Niedziałające zamki

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Niedziałające zamki

Numer postu:#1  Postprzez Pan_da_3 » Pt 0:53, 16 sty 2015

Witajcie,
mam problem z zamkami w mojej nowo zakupionej Pandzie. Działa tylko zamek pasażera (kluczykiem). Zamek kierowcy nie chce się zamknąć, mimo że ruszać kluczykiem mogę w obie strony. Drzwi tylne też są otwarte, bo chyba nie ma innej możliwości ich zamknięcia niż zamknięcie drzwi kierowcy, right? Żadnych kołeczków ani nic takiego nie ma w drzwiach, więc domyślam się, że są zamykane przez centralny zamek.
Inny problem mam z klapą bagażnika, która dla odmiany też nie działa ;) Problem większy tym bardziej, że zamek nie chce się otworzyć, a mam Pandę z kratką, więc nie ma za bardzo jak się dostać do bagażnika, żeby tam coś pokombinować z zamkiem.

Trochę dziwna sprawa, że 4/5 zamków szwankuje- to norma w Pandach?? Jak sobie poradzić z tym bagażnikiem- poradzicie coś?

Co do pozostałych drzwi to myślę, że najpierw zdejmę boczek drzwi kierowcy i zobaczę co tam słychać. Pewnie jakaś linka spadła czy coś takiego. Jak naprawię to to mam nadzieję, że reszta drzwi też zadziała :roll:
Pan_da_3
Świeżak

Panda: BOLID 1,1 2003
Imię: Maks

Re: Niedziałające zamki

Numer postu:#2  Postprzez Camcioo » Pt 1:06, 16 sty 2015

Jeżeli nie masz centralnego zamka to każde drzwi z osobna trzeba zamykać :P Z tyłu i z przodu nie ma kołeczka tylko jest Obrazek
20mb image hosting
I to trzeba wcisnąć :)

edit: trzeba pościągać boczki i zobaczyć co w trawie piszczy :) Boczki ściąga się bananie prosto :) Najpierw odkręcasz 3 śrubki krzyżak i 2 imbusy, potem są zatrzaski i trzeba je wyszarpywać :)
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne :ok:
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Camcioo
Moderator

Panda: Czarnula / Bravo 1.4 t-jet
Imię: Kamil

Numer postu:#3  Postprzez zibi63 » Pt 8:47, 16 sty 2015

Dokładnie tak jak napisał Camcioo, z tym , że można dodać, iż tylną blokadę można wcisnąć przed zamknięciem drzwi (czyli będąc na zewnątrz samochodu), zaś przednią wciskamy przy drzwiach już zamkniętych (czyli siedząc w samochodzie).
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Numer postu:#4  Postprzez KrissN » Pt 8:56, 16 sty 2015

zibi63 napisał(a):Dokładnie tak jak napisał Camcioo, z tym , że można dodać, iż tylną blokadę można wcisnąć przed zamknięciem drzwi (czyli będąc na zewnątrz samochodu), zaś przednią wciskamy przy drzwiach już zamkniętych (czyli siedząc w samochodzie).

Przednią można też wcisnąć z zewnątrz, tylko trzeba złapać za klamkę z zewnątrz, pociągnąć do góry i cały czas trzymając wcisnąć drugą ręką klamkę w środku, po czym zamknąć drzwi i dopiero wtedy puścić zewnętrzną.
KrissN
Świeżak

Panda: 1.1
Imię: Krzysztof

Numer postu:#5  Postprzez AdaMs » Pt 9:29, 16 sty 2015

Niezły patent Krzysztof :D Co do pytania Marka, nie to nie jest normalne w pandach :P Po prostu ciekawy egzemplarz zakupiłeś, z historią :) Przy ori centralnym zamku, przekręcając kluczyk w drzwiach kierowcy zamkniesz i pozostałe drzwi. Jeżeli nie ma, to jak wyżej pisali, każde drzwi z osobna i wciskamy klamkę.

W sytuacji gdy nie możesz otworzyć bagażnika, raczej będziesz musiał dostać się przez tylne drzwi do bagażnika i ręcznie otworzyć, na zamku jest taki "dzyndzel" :D
AdaMs
Moderator

Panda: Zuza 1.2 69KM (PIII)
Imię: Mateusz

Numer postu:#6  Postprzez Pan_da_3 » Pt 14:02, 16 sty 2015

:mlot: Hehe kilkoma samochodami jeździłem, ale takiego zamykania jeszcze nie spotkałem, stąd moje zdziwienie, że tych drzwi się nie da manualnie zamknąć :) Dzięki Panowie za pomoc, zaraz wychodzę z domu i zabieram się najpierw za dostanie się do bagażnika i otwarcie go, a potem za boczek kierowcy.
Pan_da_3
Świeżak

Panda: BOLID 1,1 2003
Imię: Maks

Numer postu:#7  Postprzez Rejmi » Pt 14:43, 16 sty 2015

jezeli masz CZ to w pierwszej kolejnosci sprawdz czy przypadkiem nie masz peknietego/zerwanego przewodu w przelotce pomiedzy drzwiami kierowcy a kabina - tam idzie sterujacy przewod do pozostalych zamkow

jezeli tam jest caly przewod to sprawdz czy sterujacy nie jest gdzies rozpiety np w wiazce w drzwiach kierowcy
Rejmi
Stały bywalec

Panda: Czerwona
Imię: Rejmi

Powrót do Mechanika - problemy techniczne