuszcz.
W czasie zimy używam także samochodowych osuszaczy powietrza. Na prawdę działają.
Trzymam jeden na podszybiu - częściowo zapobiega zamarzaniu przedniej szyby od środka
drugi pod siedzeniem żeby chłonął wilgoć tam gdzie jest jej najwięcej.
Można jeszcze sprawdzić jedna rzecz ... od strony pasażera zajrzeć od dołu w kierunku grodzi ...tam jest mechanizm otwierający dopływ powietrza z zewnątrz lub cyrkulacja wewnętrzna ... może zerwało się sterowanie obiegiem. Jedna ręką przekręcamy regulator nawiewu zewnętrzny/wewnętrzny i patrzymy od dołu w kierunku grodzi czy dobrze działa?! - warto sprawdzić. Innym sposobem jest włączenie dmuchawy i zmiana cyrkulacji - na cyrkulacji wewnętrznej (obieg wewnętrzny) znacznie głośniej słychać dmuchawę ... wszystkie inne potencjalne przyczyny opisywali koledzy wcześniej ...
Ostatnio zmieniony sob 11:57, 23 sty 2016 przez Romix13, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Literówki i polskie znaki. Naruszenie Pkt.11 Reg.Forum! Proszę używać polskich znaków.
Powód: Literówki i polskie znaki. Naruszenie Pkt.11 Reg.Forum! Proszę używać polskich znaków.
U mnie wszystko działa jak należy a wstaje rano i szyby od środka zamarznięte postawiłem dziś na gazety pod dywaniki zobaczę czy pomoże coś
1.2 Dynamic
- JaceK
- Klubowicz
- Imię: Jacek
Po zgaszeniu silnika należy przewietrzyc wnętrze auta żeby wilgoć wyszła. Znajomy założył owiewki i jeździ z lekko uchylonymi oknami i nigdy mu w środku nic nie zamarza.
Nexus 5 Tapatalk
Nexus 5 Tapatalk
- Dreamcatcher
- Klubowicz
- Imię: ...
Ale pewno i zbyt ciepło w aucie nie ma.
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
Bez przesady jak auto grzeje to wyrobisz.
Wysłane z mojego E2303
Wysłane z mojego E2303