Numer postu:#37 przez ar-g » Pn 12:39, 10 paź 2011
Witam wszystkich
Chciałbym wypowiedzieć się w kwestii swiateł dzioennych LED i zużycia paliwa.
Sam osobiście założyłem do mojej pandy 1.2 Dynamic swiatła dzienne LED
Przed ich montażem oczywiście podłaczyłem je do akumulatora i sprawdziłem
jaka moc pobierają podczas świecenia? Amperomierz wskazał pobór prądu 1.1 A dla dwóch lamp, co daje nam moc elektryczną lamp 1.1A x 12V = 13,2 Wata więc taką moc musi dostarczyć alternator/akumulator do zasilenia tych lamp i tylko tych poniewąż jak zamontujecie przekażnik to inne światła ( mijania i pozycyjne) się odłączają.
Teraz kwestia ile prądu/mocy potrzeba przy jezdzie na swiatłach mijania:
Reflektory przednie żarówki 2x 45 Wat = 90 W
Światła pozycyjne przód 2x 5 Wat = 10W
Swiatła pozycyjne tył 2x5Wat = 10W
Podświetlenie rejestracji tył 1x 5 Wat= 5W (chyba )
No i sumujemy wszystko 90+10+10+5= 115Wat i taką moc elektryczną musi dostarczyć nam alternator/akumulator do zasilenia tego wszystkiego.
Z tego rachunku widać że światła LED= 13,2 W < światła mijania = 115 W
Jest to prawie 10 krotnie więcej!!
A teraz kwestia zużycia paliwa tak jak przedstawiłem w obliczeniach te 13W lub 115 W to moce elektryczne swiateł i taką moc musi dosatarczyć nasze żródło prądu (alternator/akumulator ) Wiadomo że podczas jazdy głównie dostarcza nam mocy alternator.
No i tu jeszcze żeby alternator dostarczył nam 115Wat mocy elektrycznej to silnik musi go napędziś i dostarczyć mu mocy mechanicznej która jest większa bo wynika ze sprawności alternatora.
Sprawność alternatorów wynosii ok 65% (N altern=0.65)
A na końcu tej naszej układanki jest sam silnik który ma sprawność ok. 35% (N silnika =0.35) podobno
Łacząc to wszystko w równanie sprawności układu
silnik* alernator = moc elektryczna wychodzi nam
(N altern=0.65)*(N silnika =0.35)= sprawnosc układu=0,22
Więc widzimy że z każdego 1 Wata dostarczonego do silnika w postaci paliwa, uzyskujemy 0,22 Wata energii elektrycznej przy tej sprawności układu.
Czyli do zasilenia naszych świateł mijania 115W musimy dostarczyć 522 Waty w zużytym paliwie ( 522W * 0.22 sprawnośc układu= 115 Wat energi elektrycznej zasilającejświatła mijania).
Ile to jest 522 Waty w paliwie to juz mi sie nie chce liczyć ale powiem wam tak.
Mam założone światła dzienne LED i na komputerzez ( panda Dynamic) na wskazaniach chwilowego zużycia paliwa, jadąc po prostej poziomej drodze z jednostajną prędkoscią od razu widac różnicę jak zapalęświatła mijania - to zużysie wzrasta
Jak zapalę światła dzienne LED to żużycie paliwa maleje o ok 5%.
Większe różnice/oszczedności są w przypadku jak silnik pracuje z bardzo mała mocą. Wtedy widać że obciążenie go dodatkowymi odbiorami 115W (światła mijania) powiduje wzrost zużycia paliwa ponad 5%.
W praktyce mogę powiedzieć że te 0.5 litra /100 km przy spokojnej jeździe to można zaoszczędzić montując LEDy.
Myślę że pomogłem i nie zanudziłem.