Błąd P0520 - czujnik ciśnienia oleju
-
ja84
- Bywalec
- gadu: 0
- Panda: 1.1 54KM LPG
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
Re: Błąd P0520 - czujnik ciśnienia oleju
Może i odciągnę trochę oleju, spróbuję tej metody. 3,5 l tyle podaje producent i zawsze tyle lałem. Dziwi mnie fakt, ze np. dzisiaj samochód postał na dworze i po zapaleniu zimnego silnika błąd się pojawił i ciągle świeci kontrolka. Zgaszenie silnika nic nie pomaga, dopiero wyciągnięcie bagnetu i sprawdzenie poziomu oleju, powoduje że kontrolka znika. Dziwna sytuacja. Na czujnik bym nie stawiał, może i zbyt duża ilość oleju jest problemem. Jak odciągnąć trochę oleju, trzeba go standardowo spuszczać, macie jakiś pomysł? Do silnika wchodzi 3,1 reszta do miski olejowej i filtra, widać z tego że książka serwisowa zawyża dane.
- Regis
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Łukasz
- gadu: 3832570
- Panda: Megane II 3d 2.0 16V
Po wyciągnięcu bagnetu może Ci nieznacznie spadać ciśnienie oleju
Tylko nie jestem pewien czy te czujniki dają również informację o za wysokim ciśnieniu w układzie.
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
- Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Umów się z mechanikiem na pomiar ciśnienia oleju, i na kontrolę samego czujnika. Musisz mieć wiarygodne dane. Czujnik wskazuje tylko nie osiągnięcie minimalnego ciśnienia oleju. Może być uszkodzony, ale nie musi i pomiar da Ci realne dane.
-
zibi63
- Stały bywalec
- Imię: Zbyszek
- Panda: Actual 2011
Olej można odciągnąć w bardzo prosty sposób. Potrzebne są dwie rzeczy- strzykawka, a raczej strzykawa (o dużej pojemności), którą można nabyć w aptece i bezbarwny przewód igielitowy o takiej średnicy, by można było ciasno go włożyć na końcówkę strzykawki. Odsysamy olej przez otwór, w którym włożony jest bagnet. Z tego co piszesz, to najpierw sprawdziłbym poziom oleju . Jeśli wlewałeś do tej pory 3,5 litra i tak zaleca producent i było w porządku, to co nagle by się zmieniło. Wydaje mi się iż wlanie 0,2 litra oleju ponad stan nie powinno być aż tak niebezpieczne. Ale tu nie będę się upierał.
-
rosomak
- Bywalec
- Imię: Darek
- Panda: Bravo2 1.4 + LPG
Poziom min i max jest zaznaczony w jakimś celu, ale Polak zawsze będzie kombinował. Sprawdź dokładnie styk, możesz mieć nalot na złączce(konektorze) przy kablu, może być przegnity. Jeśli na zimnym się zapala, a na ciepłym gaśnie to właśnie może być brak styku(rozszerzalność cieplna).
-
arnold
- Wymiatacz
Dobra sprawdziłem, mam nadzieję że znów się nie mylę. Czujnik ciśnienia oleju zwiera dopiero po osiągnięciu ciśnienia- czyli nie jest jak wcześniej powiedziałem włącznikiem o stykach normalnie zwartych. Świeci się po wypięciu wtyczki. Wtyczka jest jednoprzewodowa.
Działa to na prostej zasadzie
obwód zamknięty- osiągnięte minimalne ciśnienie oleju
obwód otwarty- ciśnienie nie osiągnięte
Więc jeśli zapala się kontrolka to może być brak styku. Nadmiar oleju na pewno nie zapali kontrolkę. A większym problemem jest przelanie do tego stopnia że korba uderzy o lustro oleju, lub to co straszy VAGina że może uszkodzić katalizator. Ta nawet 1/3 bagnetu nie powinna nic zrobić, u mnie Renault przelało w nowym aucie i gra.
PS. Kiedyś w samochodach rozwiązywano to na odwrót- brak ciśnienia oleju to obwód zamknięty, stąd wcześniejsza moja pomyłka.
Więc jeśli zapala się kontrolka to może być brak styku. Nadmiar oleju na pewno nie zapali kontrolkę. A większym problemem jest przelanie do tego stopnia że korba uderzy o lustro oleju, lub to co straszy VAGina że może uszkodzić katalizator. Ta nawet 1/3 bagnetu nie powinna nic zrobić, u mnie Renault przelało w nowym aucie i gra.
PS. Kiedyś w samochodach rozwiązywano to na odwrót- brak ciśnienia oleju to obwód zamknięty, stąd wcześniejsza moja pomyłka.
-
ja84
- Bywalec
Cóż czujnik kosztuje 14zł, sprawdzenie ciśnienia w ASO 150zł, trochę to śmieszne. Do wymiany czujnika trzeba mieć rączki chińczykaarnold pisze:Dobra sprawdziłem, mam nadzieję że znów się nie mylę. Czujnik ciśnienia oleju zwiera dopiero po osiągnięciu ciśnienia- czyli nie jest jak wcześniej powiedziałem włącznikiem o stykach normalnie zwartych. Świeci się po wypięciu wtyczki. Wtyczka jest jednoprzewodowa.
-
arnold
- Wymiatacz
Dojście jest super, co wy macie z tymi rękoma chińczyka. Nikt nie każe jechać do aso. Czujnik zmienić i dopiero później się martwić jak problem nie ustanie.
Wysłane z mojego ST23i
Wysłane z mojego ST23i
- przetwornica
- Profesjonalista
- Imię: Marek
- Panda: 1.2 Active minus
Czujnik ciśnienia oleju zwiera dopiero po osiągnięciu ciśnienia
- działa to na odwrotnej zasadzie.Działa to na prostej zasadzie
-
arnold
- Wymiatacz
To przy wypietej wtyczce nie powinien się świecić. Specjalnie to sprawdzałem. Sprawdzę miernikiem, po prostu wydaje mi się że zasada jest odwrotna, nie tak jak kiedyś i styki są normalnie otwarte. Ze schematu ciężko mi wywnioskować.
Wysłane z mojego ST23i
Wysłane z mojego ST23i
- przetwornica
- Profesjonalista
Nic bardziej mylnego. Czujnik jest zwarty do masy, gdy ciśnienia brak. Jeśli silnik nie pracuje, a obwód czujnika jest otwarty, lampa Alladyna świeci, aby zasygnalizować awarię obwodu elektrycznego, nie zgaśnie też po uruchomieniu silnika. Po prawidłowym podłączeniu czujnika, po kilku rozruchach silnika lampka dopiero zacznie gasnąć.
-
arnold
- Wymiatacz
Dobra czujnik jest klasyczny i tak jak Przetwornica napisał, a ja w pierwszym poście silnik testuje bład. Ale zapalanie się w trakcie jazdy trzeba skontrolować.
Przez te odłączanie na postoju wyciągnąłem złe wioski.
arnold pisze:Nie było styku. Czujnik zwiera do masy gdy nie ma ciśnienia oleju. Gdy silnik nie pracuje, a nie ma zamkniętego obwodu to wtedy masz błąd. Wystarczyło trochę brudu korozji i nie ma przepływu prądu.
Wysłane z mojego ST23i
Przez te odłączanie na postoju wyciągnąłem złe wioski.
-
ja84
- Bywalec
Ok wymienię czujnik, ale czy do jego wymiany trzeba spuścić olej? Nie stawiam na czujnik bo w Pandzie za błędy zawsze odpowiedzialna jest pierdoła, o której człowiek dowiaduje się już po fakcie, np. tutaj ktoś wymienił i nic to nie dało http://www.forumsamochodowe.pl/czujnik- ... t41391.htm" onclick="window.open(this.href);return false;, skąd my to znamy, właściciele Pandprzetwornica pisze:Nic bardziej mylnego. Czujnik jest zwarty do masy, gdy ciśnienia brak. Jeśli silnik nie pracuje, a obwód czujnika jest otwarty, lampa Alladyna świeci, aby zasygnalizować awarię obwodu elektrycznego, nie zgaśnie też po uruchomieniu silnika. Po prawidłowym podłączeniu czujnika, po kilku rozruchach silnika lampka dopiero zacznie gasnąć.
- przetwornica
- Profesjonalista
Nie trzeba spuszczać oleju, olej jest w misce olejowej, a czujnik w silniku.
Weź omomierz albo czujnik ciągłości obwodu i niech Ci ktoś ze 20 razy zapali na kilka sekund silnik i zgasi, a Ty obserwuj, czy za każdym razem zwiera do masy po zgaszeniu i tyle, jeśli zwiera za każdym razem, to masz przewód ukiwany, jak izolacja stwardniała od starości, temperatury i wycieków oleju to tak bywa.
Czujniki oleju czasem się zapychają, czasem zapychają się kanały olejowe tychże, wystarczy wtedy wykręcić czujnik i wydmuchać sprężonym powietrzem - miałem kilka przypadków.
Tylko czasem nie wykręcaj czujnika na zapalonym silniku, albo nie zapalaj na wykręconym czujniku
Weź omomierz albo czujnik ciągłości obwodu i niech Ci ktoś ze 20 razy zapali na kilka sekund silnik i zgasi, a Ty obserwuj, czy za każdym razem zwiera do masy po zgaszeniu i tyle, jeśli zwiera za każdym razem, to masz przewód ukiwany, jak izolacja stwardniała od starości, temperatury i wycieków oleju to tak bywa.
Czujniki oleju czasem się zapychają, czasem zapychają się kanały olejowe tychże, wystarczy wtedy wykręcić czujnik i wydmuchać sprężonym powietrzem - miałem kilka przypadków.
Tylko czasem nie wykręcaj czujnika na zapalonym silniku, albo nie zapalaj na wykręconym czujniku
-
ja84
- Bywalec
Czujnik kupiony, ale przez te kilka dni ciepła błąd ani razu się nie pojawił, chyba jednak to będą kable, jakiś sposób na ich sprawdzenie?