Spalanie 1.1

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Spalanie 1.1

Numer postu:#1  Postprzez maniek22gda » Cz 21:45, 29 gru 2016

Witam, mam problem z Pandą 1.1, kupiłem od znajomego za grosze... pojeździłem jeden dzień i co? zapalił się check engine i spalanie wyszło mi jakieś 16l na 100km... Podłączyłem u znajomego mechanika pod komputer i wyszło tak: "wykryte przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w cylindrze nr 1" oraz obwód sondy lambda bank 1 czujnik 1 - usterka". Z racji że kable od sondy były grzebane, kupiłem używkę za 20zł od znajomego i błędy zniknęły. Ale panda trochę kuleje na jałowym, dając nie raz gazu czuć jakby przez chwile zamulony, bez siły ale później zasuwa. Spalanie w tej chwili około 9l. Dodam też, że w dniu kiedy go kupiłem było robione UPG, i po kilku dniach odzywają się zawory, pewnie do regulacji? I jeszcze jedno pytanie jeśli ktoś się zna, mam też seicento 1.1 MPI i świeci cały czas check i pali też około 9l... pod kompem niby problem z czujnikiem temperatury silnika, kupiłem nowy bdb firmy ale błąd dalej jest... co może być?
maniek22gda
Świeżak

Panda: II
Imię: Adam

Re: Spalanie 1.1

Numer postu:#2  Postprzez morpheus1581 » Cz 22:01, 29 gru 2016

Na początek to temat niepotrzebnie założony. Używamy :szukaj:
Na jeden cylinder nie pali według tego co piszesz
W pierwszej kolejnosci:
-Świece
-Kable
-Cewka
Jesteś pewien ze UPG było robione? Może tak tylko Ci kumpel powiedział?
Sprawdź wizualnie stan oleju. Konkretnie czy mazi pod kurkiem nie ma.
Sprawdź też ciśnienie w ukł chłodzenia. Przy rozgrzanym silniku popusc kurek od zbiornika płynu chłodzenia. Powinno tylko syknac. Jeśli będzie duże ciśnienie to źle.
Tyle na początek.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Numer postu:#3  Postprzez maniek22gda » Cz 22:39, 29 gru 2016

Powiem tak, że po wymianie termostatu bo się nie dogrzewał... wymieniłem, w garażu próbowałem go zagrzać i zobaczyć też czy wentylator się włączy ale się nie włączył, może za krótko trzymałem? było niby 90st ale po przy gazowaniu temp lekko spadała zamiast iść w górę... dziś cały dzień jeździłem temp jest ok, ale odkręcając zbiorniczek wody to jakby woda tzn płyn się mega gotował i sikał wszędzie...
maniek22gda
Świeżak

Numer postu:#4  Postprzez zibi63 » Cz 22:52, 29 gru 2016

Wygląda na walniętą UPG. Spaliny przedostają się wówczas do płynu i jest efekt "gotowania", a płyn wydostaje się gwałtownie. Wychodzi na to, że jednak UPG nie była robiona.
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Numer postu:#5  Postprzez morpheus1581 » Cz 22:57, 29 gru 2016

No to nie chce Cię straszyć ale jeśli płyn Ci się tak jakby gotował to według mnie masz walnieta UPG. Płyn się nie gotował tylko ciśnienie wywalalo . Jest prawdopodobnie przestrzal z kanału chłodzenia do cylindra i płyn dostaje się do cylindra A ciśnienie z cylindra idzie Ci w układ chodzenia.To by tumaczylo dlaczego Ci silnik kuleje i nie pali na wszystkie gary.

I zmień kolegę bo ten nie zasługuje na twoją przyjaźń
Ostatnio edytowano Cz 23:07, 29 gru 2016 przez morpheus1581, łącznie edytowano 1 raz
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#6  Postprzez maniek22gda » Cz 23:01, 29 gru 2016

Nie róbcie sobie jaj :( jutro zobaczę dokładnie co i jak, odkręcę korek itp, zobaczę też pod korkiem czy coś się dzieje itp...
maniek22gda
Świeżak

Numer postu:#7  Postprzez morpheus1581 » Cz 23:02, 29 gru 2016

Żadnych jaj sobie nie robimy. Stwierdzamy fakty. Oszukał Cię prawdopodobnie i tyle mówiąc ze UPG robiona
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Powrót do Mechanika - problemy techniczne