Świece żarowe lub przekaźnik

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
kuchar
Świeżak
gadu: 4248936

Świece żarowe lub przekaźnik

Post autor: kuchar »

Witam wszystkich
Mam pytanie do właścicieli MultiJetów a mianowicie od pewnego czasu miga mi kontrolka świec żarowych że niby jakaś się przepaliła, więc kupiłem komplet i wymieniłem, co nie przyniosło rozwiązania i kontrolka miga nadal. Jak myślicie czy czasem nie padł przekaźnik? Wiecie gdzie się znajduje i ew jak go sprawdzić? Za wszystkie rady z góry dziękuje. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
przetwornica
Profesjonalista
Imię: Marek

Re: Świece żarowe lub przekaźnik

Post autor: przetwornica »

Mistrzu, ja się wyjeździłem corsą z tym samym silnikiem, tam w instrukcji obsługi było napisane, że miganie kontrolki świec żarowych oznacza problem z wypalaniem DPF, a jeśli świeca któraś przepalona, to kontrolka świec żarowych świeci światłem ciągłym, dopóki się silnik nie zagrzeje. Po zagrzaniu silnika i tak zgaśnie, choćby świeca była spalona. Nie mam jeszcze pandy, więc nie chcę wprowadzać w błąd, może jakby ktoś obeznany coś napisał byłoby lepiej. Dobrze by było, gdybyś dysponował amperomierzem cęgowym, można wtedy sprawdzić czy prąd płynie przez każdą ze świec. Czasem się tak zdarza, że w sterowniku ś-ż uszkadza się system diagnostyki, sygnalizuje awarię, pomimo, że działa poprawnie. W takiej sytuacji, jeśli nie jesteś nerwowy, nie ma sensu go zmieniać, jeśli działa poprawnie, a kontrolka niech sobie świeci. Fiaty tak mają, że czasami świeci kontrolka spalonej żarówki, pomimo że w rzeczywistości nie ma spalonej żarówki, szczególnie stilo na to cierpią.
michal.ol1
Specjalista
Imię: Michał
gadu: 0

Post autor: michal.ol1 »

Zależy z którego rocznika jest panda, bo jeśli się nie mylę DPF montowali od rocznika 2007. Co do świec, z tego co wiem, ich uszkodzenie sygnalizowane jest ciągłym świeceniem kontrolki.
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz
Imię: ...

Post autor: Dreamcatcher »

Mi jak się świece spaliły to właśnie spiralka świec mrygała. Fakt - DPF-u nie mam. Na szczęście.
Awatar użytkownika
kuchar
Świeżak

Nie DPF- napewno nie mam, mój Pandolot jest z 2006r. problem jest w tym że świece wymieniłem na nowe a problem jest nadal. Jutro podepne FES-a i zobacze czy jakisś błąd nie wyskoczył. I zobaczymy może to przekaźnik jutro biore się za kopanie. a wiecie gdzie znajduje się ten przekaźnik?
spatz
Świeżak
Imię: spatz

Post autor: spatz »

sterownik czasem żarzenia znajdziesz w komorze silnika z przodu po lewej stronie
Awatar użytkownika
kuchar
Świeżak

Problem rozwiązany wadliwy okazał się przekaźnik (390 zł). Widocznie przy przepaleniu się jednej ze świec poszedł też przekaźnik chociaż diagnoza nie była łatwa ponieważ przekaźnik raz działał raz nie a komp wywalał błąd świec.
Awatar użytkownika
przetwornica
Profesjonalista
Imię: Marek

Post autor: przetwornica »

Czyli jedna z opcji, o których pisałem, jeśli ktoś nie jest nadpobudliwy, z kontrolką można jeździć, świece grzeją, a świński ogonek się spokojnie świeci, 390PLN zostało by w kieszeni...
Awaria systemu samo-diagnozy sterownika nie ma nic wspólnego z awarią świecy, jak już pisałem wyżej, czasem w fiatach coś się świeci, pomimo że działa poprawnie i za to je lubię :P ...
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz

No. Gorzej gdy nic nie świeci a z autem coś się dzieje. Jak u mnie.
Awatar użytkownika
kuchar
Świeżak

przetwornica pisze:Czyli jedna z opcji, o których pisałem, jeśli ktoś nie jest nadpobudliwy, z kontrolką można jeździć, świece grzeją, a świński ogonek się spokojnie świeci, 390PLN zostało by w kieszeni...
Awaria systemu samo-diagnozy sterownika nie ma nic wspólnego z awarią świecy, jak już pisałem wyżej, czasem w fiatach coś się świeci, pomimo że działa poprawnie i za to je lubię :P ...

Sorki sprostuje parę faktów bo w ferworze walki zapomniałem napisać. Świece niestety częściej nie grzały i przeważnie rano był spory problem z odpaleniem, rozrusznik kręcił bardzo długo także wymiana była raczej konieczna ( szkoda rozrusznika i akumulatora). Po wymianie wszystko wróciło do normy :) pozdro
spatz
Świeżak

kuchar pisze: Po wymianie wszystko wróciło do normy :) pozdro
Tz. za który obrotem wału zapala , a jak u ciebie ze spalaniem
Dreamcatcher gdzie można o tym twoim przypadku poczytać , może coś podpowiem
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz

viewtopic.php?f=5&t=4219
W skrócie jak auto po dłuższym postoju (noc) odpalę to parę sekund obroty skaczą w niewielkim zakresie i jakby szarpało silnikiem. Kiedyś musiały być duże mrozy by to wystąpiło. Teraz wystarczy by było koło zera. Świece są nowe.
Ostatnio zmieniony ndz 19:15, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono link.
Awatar użytkownika
kuchar
Świeżak

Już tłumacze po wymianie świec na nowe, oraz po postoju przez noc silnikiem trzeba było pokręcić tak ok 3-4 sek dużo za długo. Natomiast przed awarią jak i po wymianie silnik zakręci nawet nie 1 sek i już cyka. Oczywiście wcześniej podgrzanie świec. Dodam że u mnie w okolicy podobne objawy miały 3 samochody i w każdym przypadku wymiana przekaźnika pomogła. Dream jeśli masz możliwość to spróbuj podmienić przekaźnik od innego Multijeta.
spatz
Świeżak

co do prz. czs. żarzeni ma 2 funkcje robiąc parę testów można go zdiagnozować , ten stary przekaźnik zdało przeprowadzić głębsze oględziny ewe. reanimować
Awatar użytkownika
kuchar
Świeżak

spatz pisze:co do prz. czs. żarzeni ma 2 funkcje robiąc parę testów można go zdiagnozować , ten stary przekaźnik zdało przeprowadzić głębsze oględziny ewe. reanimować

Może i masz racje, tylko już byłem z nim u kolegi elektromechanika, rozebraliśmy na czynniki pierwsze i jego werdykt był taki że może by go się dało reanimować ale nie bardzo jest tego warty ponieważ jest już trochę wypalony.
ODPOWIEDZ