Wspomaganie kierownicy - dziwne warczenie, drganie
Re: Wspomaganie kierownicy - dziwne warczenie, drganie
Ten błąd to własnie przez czujnik skrętu który fachowo powinien sie właśnie nazywać czujnikiem momentu bo mierzy on siłę skrętu. Wymień i będzie po problemie. Żadne inne ładowania akumulatora czy bawienie się w zawieszenie nie pomoże.
Można założyć czujnik z anglika za jakieś 150-200zł, starczy na kilka lat, nowy kosztuje dużo więcej.
Jeśli jesteś ze śląska to polecam firmę www.tomauto.pl Biorą 300zł z wymianą i masz pół roku gwarancji.
Robiłem kiedyś to sam ale trzeba mieć duże szczypce segera, naprawde duże... no i fejs do kalibracji po montażu.
Można założyć czujnik z anglika za jakieś 150-200zł, starczy na kilka lat, nowy kosztuje dużo więcej.
Jeśli jesteś ze śląska to polecam firmę www.tomauto.pl Biorą 300zł z wymianą i masz pół roku gwarancji.
Robiłem kiedyś to sam ale trzeba mieć duże szczypce segera, naprawde duże... no i fejs do kalibracji po montażu.
-
pawagn
- Świeżak
- Imię: Paweł
- gadu: 0
guzik23 dzięki za konkretną odpowiedź. 
-
kostek567d
- Wymiatacz
- Imię: Andrzej
Dzisiaj u mnie wspomaganie padło całkowicie ( a konkretnie czujnik skrętu kierownicy ) i czeka mnie spory wydatek bo chciałbym to zrobić profesjonalnie w ASO kiedyś pytałem ile by to kosztowało to gość mi taką cenę powiedział że się za głowę złapałem. Spróbuje z kontaktować się z firmą na Śląsku która się zajmuje instalowaniem wspomagań i naprawą kolega dwa posty wyżej dał link strony tej firmy pozdro
Ostatnio zmieniony wt 18:12, 25 lis 2014 przez Romix13, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiono b.ort. bo aż kłuło w oczy ;) pkt.11 reg.forum :)
Powód: Poprawiono b.ort. bo aż kłuło w oczy ;) pkt.11 reg.forum :)
http://www.strefakulturalnejjazdy.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.noweturbo.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.noweturbo.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
I co? naprawione ?
W pandzie znajomego (dalsza rodzina) też czujnik zaczyna padać. Wyłącza sie przy dłuższym skręcie w lewo, co ciekawe tylko w czasie jazdy, a nie na postoju. Pojezdziłem dzisiaj tym autem jak sie dowiedział że mialem kiedyś podobny problem. Szczerze mówiąć troche to niebezpieczne takie nagle wyłączenie sie wspomagania np na rondzie...
W pandzie znajomego (dalsza rodzina) też czujnik zaczyna padać. Wyłącza sie przy dłuższym skręcie w lewo, co ciekawe tylko w czasie jazdy, a nie na postoju. Pojezdziłem dzisiaj tym autem jak sie dowiedział że mialem kiedyś podobny problem. Szczerze mówiąć troche to niebezpieczne takie nagle wyłączenie sie wspomagania np na rondzie...
Więc i mnie dopadł ten problem. Od jakiś dwóch m-cy wspomaganie generalnie działało bez zarzutu ale było slychać takie dziwne jakby zwarcia pod kierownicą, później to ucichło, raz nawet zaczęło przez chwilkę trząść kierownica(może z 5s) i dalej działało dobrze. Aż tu nagle ciach i czerwona kierownica się świeci i całkowity brak wspomagania. Jakieś sugestie? Mój problem jest o tyle większy, że mieszkam za granicą i we Fiacie powiedzieli za naprawę w przeliczeniu 8000zł co daje w sumie więcej niż za nią dałem:) Proszę o pomoc:)
- Dreamcatcher
- Klubowicz
- Imię: ...
Zwarcia, czy takie skrzypienie podczas kręcenia? (u mnie sporadycznie bywa)
Dobra - byłeś w ASO. Ale jak dokładnie diagnozę Ci dali? Co konkretnie padło? Silnik elektryczny wspomagania?
Dobra - byłeś w ASO. Ale jak dokładnie diagnozę Ci dali? Co konkretnie padło? Silnik elektryczny wspomagania?
No takie jakby odgłosy zwarcia to tez bywały wcześniej, potem to troche ustało ale generalnie tak, a dzisiaj włączam pande a kierownica sama w lewą stronę poszła i wspomaganie chwilkę działało a zaraz zaświeciła się czerwona kierownica i się odłączyło całkiem. Zamówiłem nowy czujnik skrętu u pewnego Pana który naprawia te wspomagania. Twierdzi, że to czujnik i będzie dobrze. Zgadzacie się?
- Dreamcatcher
- Klubowicz
Wychodzi, że ma rację. Zresztą sam zobaczysz jak naprawi.
Właśnie to nie on będzie naprawiał tylko jakiś mechanik w Danii, on mi tylko czujnik nowy wysyła, mówi, że 14lat naprawia te wspomagania i jest pewny-mam nadzieje:) ale w sumie czy coś innego daje takie właśnie objawy?
- Dreamcatcher
- Klubowicz
Podepnij się pod komputer i sczytaj błędy. Jeśli czujnik padł to powinien być odpowiedni błąd zapisany. Ale jak kiera sama skręca to chyba jednak czujnik.
Ile zapłaciłeś za czujnik?
Ps. O taki dźwięk chodziło? m.youtube.com/watch?v=hORaK4Nmk0E
Ile zapłaciłeś za czujnik?
Ps. O taki dźwięk chodziło? m.youtube.com/watch?v=hORaK4Nmk0E
Po niedzieli jestem umówiony z mechanikiem. Za czujnik dałem 400zł z wysyłka-wiem troche przepłaciłem. Jeżeli chodzi o te dzwięk to nie taki. Dziś jeździłem panda połtora godziny(pracuję autem gazety rozwoże) więc trzeba się nakręcić. Auto miało wspomaganie przez pierwszą godzinę i żadnych dzwięków nie było słychać ale za to kierownica skręcona bardziej na lewo, wręcz jakby sama chciała się skręcić w lewo i co zauważyłem w prawo dużo ciężej kięcić było a w lewo bardzo łatwo wręcz jakby ją samo ciut skręcało. Gdzieś czytałem o takim objawie ale nie pamiętam co było powodem takiego zachowania.
- Dreamcatcher
- Klubowicz
Z wysyłką za granicę cena powiedziałbym normalna. Używka?
-
Kiki
- Bywalec
- Imię: Tomek
400zł z wysyłką za nowy to dobra cena. Na allegro najtańszy z gwarancją i fakturą kosztuje 374zł bezposrednio od osoby która sprowadza je z Włoch. U ciebie ewidetnie padł czujnik i nie masz sie co zastanawiać, ciekawe ile cie skasuje ten Dunczyk. Usługi tam nie są tanie zapewne a robota to nie jest na pięć minut.
Dałem 400zł za czujnik fabrycznie nowy i oryginalny. Ile mnie skasują na miejscu się okaże, normalna cena za godzinę pracy mechanika to ok. 500kr(koło 270zł) ale to i tak nie autoryzowany serwis bo oni powiedzieli 15,000kr za części plus robocizna, tyle, że we Fiacie roboczogodzina kosztuje już bliżej 1000kr:)
- Camcioo
- Moderator
- Imię: Kamil
- gadu: 5225182
Jak by ktoś chciał ja mam jeszcze 2 nowe czujniki 
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne 
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd