Olej silnikowy do Pandy

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: olej silnikowy

Numer postu:#241  Postprzez Kamillo » Pt 20:55, 09 maja 2014

będę zwolennikiem tezy, że nie ma co za wczasu panikować i dzielić włos na czworo. Włoskie silniki (i to nie tylko te sporotwe 5-cylindrowce jak 2.0 20 V turbo) są trochę luźniej spasowane. Mateusz jeździj dalej i obserwuj. jak będzie dalej ubywać będziesz się martwić.
Kamillo
Instruktor

Panda: Seat Ibiza V (KJ)
Imię: Kamil

Numer postu:#242  Postprzez AdaMs » Pt 23:08, 09 maja 2014

Dzięki Panowie za porady, o to chodziło :) Póki co postaram się mieć troszkę lżejszą nogę ( :P ) i będę dalej obserwować :)

A te zapocenia pewnie z czasem zostaną wyeliminowane :ok:
AdaMs
Moderator

Panda: Zuza 1.2 69KM (PIII)
Imię: Mateusz

Numer postu:#243  Postprzez Franek16i » So 10:21, 10 maja 2014

fakt tez taki ze male silniki czesto sie pocą itp:) wiec bez paniki, ja jezdzilem 2 czy 3 lata co raz sprawdzalem i nie powiekszalo sie ani nie wylewalo sie slad niby byl ale to nawet poceniem ciezko nazwac:P ale ze ostatnio przecvhodzila grubsza naprawe to wszystko wyeliminowalem:) fakt taki ze mao wchodzi oleju i trzeba pilmnowac te pocenia i ubytki inna sprawa przy np 5-12 lirach oleju takie pocenia bo wiadomo ze tych 200-300 ml sie nie zauwazy na bagnecie:)
Franek16i
Wymiatacz

Panda: Pandolot 1.2 + NOS:)

Numer postu:#244  Postprzez MAR1O » N 17:47, 11 maja 2014

Siemanko Panie i Panowie moze ktos bedzie wiedzial o co biega : rok temu jak wymienialem olej poszedlem do sklepu kupilem filtr wymienilem, wszystko smigalo jak trzeba. W ostatnim tygodniu zrobilem to samo kupilem filtr i olej, zabieram sie dzisiaj za wymiane i zawsze przed odkreceniem starego filtra przymierzam nowy czy jest taki sam a tu patrze ten nowy jest wezszy i dluzszy, no to konsternacja jest niedziela do sklepu kawalek i co z tym fantem zrobic ? No to stwierdzilem ze odkrece stary i zobacze dokladnie co jest grane, odkrecilem stary przymierzylem ten nowy do silnika i pasuje, ktos mi powie o co w tym chodzi ? Filtry sa rozne na szerokosc i dlugosc ale gwint w srodku jest ten sam. Na razie ten nowy dluzszy zalozony, panda objechana w kolo bloku, ze by rozgrzac silnik i nowy olej, po jezdzie sprawdzone nigdzie nie cieknie - mial juz ktos taka sytuacje ? Czy to nie zaszkodzi silnikowi ? Moja panda to w ogole dziwny przypadek silnik 1.1 a rozrzad mam od 1.2.
"Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate"

"Ty, ktory wchodzisz, zegnaj sie z nadzieja "
MAR1O
Świeżak

Panda: Panda 1.1 2007
Imię: Mariusz

Numer postu:#245  Postprzez tomjoz » N 21:12, 11 maja 2014

Są dwa rodzaje filtrów :D
tomjoz
Profesjonalista

Panda: II 1,2 2008rok Dynamic LPG Sekwencja BRC Błękitna
Imię: Tomek

Numer postu:#246  Postprzez michal.ol1 » Pn 14:35, 12 maja 2014

Dokładnie, są dwa rodzaje filtrów. Pan/i w sklepie powinna to wiedzieć z katalogu i zapytać Cię jaki masz. Jeśli tego nie zrobił/a - zmień sklep lepiej :D
michal.ol1
Specjalista

Panda: 1.3 MultiJet
Imię: Michał

Numer postu:#247  Postprzez AdaMs » Pn 14:46, 12 maja 2014

Ja ostatnio nie wiedziałem który mam, sprzedawca zaproponował abym zapłacił za jeden. On mi dał dwie sztuki, z czego jeden z nich miałem oddać na drugi dzień. I tak też się stało :ok:
AdaMs
Moderator

Numer postu:#248  Postprzez MAR1O » Pn 20:06, 12 maja 2014

@tomjoz to wiedzialem ale podalem rodzaj sinika i pojemnosc oraz rok produkcji, wiec myslalem ze to wystarczy

@michal.ol1 rok temu pan pytal to nie wiedzialem sprawdzil w katalogu i stwierdzil ze mniejszy, wiec taki dal i jak sie po roku okazalo byl wiekszy :) no to teraz tez powiedzialem ze mniejszy, no i jest mniejszy :)

@AdaMs to by bylo najlepsze rozwiazanie ale tam gdzie kupuje to jest istna fabryka drzwi sie nie zamykaja, lada nie jest za wielka, ale zaplecze jest wielkosci castoramy, wiec sie moge zalozyc ze gosci mnie po 10 minutach juz nie pamietal.

I ponawiam pytanie czy to nie bedzie mial zlego wplywu na silnik ? Po jednym dniu uzytkowania zadnych wyciekow, i jak sprawdzic jaki naprawde potrzebuje filtr ?

MAR1O
Świeżak

Numer postu:#249  Postprzez Dreamcatcher » Pn 20:27, 12 maja 2014

MAR1O napisał(a):@tomjoz to wiedzialem ale podalem rodzaj sinika i pojemnosc oraz rok produkcji, wiec myslalem ze to wystarczy

W dieslu to też nie wystarczy. Niemniej sklepowy/sklepowa powinni się przynajmniej spytać.

A czy zaszkodzi? jeśli mocowanie do przewodu olejowego jest to samo i obudowa filtra się zamyka to w czym to przeszzkadza? olej będzie jakoś blokowany, ograniczony przepływ? no nie wiem. Po prostu następnym razem wsadź taki jaki być powinien. Nie chcę w błąd wprowadzać, ale na mój mały rozumek nie powinno być problemów przy normalnej jeździe.
Dreamcatcher
Klubowicz

Panda: 1.3 JTD
Imię: ...

Numer postu:#250  Postprzez MAR1O » Pn 23:09, 12 maja 2014

No dobra a jak sprawdzic jaki, na podstawie vin czy numeru silnika ?

MAR1O
Świeżak

Numer postu:#251  Postprzez AdaMs » Wt 0:13, 13 maja 2014

Najszybciej chyba schylić się pod auto i zobaczyć... Albo będzie wąski i długi, albo gruby i krótki :P
AdaMs
Moderator

Numer postu:#252  Postprzez Dreamcatcher » Wt 7:20, 13 maja 2014

Można próbować na eper.fiatforum.com lub eper.fiatklubpolska.pl ale u mnie eper nie wyjaśnił sprawy. Pozostaje wziąść stary filter w łapę i do sklepu.
Dreamcatcher
Klubowicz

Panda: 1.3 JTD
Imię: ...

Numer postu:#253  Postprzez oozesek » Wt 8:28, 13 maja 2014

Szanowni koledzy, po przeczytaniu całości tematu wniosek dot. 1.3 MultiJet jest taki, że należałoby jednak zalać coś nie "NO NAME". W instrukcji obsługi znalazłem następującą informację:
Oleje dla silników na olej napędowy 1.3 Multijet 75KM: Olej całkowicie syntetyczny klasy SAE 5W-30. Kwalifikacja FIAT 9.55535-S1

Dla silników diesel, w przypadku awaryjnym gdzie nie są dostępne produkty oryginalne, akceptowalne są oleje z osiągami minimalnymi ACEA C2; w tym przypadku nie są gwarantowane optymalne osiągi silnika i jeżeli wystąpią trudności w możliwości wymiany oleju zwrócić się do ASO Fiata. Użycie produktów z charakterystykami niższymi od ACEA C3 i ACEA C2 może spowodować uszkodzenia silnika z utratą gwarancji.

Powstaje pytanie jak mają się podawane przykładowe oleje, np. Motul 8100 x-cess 5W40 (ACEA A3/B4), DuraBlend diesel 5w40 (ACEA B3/B4-04) do wymaganej normy ACEA C3 i ACEA C2? Normy C są wymagane dla silników z DPFami - Panda o ile mi wiadomo takowych nie ma. Chyba, że istotną rolę odgrywa to, że cytat jest dla 75KM a os. które pisały o tych olejach mają 70KM?

Btw. benzyniaki na tym forum to jak widzę zdecydowana większość. Myślę, że podobnie jak na innych forach samochodowych byłoby dużym ułatwieniem, jeśli temat o olejach zostałby podzielony na dwa diesel / benzyna.
oozesek
Świeżak

Panda: 1.3 MultiJet 70KM
Imię: Piotr

Numer postu:#254  Postprzez AdaMs » Wt 8:56, 13 maja 2014

Z tego co kojarzę DPF montowali od 2007 roku, a wersja 75KM z P3 na pewno go ma.
AdaMs
Moderator

Numer postu:#255  Postprzez OsiemKilo » Wt 10:39, 13 maja 2014

Ja do swojego diesla leje Liqui Moly TopTec 4100.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne