Opony lato/zima Agent

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Re: Fiat Panda 1.1 + LPG [Agent]

Numer postu:#16  Postprzez bobofrut » So 11:56, 08 gru 2012

Błysnąłeś dedukcją. Chodzi zapewne o to, że jeżdząc na letnich po śniegu droga hamowania się wydłuża, łatwiej wpaśc w poślizg itp. Dziwny jesteś :P
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Imię: Patryk

Numer postu:#17  Postprzez Camcioo » So 12:12, 08 gru 2012

Jeżeli uważasz że zimą opony letnie nie są przyczyną kolizji to ich nie zmieniaj proste :) Marna prowokacja ;)
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne :ok:
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Camcioo
Moderator

Panda: Czarnula / Bravo 1.4 t-jet
Imię: Kamil

Numer postu:#18  Postprzez victor89 » So 13:46, 08 gru 2012

Prawdą jest że opona letnia spisuje się lepiej niż opona zimowa na suchej nawierzchni do momentu gdy temperatura spadnie poniżej -20*C. [Badania w laboratorium SiMR]

Ale na śniegu i lodzie niestety opona zimowa pozwala generować dużo większe przyspieszenia poprzeczne i wzdłużne.

Akurat wczoraj wróciłem z podróży 650km po mazowieckim, małopolskim, podkarpackim i lubelskim.
Nie wyobrażam sobie jazdy na letnich gumkach.
Po mieście jeszcze jakoś się da, ale na długie trasy to nie jest szczęśliwy pomysł, szczególnie przy nieodśnieżonej drodze.

Co do zagrożenia - to jest to sprawa dyskusyjna ze względu na inne podejście kierującego. Mam letnie, jadę wolno i zachowuje odstęp. Mam zimówki - pokażę wam jak się jeździ, o! Co wywołuje u niektórych brawurę kończącą się wypadkiem :D

I ostatnia kwestia - ubezpieczyciel z przyjemnością wystąpi o zawieszenie wypłaty odszkodowania jeśli wypadek zdarzy się w śniegu, a na autku będą letnie kapcie.
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
victor89
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Imię: Wiktor

Numer postu:#19  Postprzez Lukasz » So 14:25, 08 gru 2012

WIKTOR! moze być sucho idealnie.. bedzie poniżej +7"C to mieszanka zmienia swoje wlasciwosci :) i opona letnia wychodzi ponizej tej temperatury NA SUCHYM znacznie gorzej niz zimowa... przy czym letnia szybciej zaczyna sie zuzywac... druga sprawa na sniegu leci sie do przodu na łeb na szyje tak jak i na lodzie... fakt zimowka lepiej sie spisuje.. ale jak masz poleciec to polecisz.. proste :)
Lukasz
Przyjaciel klubu

Panda: Abarth 500 EsseEsse 160KM '10 + Alfa Romeo MiTo 1.4tb 155KM '08
Imię: Łukasz

Numer postu:#20  Postprzez victor89 » So 14:29, 08 gru 2012

Lukasz napisał(a):WIKTOR! moze być sucho idealnie.. bedzie poniżej +7"C to mieszanka zmienia swoje wlasciwosci :) i opona letnia wychodzi ponizej tej temperatury NA SUCHYM znacznie gorzej niz zimowa... przy czym letnia szybciej zaczyna sie zuzywac...

I właśnie to jest najpopularniejszy mit, który upowszechnił się niemal na stałe - kompletnie niesłusznie.
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
victor89
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Imię: Wiktor

Numer postu:#21  Postprzez gumis » So 14:56, 08 gru 2012

Olejcie sprawe. Skoro tak chce, niech tak robi. Przeciez to nie my tym jezdzimy.
Makaron z serem wiruje, wiruje, wiruje... to mnie kręci!
gumis
StickerLover

Panda: 1.2 DynamiT 2004
Imię: Tomek

Numer postu:#22  Postprzez Lukasz » So 14:59, 08 gru 2012

Wiktor, ciekawe ze to mit skoro tego w szkołach uczą :D
Lukasz
Przyjaciel klubu

Panda: Abarth 500 EsseEsse 160KM '10 + Alfa Romeo MiTo 1.4tb 155KM '08
Imię: Łukasz

Numer postu:#23  Postprzez Jarecki8810 » So 15:18, 08 gru 2012

victor89 napisał(a):
I ostatnia kwestia - ubezpieczyciel z przyjemnością wystąpi o zawieszenie wypłaty odszkodowania jeśli wypadek zdarzy się w śniegu, a na autku będą letnie kapcie.

Dopóki nie ma obowiązku jazdy na oponach zimowych, nie ma do tego prawa. :mrgreen:
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- Walczy o dziewiąte miejsce z lodówką ...
Jarecki8810
Profesjonalista

Fiat Panda 1.1 + LPG [Agent]

Numer postu:#24  Postprzez Saszun » So 19:49, 08 gru 2012

Agent napisał(a):Uśmiałem się :hahaha: Od kiedy to przyczyna kolizji jest brak opon zimowych? :shock: Idąc waszym tokiem myślenia to jakby wszyscy jeździli na zimówkach to by w ogóle nie było stłuczek i wypadków, no idealna sielanka! :lol:

Pisanie, że ktoś stwarza zagrożenie jeżdżąc na letnich oponach jest na tym samym poziomie, co jakże błyskotliwe stwierdzenie, że wyjeżdżając autem na ulicę z garażu też powodujemy zagrożenie na drodze. :rotfl:

Hahahaha, przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś :D Bo teraz to mi się chce śmiać z twojego toku myślenia - bardzo głupiego zresztą. W takim razie jeździj bez hamulców, najlepiej bez kierownicy, bo przecież skoro teraz wszyscy jeżdżą z hamulcami i kierownicą, a nadal są wypadki, to nie jest to ich przyczyną... Przyczyn wypadków jest MNÓSTWO - nawet mucha latająca w kabinie. I letnie opony też.
Zresztą, nie zależy mi na twoim zdrowiu i samochodzie, tylko błagam - jak już w coś walniesz, to nie zrań przy tym innych ludzi. Bo szkoda, żeby płacili za twoją głupotę.
Saszun
Wymiatacz

Panda: Active+ 1.1
Imię: Ola

Numer postu:#25  Postprzez Kordian » So 22:18, 08 gru 2012

Saszun napisał(a):
Agent napisał(a):Uśmiałem się :hahaha: Od kiedy to przyczyna kolizji jest brak opon zimowych? :shock: Idąc waszym tokiem myślenia to jakby wszyscy jeździli na zimówkach to by w ogóle nie było stłuczek i wypadków, no idealna sielanka! :lol:

Pisanie, że ktoś stwarza zagrożenie jeżdżąc na letnich oponach jest na tym samym poziomie, co jakże błyskotliwe stwierdzenie, że wyjeżdżając autem na ulicę z garażu też powodujemy zagrożenie na drodze. :rotfl:

Hahahaha, przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś :D Bo teraz to mi się chce śmiać z twojego toku myślenia - bardzo głupiego zresztą. W takim razie jeździj bez hamulców, najlepiej bez kierownicy, bo przecież skoro teraz wszyscy jeżdżą z hamulcami i kierownicą, a nadal są wypadki, to nie jest to ich przyczyną... Przyczyn wypadków jest MNÓSTWO - nawet mucha latająca w kabinie. I letnie opony też.
Zresztą, nie zależy mi na twoim zdrowiu i samochodzie, tylko błagam - jak już w coś walniesz, to nie zrań przy tym innych ludzi. Bo szkoda, żeby płacili za twoją głupotę.

Ale Agent tutaj nikgo nie rani.
Trzeba umieć czytać ze zrozumieniem.
Panda ABARTH Bordo Limited Edition
Kordian
Użytkownik Zbanowany

Panda: Abarth Bordo Limited Edition
Imię: PANICZ Kordian

Numer postu:#26  Postprzez Dorian1.1 » So 22:26, 08 gru 2012

Saszun napisał(a):

Osobiście jestem tego samego zdania co Saszun, po co przyczepność kòł skoro można lecieć w cokolwiek i jakolwiek. Byle by nie stało się nic osobom trzecim każdy powienien mieć na uwadze ze zagraza bezpieczenstwu nie tylko swojemu ale i innych.
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Numer postu:#27  Postprzez embe » So 23:05, 08 gru 2012

Kordian napisał(a):
Saszun napisał(a):

Ale Agent tutaj nikgo nie rani.
Trzeba umieć czytać ze zrozumieniem.

No właśnie,trzeba czytać ze zrozumieniem.Saszun napisała,że prosi by nie zranić jak już w coś walnie.
Więc czemu mówisz,że nikogo nie rani? Przecież ona napisała to w czasie przyszłym.
embe
Specjalista

Panda: Activ 1,2

Numer postu:#28  Postprzez Agent » N 0:08, 09 gru 2012

No tak, zaraz będziecie mi imputować, że jeżdżę pewnie nieprzepisowo i stwarzam zagrożenie :lol:
Póki co po mieście jeździ się tak jak latem, czarny asfalt, brak śniegu. Problem jest za miastem na bocznych drogach lub osiedlowych uliczkach - tam też nie ma śniegu, ale za to jest lód. Jednak w tym przypadku czy jedziemy na zimówce czy na letniej czy na kole drewnianym od wozu drabiniastego to guzik nam to da, jak przyjdzie nagle się zatrzymać :hahaha:

Jeszcze powiem wam coś z własnego doświadczenia - na mokrym asfalcie w deszczu, nawet jak jest poniżej + 7 stopni Celsjusza, to zdecydowanie mniej się ślizga fura na zakrętach na oponie letniej :!: I to nie jest tylko moje zdanie.

Dla waszej wiadomości - na dniach jadę do domu to oczywiście założę zimowe koła, które leżą w garażu. Do tej pory nie było potrzeby ich zakładania.

victor89 napisał(a):Co do zagrożenia - to jest to sprawa dyskusyjna ze względu na inne podejście kierującego. Mam letnie, jadę wolno i zachowuje odstęp. Mam zimówki - pokażę wam jak się jeździ, o! Co wywołuje u niektórych brawurę kończącą się wypadkiem :D

No w końcu ktoś napisał do rzeczy! O to właśnie mi chodziło.
Life is 2 short 2b slow...
Agent
Wymiatacz

Panda: 19.09.2011r. - 10.10.2013r.
Imię: Emil

Numer postu:#29  Postprzez skubie » N 18:13, 09 gru 2012

Posłużę się tym co napisał viktor89 :wink:

victor89 napisał(a):Prawdą jest że opona letnia spisuje się lepiej niż opona zimowa na suchej nawierzchni do momentu gdy temperatura spadnie poniżej -20*C. [Badania w laboratorium SiMR]

Nie wiem czy aż do -20 st., ale na pewno przy ujemnych temperaturach na suchej nawierzchni, i na mokrej nawierzchni.

victor89 napisał(a):Co do zagrożenia - to jest to sprawa dyskusyjna ze względu na inne podejście kierującego. Mam letnie, jadę wolno i zachowuje odstęp. Mam zimówki - pokażę wam jak się jeździ, o! Co wywołuje u niektórych brawurę kończącą się wypadkiem :D

Zgadza się. Wszystko zależy od tego jak jeździsz.

victor89 napisał(a):I ostatnia kwestia - ubezpieczyciel z przyjemnością wystąpi o zawieszenie wypłaty odszkodowania jeśli wypadek zdarzy się w śniegu, a na autku będą letnie kapcie.

Pewnie będzie chciał obniżyć (czasem znacznie) z powodu braku zimówek, bo Ci cholernicy zawsze szukają dziury w całym, ale w sądzie zawsze z nimi wygrasz, bo nie ma przepisów nakazujących jazdy na zimówkach (pewnie do następnego roku). Tylko dużo nerwów i czasu się na nich straci.

Na koniec warto obalić inny stary mit :)
PAMIĘTAJCIE BY OPONY Z LEPSZY BIEŻNIKIEM ZAKŁADAĆ NA TYLNĄ OŚ :ok:
Obrazek
skubie
Bywalec

Panda: 1.1 2004r. BRC Seq24

Re: Opony lato/zima Agent

Numer postu:#30  Postprzez gumis » N 18:23, 09 gru 2012

a dlaczego na tylna, skoro samochod ma naped na przod?
Makaron z serem wiruje, wiruje, wiruje... to mnie kręci!
gumis
StickerLover

Panda: 1.2 DynamiT 2004
Imię: Tomek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźne tematy...