ach ten rozrząd.... dylematy

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
Kamillo
Instruktor
Imię: Kamil
gadu: 0

ach ten rozrząd.... dylematy

Post autor: Kamillo »

Proszę o wybaczenie jeśli Moderatorzy uznają, że niepotrzebne jest zakładanie nowego wątka - wówczas proszę o podłączeniu do któregoś z istniejących w dziale Mechanika.

Ale od rzeczy. Odkopałem AutoMoto nr 12/2012 i w artykule "Najgorsze i najlepsze silniki" (str. 86 - 91) wśród silników benzynowych, które są godne polecenia wymieniony jest nasz fiatowski 1.2 8V, wersje mocy 60-69 KM. Redaktorzy AutoMoto napisali tam jak byk... "Osiągi można zaakceptować, a zerwanie paska rozrządu obejdzie się bez dalszych konsekwencji" :shock:

Już z rok temu pisałem na prv z Huczasem o rozrządzie w silniku 1.2 8V 60 KM i utwierdził mnie On w przekonaniu, że rozrząd jest kolizyjny. TO moje mniemanie zostało wystawione na próbę podczas przedostatniego spota warszawskiego, gdy Koledzy oglądając mój silnik zawyrokowali "a... to twój jest jeszcze bezkolizyjny". Później przypomniałem sobie ten artykuł i teraz... mam już mętlik. I nie chodzi mi o to, czy można zaoszczędzić na wymianie rozrządu czy nie - i tak mam żelazną zasadę, że w aucie w którym jest klima, używana często i auto wykorzystywane jest głównie w jeździe miejskiej, zmieniam pasek co 4 lata (ew. ok.80-90 tys km, jeśliby wypadło wcześniej).

W związku z tym, noszę się z zamiarem napisania zapytania do FAP, by samemu nabrać pewności i zakończyć spory na naszym Forum jak to z tym rozrządem w silniku 1.2 8V jest. OK< może nie będę do FAP pisał teraz, o godzinie 00:25, ale przez ten weekend to zrobię. No i oczywiście w tym tu wątku wrzucę cytat z odpowiedzi jakiej mi udzielą :D
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false; - Niebieska Strzała
Awatar użytkownika
Zwierzak
Maniak
gadu: 3771951

Re: ach ten rozrząd.... dylematy

Post autor: Zwierzak »

Jak pytałem FAP o aktualizację Connecta w Pandzie do firmwaru powyżej 12.3, to mi odpisali, że mam podjechać do dowolnego ASO to mi zaktualizują examinerem do najnowszej wersji.

Co ciekawe aktualizacji nie dokonuje się examinerem i wersja czytająca G2 nie została w ogóle wydana, więc nie wiem odpowiedź, którą uzyskasz będzie miała dużo wspólnego z rzeczywistością.

A redaktorzy pism motoryzacyjnych mam wrażanie, że często samochody widzieli tylko na obrazkach.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Awatar użytkownika
t-przemek
Specjalista
Imię: Przemek

Post autor: t-przemek »

Zwierzak pisze:
A redaktorzy pism motoryzacyjnych mam wrażanie, że często samochody widzieli tylko na obrazkach.

Też mi się coś tak wydaje, natomiast jestem pewny co to 1.1 że po zerwaniu kompletnie nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
adales
Aktywny
Imię: Adam

Post autor: adales »

t-przemek pisze:
Zwierzak pisze:

Też mi się coś tak wydaje, natomiast jestem pewny co to 1.1 że po zerwaniu kompletnie nic się nie dzieje.

No ja bym taki pewny nie był, bo też są 1.1 kolizyjne i bezkolizyjne
Awatar użytkownika
Romix13
Wesoły Tramdriver
Imię: Romek

Post autor: Romix13 »

Zwykle się oceniało po wyglądzie korka wlewu oleju jak kwadratowy gumowy to bezkolizyjny i mój taki jest, po za tym już był rozbierany silnik i mech.potwierdził że bezk. a gdy okrągły zakręcany to kolizyjny ale nie wiem po czym jeszcze można wizualnie :oops:
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Awatar użytkownika
bombel
Maniak
Imię: Sebastian
gadu: 1320359
Kontakt:

Post autor: bombel »

Romix13 pisze:Zwykle się oceniało po wyglądzie korka wlewu oleju jak kwadratowy gumowy to bezkolizyjny i mój taki jest, po za tym już był rozbierany silnik i mech.potwierdził że bezk. a gdy okrągły zakręcany to kolizyjny ale nie wiem po czym jeszcze można wizualnie :oops:

prawda :ok: chyba tak wizualnie to chyba po korku właśnie, na pewno stwierdzenie ze wszystkie 1.1 są bezkolizyjne - nie jest prawdą, ja na szczęście też mam bezkolizyjny
Awatar użytkownika
mich43l
Stały bywalec
Imię: Michał

Post autor: mich43l »

ciekawe gdzie można dostać pewną informację na temat silników czy są czy nie są kolizyjne, może są jakieś katalogi ...
ELM 327
Interfejs Tartarini
Awatar użytkownika
Dorian1.1
Wieczny Szperacz
Imię: Dorian
gadu: 1978034
Kontakt:

Post autor: Dorian1.1 »

mich43l pisze:ciekawe gdzie można dostać pewną informację na temat silników czy są czy nie są kolizyjne, może są jakieś katalogi ...

Wiadomość jeszcze ciepła prosto od mechanika z ASO fiata z dwunastoletnim stażem
silniki z korkami wciskanymi są bezkolizyjne, silniki z korkami wkRęcanymi SĄ KOLIZYJNE
jest to pewna wiadomość niczym ta że zlot zaczyna się w ten piątek.
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Awatar użytkownika
Kamillo
Instruktor

no to mam bezkolizyjny :D
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false; - Niebieska Strzała
Awatar użytkownika
t-przemek
Specjalista
Imię: Przemek

Post autor: t-przemek »

Odnośnie to tego co pisałem wcześniej i tego co zostało tu powiedziane, to faktycznie, panda 1.1 o której mówiłem ma kwadratowy/wciskany korek :)
Awatar użytkownika
mipan
Aktywny
Imię: Michał

Post autor: mipan »

Spotkałem się z opinią specjalisty, że nie ma bezkolizyjnych silników Fiata. Istnieje tylko różne prawdopodobieństwo wystąpienia kolizji tłoka z zaworami w przypadku uszkodzenia rozrządu.
Wyjaśnieniem tego problemu mógłby być tylko rysunek z dokumentacji technicznej silnika, z zaznaczeniem maksymalnych położeń tłoków i zaworów.
Awatar użytkownika
Dorian1.1
Wieczny Szperacz
Imię: Dorian
gadu: 1978034
Kontakt:

Post autor: Dorian1.1 »

mipan pisze:Spotkałem się z opinią specjalisty, że nie ma bezkolizyjnych silników Fiata. Istnieje tylko różne prawdopodobieństwo wystąpienia kolizji tłoka z zaworami w przypadku uszkodzenia rozrządu.
Wyjaśnieniem tego problemu mógłby być tylko rysunek z dokumentacji technicznej silnika, z zaznaczeniem maksymalnych położeń tłoków i zaworów.

Sprawa jest prosta maksymalne wychylenie zaworu i tloka w silnikach z korkiem oleju wciskanym jest niewystarczajace do wystapienia kolizji tloka z zaworem. Silniki z korkiem wkrecanym posiadają inną glowicę.
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
toudi6666
Świeżak
Imię: Łukasz

Post autor: toudi6666 »

silniki 1.1 sa bezkolizyjne tak jak niektore silniki vw. sa to praktycznie ostanie silniki fiata 1.1,1.2, ktore sa praktycznie nie do zdarcia.kolega mial w silniku 1.2 8v turbo wstawione bez integracji w wymiane czesci na kute i auto jezdzilo bezawaryjnie, a mialo okolo 140koni. a nawet jak pasek strzeli to taki blok kosztuje w granicy 800zl. pasek z rolka kosztuje okolo 80-100zl, wiec ja wiem czy jest sens oszczedzac jak kazdy moze taki pasek wymienic w garazu.
pandamen
Aktywny
Imię: Zenek

Post autor: pandamen »

nie rozumiem dlaczego oszczedzacie na takich rzeczach... wyglada na to, ze strach kupic pande od forumowicza... za duzo wie... i za duzo kombinuje... by nie wiedzial, to by wymienial pasek, pompe i napinacz jak pan bog przykazal.. :rotfl:
Awatar użytkownika
Kamillo
Instruktor

Zenek, a ktoś powiedział, że oszczędzamy??? bo nie bardzo rozumiem zarzut. nikt tutaj nie przeciąga interwału wymian do 8 lat i niezliczonej liczby kilometrów. skoro takie wrażenie odniosłeś, to może za krótko na Forum jesteś i nie poznałeś jeszcze Forumowiczów? więc ja jednak ostrożniejszy byłbym w tych sądach/ OK, może nie sądach - przypuszczeniach.
ODPOWIEDZ