Jarek, nie ma potrzeby osiowania. Jeśli zegary otrzymają wiadomość o ID 0x545 to same przełączą się na tryb wyświetlania danych z radia. Wiadomość 545 określa rodzaj aktywnego źródła (Radio, CD, Karta MP3,
KASETA oraz zawierają informację o aktywnej funkcji - wsadzona płyta lub brak, krata SD lub brak, częstotliwość, szukanie/przewijanie etc.). Następnie, w wiadomości 0x565 idzie info rozszerzone czyli napisy z RDS. Z RDS idzie 8 znaków w sześciu bajtach. Dziwne jest to, że sama wiadomość ma 7 bajtów długości, z czego ostatni to 0x00 zawsze. Prawdopodobnie, da się wyświetlać dłuższy tekst na radiu wykorzystując odpowiednią konfigurację wiadomości 545 oraz siódmy bajt wiadomości 565, ale nie rozkminiłem jeszcze tego.
Na razie kupiłem za 80 zł radio CD/MP3 marki bosch (takie jak moje, tylko bez AUX'a), ale nie mam do niego kodu, więc najpierw muszę ogarnąć kod, a potem spróbuję rozkminić te wiadomości z CD i/lub karty MP3.
Docelowo chcę wybebeszyć radio (procek) i zastąpić go arduino mega z wyprowadzonym czytnikiem kart i zewnętrznym ekranem do navi.