Wariujące wycieraczki

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Wariujące wycieraczki

Numer postu:#1  Postprzez Yuri » Śr 23:04, 27 lis 2024

Witam.
W świeżo zakupionej Pandzie II z 2009r. zauważyłem następujący problem z wycieraczkami. Kiedy przełączam na pierwszy bieg w dół (ten z przerwą czasową) to wycieraczki wykonują kilka ruchów i się zatrzymują w pozycji 0. Potem przez jakieś 30-60 sekund w ogóle przestają działać niezależnie od tego, który bieg pracy włączę. Po tym czasie znowu mogę je włączyć ale sytuacja się powtarza. Pozostałe biegi działają normalnie. Tylna też chodzi bez zarzutu. Generalnie pewnie będzie to kwestia albo przekaźnika albo silniczka, a że nie chcę kupować części w ciemno to postanowiłem najpierw popytać w necie. Czy miał ktoś podobny problem?
Yuri
Świeżak

Panda: 1.2
Imię: Michał

Re: Wariujące wycieraczki

Numer postu:#2  Postprzez Majkel_B » Cz 1:57, 28 lis 2024

Dosłownie pod Twoim tematem jest inny temat dotyczący wycieraczek.
>>>>> Zapraszam do tematu z moją Bianką <<<<<

Moja Bianka na Motostat:
Obrazek
Majkel_B
Moderator

Panda: II 1.3 JTD Dynamic 2011r

Numer postu:#3  Postprzez Yuri » Cz 18:01, 28 lis 2024

Tak, wiem. Widziałem ale wg mnie tam problem jest inny bo wycieraczki się zacinają co sugeruje problem mechanizmu (np. zapieczony). U mnie jest typowa usterka elektryczna.
Yuri
Świeżak

Numer postu:#4  Postprzez Majkel_B » Pn 22:41, 02 gru 2024

A w Twoim przypadku jak załączysz którykolwiek bieg wycieraczek, i akurat zrobią tą pauzę którą opisujesz, to masz pewność że prąd wtedy dociera do wtyczki silnika?
>>>>> Zapraszam do tematu z moją Bianką <<<<<

Moja Bianka na Motostat:
Obrazek
Majkel_B
Moderator

Panda: II 1.3 JTD Dynamic 2011r

Numer postu:#5  Postprzez Yuri » Wt 19:58, 03 gru 2024

Majkel_B napisał(a):A w Twoim przypadku jak załączysz którykolwiek bieg wycieraczek, i akurat zrobią tą pauzę którą opisujesz, to masz pewność że prąd wtedy dociera do wtyczki silnika?

Tak, prąd dochodził bo przekaźnik cykał nawet jak wycieraczki się nie ruszały.
W weekend wyciągnąłem cały mechanizm razem z silniczkiem. Samego mechanizmu nie rozbierałem tylko poczyściłem na przegubach na tyle ile się dało bez rozbierania i porządnie popsikałem WD40. Z silniczka zdjąłem plastikową obudowę i okazało się, że ta miedziana tarcza w korupsie silnika jak i te trzy styki, które jej dotykają podczas pracy, były mocno uwalone w smarze i podejrzewam, że przez to mogło coś tam nie stykac jak trzeba. Ogólnie mechanizm już był na bank kiedyś rozbierany bo jeden plastikowy zatrzask na tej pokrywie silniczka był urwany. Podjerzewam, że były już jakieś problemy z działaniem bo ktoś dołożył smaru, tylko nawalił go za dużo i z mechanizmu ślimaka przeniósł się na tę miedzianą tarczę i styki. Tak czy inaczej porządnie wszystko wyczyściłem, przejechałem gdzie dało radę miniszliferką, popsikałem wszystkie elementy "Kontaktem" i pomogło...na chwilę. Rano schodzę do samochodu i znowu to samo. Więc wyvciągnąłem wszystko jeszcze raz, żeby się upewnić, że niczego nie ominąłem, popsikałem mechanizm jeszcze raz WD40 oraz dogiąłem te trzy miedziane styki, żeby mocniej dociskały do tarczy oraz posikałem Kontaktem wtyczkę, która idzie do silniczka, no i od tamtej pory póki co działa jak należy. Zobaczymy ile pochodzi ale jak znowu coś będzie nie tak to po prostu kupię cały mechanizm razem z silnikiem i wymienię bo nie będę ryzykował, że mnie złapie gdzieś deszcz, a ja zostanę bez wycieraczek.

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-mEp3kXDqR0
Yuri
Świeżak

Powrót do Elektryka - problemy techniczne