Co dziś zrobiłeś(aś) dla swojego autka?

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Re: Co dziś zrobiłeś(aś) dla swojego autka?

Numer postu:#361  Postprzez Testowy » Śr 20:25, 10 lip 2013

Moja Panda dostała dziś nowy olej oraz filtry oleju i powietrza. Przy okazji dostała też "nowy" korek spustowy oleju, bo przez moją nieuwagę odkręcony i wyczyszczony korek został podprowadzony przez mojego Reksia, który ochoczo hasając po całym placu gdzieś go zgubił. Po całej robótce Panda zaliczyła jeszcze mycie, ozonowanie klimy i wymianę filtra kabinowego.
Testowy
Bywalec

Panda: P2 1.2 8V 60KM Eco Dynamic / P3 1,2 8V 69KM Lounge
Imię: Mirek

Numer postu:#362  Postprzez mija » Cz 0:24, 11 lip 2013

Worczynski napisał(a):Może zły temat, bo ja niewiele zrobiłem poza zawiezieniem do warsztatu, ale obecnie Panda stoi ze zrzuconą głowicą i chłopaki wymieniają wszystko co się pociło w niej, a było tego sporo niestety. Szkoda to mówić, ale silnik to lipa straszna jak po 105kkm 3/4 uszczelnień w silniku się poci. Wymienia się UPG, bo puszczała pod obudową rozrządu, uszczelki kolektora dolotowego, jakies tam uszczelniacze przy rozrządzie, uszczelniacz wybieraka biegów i dużo tam jeszcze, w pakiecie rozrząd i nowa, zmodyfikowana instalacja świateł. Przy okazji luz zaworowy, rozrząd, pasek alternatora, sam alternator pojechał na pomiary i ewentualną regenerację. Jedno pocieszenie, głowica jest szczelna, więc tylko planowanie i montaż spowrotem :) Mam nadzieje na następne 100kkm wystarczy tak głębokich ingerencji, bo szarpnie mnie to, co gorsza tuż przed wakacjami :/

Jaki powód konieczności tych napraw przy stosunkowo niedużym przebiegu? Na jakie pomiary wysłałeś alternator?
UPG Ci strzeliło i to było przyczyną rozebrania, a reszta przy okazji ?
mija
Profesjonalista

Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Imię: Michał

Numer postu:#363  Postprzez mija » Pt 14:56, 12 lip 2013

....wczoraj zrobiłem kilka drobiazgów po czym odpaliłem Pandę i wytoczyłem się z garażu :)
Pierwszy raz od 2 miesięcy jako całe auto jeździ i na benzynie i na gazie. Trochę musiałem dotrzeć hamulce i trochę jeszcze muszę przy nim porobić ale jeździ :)
mija
Profesjonalista

Numer postu:#364  Postprzez Romix13 » So 14:16, 13 lip 2013

Wymieniłem dziś pióra stare aero wycieraczek na OXIMA też aero narazie sprawują się :ok:
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#365  Postprzez Worczynski » Śr 10:10, 17 lip 2013

UPG zaczeła lać w okolicy rozrządu, niestety. Nie była wydmuchana ani spalona, ale olej niestety dość obficie się wydostawał z niej. A pojechałem jedynie na regulację luzu zaworowego. Reszta niejako przy okazji, bo jak miałem rozłożone wszystko to wymieniałem wszystkie pocące się uszczelnienia i pierścienie, bo niestety były nieszczelne. Ogólnie auto słabo jeździło i miało muła, po naprawie wróciło do normy wszystko i działa jak ta lala. Zostało zrobić porządną regulację gazu i chyba pojadę z tym problemem do Krk, bo dużo ludzi chwali jednego typa stamtąd. A teraz siedzę sobie na wakacjach i pojechałem CR-Vką, bo nie miałem odwagi gonić misia po takich zabiegach, a poza tym w Hondzie można spać całkiem wygodnie :)
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)
Imię: Paweł

Numer postu:#366  Postprzez mija » Śr 10:43, 17 lip 2013

Potwierdzam w CR-V śpi się luksusowo :)

Ja w zeszły piątek założyłem kuchenkę do CR-V i na razie jest ok zobaczymy co dalej :)

Ostatnio kilka rzeczy porobiłem też przy pandzie, w sumie od czasu jak przykręciłem zderzak przedni i zrobiłem minimum wnętrza zrobiłem panda już ponad 150km na razie jest ok.
W poniedziałek byłem u Bobofruta - ale go nie było :(

Dziś podjadę na zbieżność, muszę nabić klimę, teraz idę jeszcze przed pracą może zdążę okleić słupki i kończę temat tylnej klamki w klapie - trochę z klamką się zeszło ale robię zdjęcia :)

Przed weekendem powinienem dać radę zamieścić zdjęcia Pandy z zewnątrz wtedy poznacie kolor :)
mija
Profesjonalista

Numer postu:#367  Postprzez Worczynski » Cz 10:14, 18 lip 2013

A dawałeś lubryfikator gniazd zaworowych w cr-vce? Jak będziesz miał jakieś pierwsze wyniki spalania, podziel się, bo jestem ciekaw czy dużo da się zyskać na nowszej instalacji. Ja przeciętna wakacyjna mam 11.5/100km z włączoną klimatyzacją :)
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)

Numer postu:#368  Postprzez mija » Cz 15:08, 18 lip 2013

Tak z lubryfikacją i miała być hana ale podobno ostatnio fakt, że pojedynczo ale zdarzały się z nimi problemy to gazownik zaproponował matrix HS - pojedyncze, na razie jest ok ale co dalej zobaczymy, siostra w CRV zamontowała hany i bez lubryfikaci generalnie jej auto też sensownie chodzi. Z tym że ona montowała w Uniejowie i w zeszłym roku bez lubryfikacji płaciła 300zł więcej niż ja. Znajomy montował w innym zakładzie w EZG w poniedziałek i też płacił więcej ale w dużej mierze wynika to z tego, że ja u tego gazownika co robiłem robiłem już kolejne auto i on inaczej meni trochę liczy po za tym ja robiłem KME, a siostra reduktor zavoli, a sterownik szwagier nie umiał powiedzieć jaki. Siostra ma mały zbiornik bo 44 litry czyli tankuje koło 38 mi udało się włożyć (wyjąłem plastikową rynienkę z dna wnęki) zbiornik 55 litrów czyli tankuje do ok 47-48l.
U siostry przy nierównej nodze szwagra (tryb gaz hamulec) pali 12LPG.
W mojej CR-V zobaczymy po 2 bakach co i jak :)
mija
Profesjonalista

Numer postu:#369  Postprzez rukh » Pt 13:18, 19 lip 2013

W sumie dziś po 30k km Panda dostała nowe tarcze i klocki :D jakoś lepiej się zatrzymuje :P

TRW komplet wiem wiem Magneti reklamowaliście ale ........
Obrazek
i hear voices in my head but they speak russian
rukh
Svejkova Gospoda

Panda: Actual 1.1
Imię: Sławek

Numer postu:#370  Postprzez Qnisko » Pt 19:25, 19 lip 2013

Zakupiłem podłokietnik :) wreszcie będą dwa "zimne łokcie" :lol: . Na weekendzie postaram się zamontować i przetestować.
Qnisko
Specjalista

Panda: fiat 500 1.2 LPG

Numer postu:#371  Postprzez anathema4 » So 22:48, 20 lip 2013

Pucowanie lakieru i wnętrza. :pandacool
Obrazek
anathema4
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic
Imię: Mariusz

Numer postu:#372  Postprzez Testowy » N 0:23, 21 lip 2013

Dziś (a w zasadzie wczoraj, bo jest już po północy) mój Misiek dostał nowe klocki hamulcowe. Zakupiłem Magneti-Marelli. Przy wymianie oczyściłem prowadnice klocków i przesmarowałem smarem Wurtha do 1100 st.C. oraz pozbawiłem tarcze lekkiego rantu.
Po wymianie zrobiłem już małą trasę (ok. 80km), klocki nie piszczą, autko hamuje, ale mam wrażenie że go trochę "trzyma", tzn. ma trochę większe opory toczenia. Zmierzyłem bezpośrednio po jeździe temperaturę tarcz i wyszło mi 55 st.C. przy temperaturze zewnętrznej 11 st.C. Czy to normalne po wymianie klocków?
Testowy
Bywalec

Panda: P2 1.2 8V 60KM Eco Dynamic / P3 1,2 8V 69KM Lounge
Imię: Mirek

Numer postu:#373  Postprzez OsiemKilo » N 0:52, 21 lip 2013

Wygrzebałem vanowską tylną wiązke i zastąpiłem ją bogatą tylną wiązką (jest w niej nawet kabel antenowy do navi). Najgorsze było przeciągnięcie kabli przez tylną klape, robiłem to z przerwami coby mnie jasny szlag nie trafił. Na samą klape poświęciłem lekko 2 godziny reszta przy tym to był pikuś.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Numer postu:#374  Postprzez AdaMs » N 1:24, 21 lip 2013

A ja odebrałem miśka dziś od mechanika. Wymienione świece, przewody, sprawdzone luzy na zaworach i nie ma co ustawiać :D Silnik igła, brak luzów i świece czyściutkie :) Mechanik przepatrzył auto, stwierdził że pozostało rozrząd wymienić i tyle napraw na tą chwile :P

Reszta kasy na mody :brawo:

No i z radości znowu został umyty :mrgreen:
AdaMs
Moderator

Panda: Zuza 1.2 69KM (PIII)
Imię: Mateusz

Numer postu:#375  Postprzez Qnisko » N 12:48, 21 lip 2013

Zamontowałem podłokietnik i podstopnicę ;)
Qnisko
Specjalista

Panda: fiat 500 1.2 LPG

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźne tematy...