Witajcie
Jeszcze nie mam własnej Pandy, ale przymierzam się do zakupu 2giej generacji.
Moim 1szym samochodem był Fiat 126p, następnie przesiadłem się do Fiata Seicento. Niestety mój sejaszek zbliża się do wieku emerytalnego i rozglądam się nad jego godnym następcą.
Zastanawiałem się nad ponownym zakupem Fiata Seicento. Jest to fajne miejskie autko, wbrew pozorom jak się złoży tylnie fotele jest bardzo pakowne. Nie ma problemów z parkowaniem, części tanie. Jednak jak przypominam sobie video z crash testów Seicento to mi się słabo robi. Dlatego wybór padł na coś bezpieczniejszego a zarazem niedużego i niedrogiego.
Samochód jaki kupię musi mieć silnik benzynowy, instalacja gazowa będzie dodatkowym atutem, jednak tutaj trzeba zwrócić uwage jaka to instalacja i czy była profesjonalnie zamontowana oraz do kiedy ma ważność / legalizacje ? zbiornik gazu.
Rok produkcji od 2002
Dodatkowym atutem jest posiadanie 4/5 drzwi.
Klima też jest spoko, nawet manualna, ale potrafi podnieść cene zakupu / ewentualnych napraw.
Budżet 5 - 10 tys. cebulionów (PLN), im bliżej 5 tym lepiej, mam jeszcze inne wydatki.
Wiem że w takiej kasie nie kupie nie wiadomo czego. Chce auto praktyczne, a zarazem nie brzydkie.
Biorę pod uwagę:
Renault Twingo II generacji (minus że jest 3 drzwiowy)
Chevrolet Lacetti hatchback (takie Daewoo Lanos z innymi lampami i znaczkiem Chevroleta)
Renault Clio II generacji (są werjse 5 drzwiowe, jednak Panda wydaje mi się pakowniejsza, po samej klapie bagażnika widać że dużo większe sprzęty można zmieścić do Pandziochy, nie wożę często w samochodzie gabarytów ale zdarza się przewozić rower, kosiarke, itp)
oraz właśnie Fiata Pande II generacji (plusem jest że ma 5 drzwi, mimo wieku wygląd nie odstrasza, części tanie, prawie wszędzie się zmieści)
nie wiem tylko czy w moim budżecie bliżej 5tys. PLN znajdę coś co ma więcej niż 60 koni.
Zakup planuje przed zimą, ewentualnie styczeń - luty 2018, więc mam dużo czasu na ogarnięcie tematu Pandy, jaki silnik najlepszy, na co zwracać uwage przy zakupie, z pomocą forum dokształce się znacznie w temacie Panda II.
Nie powiem że jestem zaślepiony Pandą, jest wiele lepszych samochodów od Pandy, zdarzało mi się jeździć samochodami o wartości od 1 tys. zł do ponad 500 tys., jednak przy moim budżecie kieruje się przy zakupie przede wszystkim rozumem.
Pozdrawiam