Naprawa, wymiana szyby

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Naprawa, wymiana szyby

Numer postu:#1  Postprzez krzysiek » Pn 14:57, 27 sie 2012

Witam
Mam problem. Otóż, wracałem ostatnio z Grajewa i szczęście w nieszczęściu uderzył mi kamień tylko w dolnej części szyby, jakieś 7-8cm od brzegu. Uszkodzenie wygląda dość niegroźnie, gdzieś na wielkość monety 5 zł. Teraz nie wiem czy szybę należy wymienić na nowa, czy da się ją naprawić i ile to może kosztować. Jeśli się nie da, to ile może kosztować orginalna wraz z montażem?
Obrazek
Ostatnio edytowano Pn 15:38, 27 sie 2012 przez Zwierzak, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Naruszenie punktu 11. regulaminu forum
krzysiek
Aktywny

Panda: 1,2 69km BRC

Re: Naprawa, wymiana szyby

Numer postu:#2  Postprzez waldekb3 » Pn 21:18, 27 sie 2012

W każdej chwili może pęknąć.Prędzej czy później trzeba będzie wstawić nową.
Fiat Panda 1.2 8v Dynamic
CanTieCar 3.2 pro
waldekb3
Wymiatacz

Panda: 1.2 8v Dynamic 2004r
Imię: Waldek

Numer postu:#3  Postprzez zamberek » Pn 21:54, 27 sie 2012

Nie koniecznie :P Musisz podjechać do serwisu gdzie wymieniają szyby, oni stwierdzą ;) Wiem, że jeżeli odprysk nie jest za duży to jest to do naprawienia tzn. nie do usunięcia, ale to zabezpieczenia prze "pająkiem" i koszt nie jest duży w porównaniu do wymiany szyby! Ja niestety u siebie musiałem wymienić na nową co kosztowało mnie 400 zł :x
Obrazek
zamberek
Wymiatacz

Panda: '05 1.1 VAN LPG
Imię: Maciek

Numer postu:#4  Postprzez matyja » Pn 22:51, 27 sie 2012

nie musi być to zakład, co specjalizuje się w wymianach szyb... :)
każdy doświadczony blacharz potrafi to zrobić, co z kupnem używanej szyby może wyjść taniej niż te 400 zł

ja zacząłbym od próby naprawy - podobno jest taka możliwość
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#5  Postprzez krzysiek » Wt 10:23, 28 sie 2012

No właśnie martwię się teraz żeby nic się nie stało i mam na poczatku zabrać się za naprawe tego uszkodzenia w serwisie. Jak się nie uda i uszkodzenie się powiekszy, to będę musiał zgłosić do PZU szkodę. Tylko tu zaczynają się schodki, gdyż nie posiadam pakietu autoszyba i zadzowniłem na infolinie, to babka mi powiedziała, że kwotę z AC wypłacają od szkody większej jak 500zł i teraz moje pytanie: czy ta szyba za 400zl jest orginalna czy tylko jakis zamiennik?
Ostatnio edytowano Wt 20:16, 28 sie 2012 przez Zwierzak, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Naruszenie punktu 11. regulaminu forum - przypominam o istnieniu takich rzeczy jak przecinki, kropki i podział na zdania
krzysiek
Aktywny

Numer postu:#6  Postprzez zamberek » Wt 10:47, 28 sie 2012

matyja napisał(a):każdy doświadczony blacharz potrafi to zrobić

A powiem Tobie, że nie słyszałem, ale warto pamiętać na przyszłość jak nie daj boże się coś stanie :P

A ta szyba za 400zł to jest taka sama jak zakładają na fabryce czyli Pilkington. Ceny oscylowały różnie od 380 do 420 wraz z montażem. No chyba że pojedziesz do ASO tam pewnie będzie drożej i przekroczy 500 :P Ale to już byś musiał tam zadzwonić...
Obrazek
zamberek
Wymiatacz

Numer postu:#7  Postprzez SzaLaS » Wt 11:12, 28 sie 2012

Takie pęknięcie to już naruszenie struktury szyby. Usunięcie tego i tak nic nie da. Wizyta na przeglądzie, badź spotkanie z niebieskimi to zabranie dowodu. Nieważne gdzie jest pęknięcie. Ja z wymianę płaciłem całościowo 390zł.
Lenistwo jest ukrytym ojcem postępu :)
SzaLaS
Emeryt

Panda: 1.1 LPG
Imię: Wojtek

Numer postu:#8  Postprzez Dreamcatcher » Wt 12:23, 28 sie 2012

koledzy dobrze mówią: Jeśli wypłacają od 500 to próbuj załatwiać przez ASO. Z resztą to dziwne: płacisz AC co roku a teraz taki numer?
Dreamcatcher
Klubowicz

Panda: 1.3 JTD
Imię: ...

Numer postu:#9  Postprzez zamberek » Wt 19:54, 28 sie 2012

Właśnie dziwne! Nawet bardzo! Bo jak miałem u siebie pękniętą szybę to np. tam gdzie ja mam ubezpieczenie to z AC w ogóle nie ma takiej opcji żeby wymienić :x jak będę chciał to przy następnym wykupie ubezpieczenia dokupić opcje auto-szyba jak dobrze pamiętam hahah i to nawet za 40zł
Obrazek
zamberek
Wymiatacz

Numer postu:#10  Postprzez Pentium » Wt 21:14, 28 sie 2012

Pęknięcie jest dosyć poważne i dodatkowo blisko dolnej krawędzi szyby, próba zaklejenia tego ubytku wiąże się z dużym ryzykiem pęknięcia szyby, ponieważ żywica jest wtłaczana pod pewnym niewielkim, ale jednak ciśnieniem. Bliskość krawędzi szyby sprawia, że w niedługim czasie pojawi się pęknięcie wzdłużne, ponieważ nadwozie pracuje również na skręcanie zwłaszcza na nierównościach drogi, a szyba wklejana również w niewielkim stopniu usztywnia nadwozie. Pajączka masz nisko zaraz przy czarnym sitodruku, chyba poniżej linii wycieraczek a więc nie "w polu widzenia kierowcy" czyli brak podstaw do zabrania dowodu rejestracyjnego za usterkę techniczną auta !!!. Moja rada - jeździć do czasu, aż powstanie pęknięcie wzdłużne odkładając kasę na nową szybę.
matyja napisał(a):nie musi być to zakład, co specjalizuje się w wymianach szyb...
każdy doświadczony blacharz potrafi to zrobić, co z kupnem używanej szyby może wyjść taniej niż te 400 zł
- Tak się składa, że pracuję od paru lat w z-dzie auto-szyby, wielokrotnie wymieniałem szyby wklejane przez blacharzy, lakierników itp., w zdecydowanej większości szyby były wklejone nieprawidłowo, niestarannie - złe przygotowanie powierzchni szyby, fatalnie położona warstwa kleju, pozacinany lakier do gołej blachy przy ścinaniu starego kleju złymi narzędziami, pozostawiony bez zabezpieczenia - parę miesięcy i korozja blachy gotowa. Wymiana szyby nie jest super trudna i skomplikowana, ale aby była wykonana dobrze dokonujący wymiany musi mieć jedną ważną rzecz - DO-ŚWIAD-CZE-NIE. Niestety blacharz i lakiernik wklejając jedną, dwie szyby nawet tygodniowo nigdy nie nabędą tego doświadczenia, trzeba dziennie robić kilka, kilkanaście aut, to po roku albo i więcej nabiera się wprawy.
Szyba używana - tak ale ewentualnie tylna, boczne, zdecydowanie nie przednia !! Popatrz na szybę przednią po paru latach jak wygląda, łukowe rysy od piór wycieraczek, rysy od skrobania zimowego, cała masa mikroodprysków. Używkę kupisz może za 100-150 zł, do tego dolicz koszty wymiany znowu 100-150 zł, zaoszczędzisz 50-100 zł i masz starą używkę, czy do garnituru założysz starą zżółkniętą koszulę Non-Iron z lat 60-tych ??
Korzystanie z AC dla kwot kilkuset złotych jest mało opłacalne, przecież po realizacji szkody stracisz część zniżek za bezszkodowość, może to więcej kosztować niż wymiana szyby, przelicz sam. Ubezpieczenie auto-szyba jest najlepszą opcją (ale niestety przed szkodą !!! ), tylko znowu trzeba zwrócić uwagę na jedną rzecz, a mianowicie niektóre z-dy ubezpieczeń liczą udział własny, czyli wymiana nie jest całkowicie darmowa, warto dokładnie poznać ofertę przed podpisaniem umowy.
I to by było na tyle. Pozdrawiam.
Pentium
Bywalec

Panda: Actual 1.1 2007 Lougne 1.2 2014
Imię: Janek

Numer postu:#11  Postprzez zamberek » Wt 21:49, 28 sie 2012

O i nie ma jak się wypowie ktoś kto to robi na codzień ;)
Pentium napisał(a): trzeba zwrócić uwagę na jedną rzecz, a mianowicie niektóre z-dy ubezpieczeń liczą udział własny, czyli wymiana nie jest całkowicie darmowa, warto dokładnie poznać ofertę przed podpisaniem umowy.

Dzięki za info, na pewno przeczytam albo zapytam jak to u nich jest.
Obrazek
zamberek
Wymiatacz

Numer postu:#12  Postprzez krzysiek » Wt 23:36, 28 sie 2012

Myślę że zdecyduję się jednak na tą nową szybkę, dołożę jeszcze prawy bok bo też mam lekko wygięty więc suma się powiększy do tych założonych 500zł w AC.
krzysiek
Aktywny

Numer postu:#13  Postprzez Agent » Śr 10:56, 29 sie 2012

Pentium napisał(a):w zdecydowanej większości szyby były wklejone nieprawidłowo, niestarannie - złe przygotowanie powierzchni szyby, fatalnie położona warstwa kleju, pozacinany lakier do gołej blachy przy ścinaniu starego kleju złymi narzędziami, pozostawiony bez zabezpieczenia - parę miesięcy i korozja blachy gotowa.

Właśnie! Kupiłem ok. rok temu Pandę i widziałem, że szyba przednia była wymieniana rok po zakupie w salonie. Za mojej kadencji zaczęła woda wdzierać się do szoferki. Po rozebraniu plastików w kabinie, okazało się, że woda dostaje się przy narożniku szyby, po czym spływa na dół po słupku i w efekcie na podłodze miałem zawsze potop:
Obrazek

Zalałem gdzie się da sylikonu i narazie jest ok.
Life is 2 short 2b slow...
Agent
Wymiatacz

Panda: 19.09.2011r. - 10.10.2013r.
Imię: Emil

Numer postu:#14  Postprzez Vito » Śr 22:03, 29 sie 2012

Trzeba było użyc masy uszczelniającej. Silikon reaguje z lakierem odparza go i korozja lubi się pojawić :(
Vito
Admin na emeryturze

Panda: była - jest pug 508
Imię: Witek

Numer postu:#15  Postprzez embe » Cz 7:37, 30 sie 2012

Ja wymieniłem szybę,kosztowało mnie to 400zł razem z wymianą. I stwierdziłem, że nie ma się co szczypać z pzu. zostawiłem zniżki i zapłaciłem z własnej kasy. Uszkodzenia naprawiają podobno jeżeli uszkodzenie nie jest większe niż moneta 5 złotowa. Ale jeżeli fachowiec(panowie wyżej) mówią, że to coś moćż naruszyć to niestety... wymiana Cię czeka:-)
Kto i gdzie znalazł fabryczną szybę pilkingtona za 400? i czy to już było z montażem? Mnie powiedzieli za Pilkingtona 600, a za Sekurita 700
Ostatnio edytowano Cz 9:56, 30 sie 2012 przez Zwierzak, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Naruszenie punktu 11. regulaminu forum
embe
Specjalista

Panda: Activ 1,2

Następna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne