FIAT PANDA 1.1 stukanie w okolicy cewki zapłonowej
FIAT PANDA 1.1 stukanie w okolicy cewki zapłonowej
Witam mam taki problem że jak odpalę moją pandę to słuchać nierównomierne stukanie w okolicy cewki zapłonowej .Jak dodam gazu cykania nie słychać a i na zimnym silniku tz na ssaniu też nie .Samochód jak się zagrzeje to na wolnych obrotach nierówno pracuje (szarpie go) a jadąc i rozpędzając się czasem go zamula ale nie zawsze.Sprawdziłem kable wymieniłem świece,na kompie nie pokazuje błędów ,nie pali się check.Proszę o pomoc co jeszcze można sprawdzić.
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
- gadu: 0
Re: FIAT PANDA 1.1 stukanie w okolicy cewki zapłonowej
To może być stuk iskry którejś. Odpal po zmroku i zobaczysz.
Wysłane z mojego ST23i
Wysłane z mojego ST23i
Ostatnio zmieniony ndz 14:18, 29 mar 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono literówkę.
Powód: Poprawiono literówkę.
Patrzyłem po zmroku i nic takiego nie zauważyłem. A mam jeszcze takie pytanie bo czytałem na forum, że takie stukanie może być od wałka rozrządu. Jak to sprawdzić ?
Jedno co zauważyłem to że jak jadę rozpędzony i puszcze gaz to szarpie jakby kangur skakał.
Jedno co zauważyłem to że jak jadę rozpędzony i puszcze gaz to szarpie jakby kangur skakał.
Ostatnio zmieniony ndz 14:24, 29 mar 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Scalono posty - naruszenie pkt.13 reg.Forum i poprawiono literówki - pkt.11 reg.Forum. Proszę używać opcji EDYTY w górnym prawym rogu postu (działa do 2h) a nie pisać post pod postem.
Powód: Scalono posty - naruszenie pkt.13 reg.Forum i poprawiono literówki - pkt.11 reg.Forum. Proszę używać opcji EDYTY w górnym prawym rogu postu (działa do 2h) a nie pisać post pod postem.
- zecer1971
- Zasłużony dla PCP
- Imię: Tomek
- gadu: 5336642
Jeżeli chodzi o sam dzwięk przy cewkach (takie chrobotanie) to jest luz wzdłużny wałka rozrządu, częsta przypadłość w silnikach fire. Ogólnie nic z tym się nie robi.
Rozumiem, a mam takie pytanko czy przez ten luz nic się nie stanie z silnikiem ?
-
arnold
- Wymiatacz
Nic się nie powinno stać. Luz możesz sprawdzić po demontażu górnej osłony rozrządu. I wtedy możesz poruszać kołem do przodu i do tyłu. Sprawdź jeszcze luzy zaworowe.
Szarpanie przy hamowaniu silnikiem na niskich biegach to jakaś przypadłość Pand. Ja osobiście zaślepiałem EVAP, ale nie osiągnąłem całkowitego sukcesu.
Szarpanie przy hamowaniu silnikiem na niskich biegach to jakaś przypadłość Pand. Ja osobiście zaślepiałem EVAP, ale nie osiągnąłem całkowitego sukcesu.
Dzięki kolego sprawdzę ten luz i się odezwę.
-
arnold
- Wymiatacz
Oczywiście reszta objawów trochę niepokoi.
Wysłane z mojego ST23i
Wysłane z mojego ST23i
Witam problem mojego stukania rozwiązany nie dokręcona osłona katalizatora przenosiła wibracje usterka usunięta ,ale problem z szarpaniem pozostał ale założę na to nowy post