Witajcie

Jesteś "Nowy" - Przygodę z forum klubowym zacznij tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Witajcie

Numer postu:#1  Postprzez Pan Da » So 11:14, 15 lip 2017

Witajcie

Jeszcze nie mam własnej Pandy, ale przymierzam się do zakupu 2giej generacji.

Moim 1szym samochodem był Fiat 126p, następnie przesiadłem się do Fiata Seicento. Niestety mój sejaszek zbliża się do wieku emerytalnego i rozglądam się nad jego godnym następcą.

Zastanawiałem się nad ponownym zakupem Fiata Seicento. Jest to fajne miejskie autko, wbrew pozorom jak się złoży tylnie fotele jest bardzo pakowne. Nie ma problemów z parkowaniem, części tanie. Jednak jak przypominam sobie video z crash testów Seicento to mi się słabo robi. Dlatego wybór padł na coś bezpieczniejszego a zarazem niedużego i niedrogiego.

Samochód jaki kupię musi mieć silnik benzynowy, instalacja gazowa będzie dodatkowym atutem, jednak tutaj trzeba zwrócić uwage jaka to instalacja i czy była profesjonalnie zamontowana oraz do kiedy ma ważność / legalizacje ? zbiornik gazu.

Rok produkcji od 2002

Dodatkowym atutem jest posiadanie 4/5 drzwi.

Klima też jest spoko, nawet manualna, ale potrafi podnieść cene zakupu / ewentualnych napraw.

Budżet 5 - 10 tys. cebulionów (PLN), im bliżej 5 tym lepiej, mam jeszcze inne wydatki.
Wiem że w takiej kasie nie kupie nie wiadomo czego. Chce auto praktyczne, a zarazem nie brzydkie.

Biorę pod uwagę:
Renault Twingo II generacji (minus że jest 3 drzwiowy)
Chevrolet Lacetti hatchback (takie Daewoo Lanos z innymi lampami i znaczkiem Chevroleta)
Renault Clio II generacji (są werjse 5 drzwiowe, jednak Panda wydaje mi się pakowniejsza, po samej klapie bagażnika widać że dużo większe sprzęty można zmieścić do Pandziochy, nie wożę często w samochodzie gabarytów ale zdarza się przewozić rower, kosiarke, itp)
oraz właśnie Fiata Pande II generacji (plusem jest że ma 5 drzwi, mimo wieku wygląd nie odstrasza, części tanie, prawie wszędzie się zmieści)
nie wiem tylko czy w moim budżecie bliżej 5tys. PLN znajdę coś co ma więcej niż 60 koni.

Zakup planuje przed zimą, ewentualnie styczeń - luty 2018, więc mam dużo czasu na ogarnięcie tematu Pandy, jaki silnik najlepszy, na co zwracać uwage przy zakupie, z pomocą forum dokształce się znacznie w temacie Panda II.

Nie powiem że jestem zaślepiony Pandą, jest wiele lepszych samochodów od Pandy, zdarzało mi się jeździć samochodami o wartości od 1 tys. zł do ponad 500 tys., jednak przy moim budżecie kieruje się przy zakupie przede wszystkim rozumem.

Pozdrawiam
Pan Da
Świeżak

Panda: Panda II 1.1
Imię: Grzegorz Pandowski

Re: Witajcie

Numer postu:#2  Postprzez morpheus1581 » So 20:14, 15 lip 2017

Witaj.
Benzyna 1.1 i 1.2 ok. 1.1 dużo więcej na rynku wtórnym bo wiadomo były tańsze A Polaczki szczedzili kapuchy. Szukaj ze wspomaganiem bo bez tragedia.
Zwróć uwage na tylnie progi bo tam zaczynają pandy gnic.
Ogólnie autko w sam raz do miasta.Siedząc w środku masz wrażenie że siedzisz w większym aucie. Miałem wcześniej seja i wiem co mówię. Panda o niebo pakowniejsza.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Numer postu:#3  Postprzez Pan Da » N 10:46, 16 lip 2017

Wolałbym 1.2 zawsze te pare koni więcej, a ten 1.1 to chyba był w sejach montowany ale nie dam sobie głowy uciąć. Seicento z silnikiem 1.1 dobra sprawa, zbiera się to dobrze i nawet w 4-5 osób nie ma problemów z wyprzedzaniem, a w pandzie słyszałem że troche słabo, ale nie miałem okazji sprawdzić osobiście.

Dzięki za info o progach, jak będę jechał na oględziny to wezmę stetoskop, przyłoże do progu i będę nasłuchiwał chrupania rudej, ewentualnie gumowy młoteczek :D

Tak na poważnie to wezmę znajomego mechanika co robił w fiacie, a może nawet o ASO fiata zachacze i wydam te 100 czy ileś złotych na sprawdzenie autka.

Jeździłem sejem ze wspomaganiem, ale kupiłem sobie bez wspomagania i nie narzekałem. Jednak cokolwiek większego od seja... zgodzę sie że wspomaganie świetna sprawa.

Bardzo mi się tu podoba dział manuale, dużo, dużo fajnych, a zarazem nie drogich modyfikacji.

Ps. Twoja Pandziocha gustowna trzeba przyznać, no i ten czerwony kolor - czerwone są szybsze ;)

Chociaż dla siebie wolałbym srebrną, bardzo praktyczny kolor, brudu nie widać od razu. Najgorsze kolory moim zdaniem (ze względów praktycznych) to biały i czarny - na białym wszystko widać: brud, zacieki, a czarny to rysy, rysy, mikro rysy, hologramy :D (przyznam że nie zniszczony czarny lakier jest super jeżeli chodzi o wygląd).
To że chciałbym srebrną Pande to nie znaczy że taką kupie, najważniejsze musi być sprawna technicznie i nie mieć rudej.
Pan Da
Świeżak

Numer postu:#4  Postprzez pzielony » N 22:55, 16 lip 2017

Witam kolegę również z Krakowa!
Zgadza się, czarny kolor ciężko utrzymać w czystości więc mimo tego że taki mam to jednak tego koloru nie polecam.
Jakbyś miał ochotę sprawdzić jak się jeździ 1.2 i czy Ci pasuje to użyczę na chwilkę mojego :)
Ale wg mnie fajnie się jeździ, dobre autko, ja jestem bardzo zadowolony. Klima by Ci się przydała więc jak będziesz mógł to weź z. Nawet nie chodzi o lato aż tak - bardziej o to parowanie szyb w trakcie deszczu..
Obrazek
pzielony
Aktywny

Panda: II 1.2 Dynamic Czarna
Imię: Zielony

Numer postu:#5  Postprzez Pan Da » Pn 19:30, 17 lip 2017

Pzielony dzięki za propozycje, jednak do zakupu jeszcze dużo czasu mam, a nie chce nadużywać gościnności na początku obecności na forum :)

Tym bardziej że 1.2 powinien mi wystarczyć, troche 1.1 się obawiam, chociaż z drugiej strony Panda jest nie wiele cięższa od Seicento. Więc silnik 1.1 który w Seicento jest więcej niż wystarczający w Pandzie może okazać się w sam raz. Pandą nie planuje startować w rajdach, ale lubię z pod świateł ruszać dynamicznie - im szybciej ruszę tym więcej samochodów może za mną przejechać - tym mniejsze korki :P

Jazde próbną będę sobie wolał zrobić na jakiejś pandzie wystawionej na sprzedaż, przy okazji przećwicze oględziny :D
Pan Da
Świeżak

Numer postu:#6  Postprzez Carolcia » Śr 19:41, 09 sie 2017

Witaj na forum PCP :)

Powodzenia w poszukiwaniach :ok:
Carolcia
Administrator

Panda: Czarnula 1.3
Imię: Karolina