Skrzypiące drzwi

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Skrzypiące drzwi

Numer postu:#1  Postprzez krzak » Śr 14:32, 03 lip 2013

http://youtu.be/lZt2wwX7NQ0

Jak to naprawić ? Problem występuje tylko gdy auto stoi w pełnym słońcu (2-4h) i dotyczy tylko drzwi od strony słońca. Smarowanie zawiasów oraz ogranicznika (bo to właśnie on skrzypi) nic nie pomaga. Doraźnie pomaga polanie wodą ogranicznika. Panda jest z 2011r.
krzak
Stały bywalec

Panda: 1.2 Dynamic
Imię: Łukasz

Re: Skrzypiące drzwi

Numer postu:#2  Postprzez doldi » Śr 14:39, 03 lip 2013

zdejmij te drzwi i nasmaruj zawiasy smarem maszynowym ( to taki smar który w ciepłe i zimne dni nie powinien mocno zmieniać własnych właściwości, przerabiałem to u siebie w dużym aucie, zrobiłem co napisałem i mam spokój
ale uśmiech był sorki nie mogłem się powstrzymać
Obrazek
doldi
Profesjonalista

Panda: Fiat PANDA 1.2 8V EASY
Imię: Maciej

Numer postu:#3  Postprzez Camcioo » Śr 15:40, 03 lip 2013

Ja miałem taki biały smar w "spreju" potraktowałem wszystkie drzwi u siebie i Carolci :P Teraz mamy ciszę :D
ps. otwierają się jak by straszyło w aucie :P
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne :ok:
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Camcioo
Moderator

Panda: Czarnula / Bravo 1.4 t-jet
Imię: Kamil

Numer postu:#4  Postprzez mipan » Śr 17:37, 03 lip 2013

Cudów tu żadnych nie ma. Skrzypią zawiasy lub prowadnice ogranicznika. Polewanie wodą to najgorsza z możliwych metod, bo wymaga wysuszenia przed podjęciem bardziej sensownych działań. Jeśli wcześniejsze smarowanie nie pomagało, to znaczy, że było wykonane nieskutecznie.
Trzeba wtrysnąć jakieś rzadkie smarowidło, np. olej silikonowy lub chociażby popularny WD-40 i poruszając zawiasami poczekać, aż ruchome części zostaną przez ten olej spenetrowane. W razie czego powtórzyć aż do skutku.
Smarując ograniczniki trzeba wtrysnąć olej również w otwory drzwiowe, w których się chowają.
mipan
Aktywny

Panda: Active 1.1
Imię: Michał

Numer postu:#5  Postprzez bobofrut » Śr 19:04, 03 lip 2013

:hahaha: :rotfl: :swir: nie udało mi się powstrzymac xD
Miałem tak z tylnymi prawymi, WD40 (ostro) i pomogło, do dziś spokój, nie lej wodą :!:
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Imię: Patryk

Numer postu:#6  Postprzez Romix13 » Śr 19:17, 03 lip 2013

Jak stara szafa na strychu :hahaha: jedynie nasmarować zostaje , ale nie powierzchownie tylko tak jak przedmówcy napisali wewnątrz prowadnicy również.
A smar też nie byle jaki tylko w miarę gęsty i dobrze przylegający który się nie zetrze poprzez ruchy prowadnicy. Natomiast sworznie zawiasów najpierw potraktuj WD40 niech dobrze spenetruje spływając do środka a na koniec też po wierzchu jakimś smarem potraktuj.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#7  Postprzez menesz1974 » Śr 20:16, 03 lip 2013

ja potraktowałem wd40 później nasmarowałem i jest git :P
menesz1974 PCP
Potrzebujesz pomocy a jesteś w mojej okolicy, pomogę:
holowanie, kawa,herbata,internet
Nie doradzam bo się nie znam, jedynie opisuję co mi się przydarzyło.
menesz1974
Wymiatacz

Panda: 1,1 srebna strzala
Imię: Andrzej

Numer postu:#8  Postprzez matyja » Śr 20:44, 03 lip 2013

prawie jak w filharmonii... tylko trębacz po imprezie :hahaha:
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#9  Postprzez Mich@ł » Śr 21:29, 03 lip 2013

U mnie tylne (prawe) też skrzypiały i się bardzo ciężko otwierały... jak by od nowości był otwarte dosłownie kilkanaście razy...

Tak jak poprzednicy WD40 i pomogło :D Tak samo zrobiłem z klamką tyle że w tym przypadku musiałem ją rozebrać ;)
Pozdrawiam,
Michał

Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl oraz forum akwarystyczne
Mich@ł
Profesjonalista

Panda: Panda Actual
Imię: Michał

Numer postu:#10  Postprzez bobofrut » Śr 22:47, 03 lip 2013

Mich@ł napisał(a):U mnie tylne (prawe) też skrzypiały i się bardzo ciężko otwierały... jak by od nowości był otwarte dosłownie kilkanaście razy...

Tak jak poprzednicy WD40 i pomogło :D Tak samo zrobiłem z klamką tyle że w tym przypadku musiałem ją rozebrać ;)

Potwierdzam, miałem to samo i WD pomogło, klamka jak nie odbijała również to samo lecz najpierw próbujcie bez rozbierania klamki, mnie się tak udało i działa do tej pory i nic nie rozbierałem ^^ (bo leń :D )
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Imię: Patryk

Numer postu:#11  Postprzez JaceK » Śr 22:58, 03 lip 2013

Stodoła się otworzyła. :)

Polej zawiasy i ograniczniki WD40, zobacz czy w ograniczniku pracuje cały mechanizm w środku...
PCP
JaceK
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic Full Opcja
Imię: Jacek

Numer postu:#12  Postprzez jogi855 » N 14:33, 28 sie 2016

Witam,

Też męczyłem się ze skrzypiącymi drzwiami (tylne), to znaczy ogranicznikiem i jest jedna podstawowa sprawa jaka wyszła na moim przykładzie. Czyszczenie WD40 i napchanie zwykłego smaru w najdalsze zakamarki ogranicznika nic nie dało! Zaznaczam, że wymontowałem cały ogranicznik, rozebrałem go i napchałem smaru gdzie się dało. Okazało się, że sprawę załatwia smar do przegubów! Wystarczy posmarować wysunięty ogranicznik i po problemie.
Poniżej zdjęcia z demontażu ogranicznika i niektóre niezbędne klucze. Może komuś się przyda.
Klucze: torx T15 (do rozkręcenia mechanizmu ogranicznika), torx T41 (chyba, ja miałem T40 i był odrobine za mały, użyłem imbusa H6) do odkręcenia ogranicznika od słupka karoserii poza tym klucz płaski chyba 10 do odkręcenia ogranicznika od drzwi, śrubokręt krzyżak i imbus do odkręcenia "tapicerki" od drzwi.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
jogi855
Świeżak

Panda: 1.1 54KM 2004, 1.2 69KM 2012

Numer postu:#13  Postprzez jogi855 » So 21:53, 03 wrz 2016

Mała poprawka odnośnie klucza torx 41 - nie ma takiego, następny numer to 45 i pasuje idealnie.
jogi855
Świeżak

Panda: 1.1 54KM 2004, 1.2 69KM 2012

Numer postu:#14  Postprzez WASIECZKO » So 23:27, 03 wrz 2016

Witam, zdejmowałam dziś lewy tył boczek w Pandzie 2014r, zatrzaski są silne i nie rwą się więc nie ma strachu. Uwaga tylko na plastikową osłonę wewnętrznej klamki. Pod nią siedzi śruba imbusowa, więc nie rwać na siłę jak się odkręci wkręty na dole i imbus w rączce za którą się zamyka od środka. Druga kwestia, wyjmując boczek na sam konie należy go wysunąć do góry a potem zsunąć na bok listwę która jest przy szybie.
Tera ad rem. Nasmarowałem smarem silikonowym jak do plastiku i piszczy dalej jak drzwi na horrorze.
Posmarują jeszcze towotem , bo już i zalewałem olejem silnikowym. Ale jak czytam na innych forach i tak się skończy wymianą ogranicznika. Bo pandy i punta mają tę dolegliwość nota bene kosztowną. Nowy ogranicznik 100zł.
Macie jeszcze jakieś pomysły na te piski? :roll:
Adres do innego forum fiata: tam piszą o różnych płynach i zabiegach w aso, ale i tak na koniec wymiana :(
http://fiatpunto.com.pl/topic29077.html
Ostatnio edytowano Pt 11:29, 09 wrz 2016 przez Romix13, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Scalono posty napisane jeden pod drugim. Proszę używać EDYTy :) działa do 2h po napisaniu.
WASIECZKO
Świeżak

Panda: 2012r
Imię: WITOLD

Numer postu:#15  Postprzez WASIECZKO » So 17:24, 17 wrz 2016

Witajcie,
wielki SZACUN dla UŻYTKOWNIKA który mi napisał że trzeba smar GRAFITOWY. Jak jest smar do przegubów napis MoS2 - uczynił to poprzez co męczyliśmy się wszyscy Pandowcy. Posmarowałem i nie piszczy pomimo że jest upał. Ludzie na forach piszą że nawet nowe ograniczniki po wymianie w upale zaczynają piszczeć. Ale tym razem już bez rozbierania (opis rozbierania dałem w innym poście, również JOGI -855 wrzucił zdjęcia i opis) . Kochani i Kochane właściciele i właścicielki Pand, lecicie do sklepu ze smarami i olejami - kupujecie smar grafitowy ( MAŁY WORECZEK ZA 5ZŁ przerzucacie to do słoiczka po koncentracie pomidorowym - malutkiego) a potem napychacie cienkim śrubokecikiem do ogranicznika gdzie się da bez rozróbki. Potem wycieracie to co ubrudziliście w okolicach ogranicznika, kilka majtnięć drzwiami i ponowna przecierka i NIE PISZCZY. POZDROWIONKA
WASIECZKO
Świeżak

Panda: 2012r
Imię: WITOLD

Powrót do Mechanika - problemy techniczne