Co dziś zrobiłeś(aś) dla swojego autka?

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Re: Co dziś zrobiłeś(aś) dla swojego autka?

Numer postu:#376  Postprzez mija » N 23:18, 21 lip 2013

Obiecałem pokazać kolor pandy po reaktywacji i mimo braku czasu zrobiłem jakieś zdjęcia. Może poszukam zdjęć jak Panda była nowa i zamieszczę je tutaj ale na razie wyobraźcie sobie, że Panda wyglądała jak bobofrutowa w momencie gdy wyjeżdżała z fabryki czyli czerwona Panda, dzieciństwo miała raczej bezstresowe później już bywało różnie aż moja żona zrobiła jej kuku;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak skuteczne to było kuku niestety już opisywałem i pokazywałem na tym forum mam jeszcze bogatszy materiał zdjęciowy ale nie torturujmy się.

Po wypadku i naradach wraz ze szwagrem i Bobofrutem stwierdziliśmy, że mimo decyzji ubezpieczyciela o kasacji pojazdu warto było by go odbudować. No i przez nich doszło do wielu nieprzespanych nocy;

Obrazek

Podczas których rozebraliśmy Pandę do ostatniej śrubki.

Po lakierze panda wróciła w postaci oddzielnych części karoserii (drzwi, maska, klapa, szkielet, zderzaki)

Obrazek

Później była kiepska pogoda co wydłużyło składanie ale w końcu wylądowała na kołach;

Obrazek

... miała być brązowa, miała być ponownie czerwona, miała .....

Obecnie nie jest jeszcze ukończona zamieszczam zdjęcia jak wygląda w nowej odsłonie. Kolor ostatecznie wybrała żona - szału moim zdaniem nie ma jest to metalik z domieszką białej perły, przez co drogi:( lakier pochodzi z palety Hondy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Auto jeździ prosto, pracuje zarówno na benzynie jak i gazie, wszystko z wyposażenia działa, błędów na kompie nie wyrzuciło. Brakuje jeszcze kilku elementów we wnętrzu, przydały by się alufelgi ale budżet chwilowo nie pozwala, pozostaje jeszcze spore pole do popisu. Koniecznie trzeba skończyć wnętrze i to plan na ten tydzień w dalszych planach ... ponownie relingi, gleba, inne heble, felgi i dużo dużo innych pomysłów :)

Dziękuję za pomoc mojemu Szwagrowi Kamilowi oraz Bobofrutowi bez ich wsparcia, rady i pracy Kamila auta pewnie by nie było.
Dziękuję również kilku innym znajomym z forum za rady, wiedzę, wsparcie i prezenty w szczególności; Tomas, Forsaken, witia_2005, Kamillo, Borys i innym.
Dziękuję również mojej Ani za to, że stworzyła mi okazję do odbudowy auta (choć wolałem budować jakiegoś klasycznego roadstera - ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma)

Mój znajomy mechanik oglądał auto i był zdziwiony, że tak szybko i że tak nie ugrdulone, stwierdził że jest pod wrażeniem, czyli chyba nie najgorzej:)

ps mi nie pokazuje w pełnym rozmiarze tych zdjęć na końcu ale myślę że sobie poradzicie.

PS2 aa dziś chyba też udało mi się coś zrobić dla jednej z pand na tym forum - cieszę się że działa :swir:

PS3 następne auto lakieruje sam - lakiernicy to partacze wrr
Ostatnio edytowano Pn 0:03, 22 lip 2013 przez mija, łącznie edytowano 1 raz
mija
Profesjonalista

Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Imię: Michał

Numer postu:#377  Postprzez Worczynski » N 23:46, 21 lip 2013

mija napisał(a):Tak z lubryfikacją i miała być hana ale podobno ostatnio fakt, że pojedynczo ale zdarzały się z nimi problemy to gazownik zaproponował matrix HS - pojedyncze, na razie jest ok ale co dalej zobaczymy, siostra w CRV zamontowała hany i bez lubryfikaci generalnie jej auto też sensownie chodzi. Z tym że ona montowała w Uniejowie i w zeszłym roku bez lubryfikacji płaciła 300zł więcej niż ja. Znajomy montował w innym zakładzie w EZG w poniedziałek i też płacił więcej ale w dużej mierze wynika to z tego, że ja u tego gazownika co robiłem robiłem już kolejne auto i on inaczej meni trochę liczy po za tym ja robiłem KME, a siostra reduktor zavoli, a sterownik szwagier nie umiał powiedzieć jaki. Siostra ma mały zbiornik bo 44 litry czyli tankuje koło 38 mi udało się włożyć (wyjąłem plastikową rynienkę z dna wnęki) zbiornik 55 litrów czyli tankuje do ok 47-48l.
U siostry przy nierównej nodze szwagra (tryb gaz hamulec) pali 12LPG.
W mojej CR-V zobaczymy po 2 bakach co i jak :)

No jakbyś mi na priva zdjęcia podesłał swojego dużego zbiornika to byłbym wdzięczny, bo wymiana jest w tym roku ( legalizacja itp ) i fajnie było by zamienić na większy, bo jest coś około 40l i wchodzi 34 co przy tym spalaniu nawet 300km nie daje zrobić często gęsto :/
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)
Imię: Paweł

Numer postu:#378  Postprzez Kardan » Wt 14:00, 23 lip 2013

Byłem dzisiaj na ostatnim przeglądzie gwarancyjnym i Panda miała trzecią imprezę urodzinową na której wymieniono na gwarancji: dwa boczne kierunkowskazy,alternator,prawy wahacz przedni.Ja musiałem zapłacić za dwa tylne amortyzatory( dostała Monroe ).No i na końcu ładnie ją umyli :D
Kardan
Bywalec

Imię: ---

Numer postu:#379  Postprzez embe » Wt 16:32, 23 lip 2013

moja była dzisiaj u mechanika i dowiedziała sie ile ją będzie kosztowało przywrócenie do stanu prawidłowego. Ale razem z misią stwierdziliśmy,ze no trudno... trzeba to sie zapłaci. bo PCP na nas czeka :)
embe
Specjalista

Panda: Activ 1,2

Numer postu:#380  Postprzez mija » Pt 13:07, 26 lip 2013

Byłem w poniedziałek na mierzeniu podwozia, zbieżności wszystko fabryczne :)
mija
Profesjonalista

Numer postu:#381  Postprzez zecer1971 » So 22:49, 27 lip 2013

Piątek popołudniu i sobota - akcja hamulce czyli wymiana tarcz + klocki, bębny, szczęki, cylinderki, przewody miedziane (550 mm) i tylne piasty z łożyskami.
zecer1971
Zasłużony dla PCP

Panda: Była Active z klimą
Imię: Tomek

Numer postu:#382  Postprzez mija » Pn 18:50, 29 lip 2013

W sobotę był dzień wnętrze tzn.
- końcowe wygłuszenie dachu
- podsufitka
- rączki + daszki
- tylne pasy
- wszystkie górne i dolne plastiki
- wykładziny bagażnika
- no i ori. dywaniki zakupione z PCP wreszcie wylądowały w aucie.

Całość skończyłem o 4 rano.

w między czasie był u mnie michał85 i przelutował mi kilka rzeczy w Pandzie - Duże podziękowania.

W niedzielę rano spakowaliśmy Pandę i na mazury - w rejony mikołajek odwiedzić siostrę na wakacjach - małe kimonko - i w poniedziałek (dziś) przegoniłem Pandę do Wilna.

Na razie Panda jeździ i nie marudzi w te największe upały wszystko spisywało się jak należy, podziękować trzeba temu kto wymyślił klimę :)
Jedyne co mogę zarzucić to spalanie bo w granicach 8 z groszami no ale wolno nie było i całość na klimie.
Wziąłem zapas narzędzi jak by co :)

Fajne trolejbusy mają, zrobię zdjęcie Pandzi w Wilnie to zapodam na razie mam dużo zdjęć zza kierownicy :)
mija
Profesjonalista

Numer postu:#383  Postprzez AdaMs » Śr 23:43, 31 lip 2013

Wróciła tylna wycieraczka, nówka i ori :)
AdaMs
Moderator

Panda: Zuza 1.2 69KM (PIII)
Imię: Mateusz

Numer postu:#384  Postprzez bartus2737 » Cz 0:30, 01 sie 2013

Pomalowanie bębnów i zacisków na czarny mat :) Muszę przyznać koledze mija Kawała dobrej roboty ! Chciałbym taki, kolor Jest super!
bartus2737
Wymiatacz

Panda: 1.1 2008 rok Błękitna :)

Numer postu:#385  Postprzez Dreamcatcher » Cz 13:24, 01 sie 2013

Co dziś zrobiłeś(aś) dla swojego autka?
W sumie niewiele.
Odkąd zamontowałem klubowe ramki (dawno temu) tylna tablica rej. była luźno (1 rząd śróbek) i denerwowała mnie przy zamykaniu bagażnika. W końcu się za to wziąłem i podkleiłem od dołu ... gumową uszczelką do drzwi i okien.
Przy okazji wyczyściłem z brudu plastikowe boczki drzwi przednich w okolicy klamki i rączki.
Drobne ubytki w lakierze już kiedyś uzupełniłem więc zostało jeszcze odkurzyć. Raz na 4 lata można :P
Dreamcatcher
Klubowicz

Panda: 1.3 JTD
Imię: ...

Numer postu:#386  Postprzez gumis » Pt 21:52, 02 sie 2013

A ja w końcu wymieniłem korek paliwa, bo stary się nie zamykał :/ ale w Rudzie dorwałem fajny sklepik z częściami do Fiata w bardzo atrakcyjnych cenach :)

Dodatkowo zalałem potwora 100 oktanowym paliwkiem, jestem ciekaw jak teraz będzie jeździć. Najpierw resztki się wypalą a potem ogień!
Makaron z serem wiruje, wiruje, wiruje... to mnie kręci!
gumis
StickerLover

Panda: 1.2 DynamiT 2004

Numer postu:#387  Postprzez tomjoz » N 19:27, 04 sie 2013

Wczoraj wymieniłem oleje w obydwóch

Obrazek
tomjoz
Profesjonalista

Panda: II 1,2 2008rok Dynamic LPG Sekwencja BRC Błękitna

Numer postu:#388  Postprzez AdaMs » N 19:47, 04 sie 2013

Mój dziś został wypastowany oraz zatankowany pod korek :)
AdaMs
Moderator

Numer postu:#389  Postprzez tomjoz » Pn 23:25, 05 sie 2013

To ile wchodzi litrów pod korek??
tomjoz
Profesjonalista

Panda: II 1,2 2008rok Dynamic LPG Sekwencja BRC Błękitna

Numer postu:#390  Postprzez AdaMs » Wt 8:22, 06 sie 2013

U mnie +/- 30l i wybija :P Ale nie wyjeżdżam rezerwy do końca ;)
AdaMs
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźne tematy...