Numer postu:#1
przez Lee666 » Wt 11:11, 29 sty 2019
Witam serdecznie wszystkich posiadaczy fiata Pandy, do których mam parę pytań.
Co prawda już auto kupiłem ale ten dział wydaje mi się najbardziej odpowiedni. Moja panda jest z 2009r, silniczek to 1.1, przebieg 82 tys, czy prawdziwy nie wiem. Dotychczasowym autem którym jeździłem był suzuki swift 99r 1.3 glx. Autko zaczyna toczyć korozja więc zdecydowałem się na kupno pandy.
Ale do rzeczy. Pierwsze pytanie jakie mnie nurtuje to czy panda z 2009r ma bezkolizyjny rozrząd. Jedni piszą, że do 2010r wszystkie pandy mają bezkolizyjny, znowu inni że jak ma kwadratowy korek wlewu oleju to ma bezkolizyjny, a z okrągłym korkiem to już nie. Wiem, że do 2005r były chyba z kwadratowym korkiem wszystko powyżej to już okrągły, i bądź tu człowieku mądry.
Druga sprawa to ile taka mała panda pali, bo jak czytam, że potrafi wciągnąć z 7 l na trasie to mnie trochę przeraża. Mój styl jazdy to max do 90 km na godz, po autostradach sporadycznie.
Ile litrów oleju wchodzi do silnika pandy? Z tego co wyczytałem poprzedni właściciel lał 10w40. Czy prawdą jest, że silniczki pandy potrafią robić przebiegi rzędu 350 tys?
Ogólnie autko mi się podoba, części tanie, autko dosyć wysokie. Wiem, że niektórzy zakładają nawet 14 calowe felgi ale to raczej zbędne, skoro fabryka wypuściła 13 to po co zmieniać. No chyba że ktoś lubi podziwiać krajobrazy i lubi czasami skręcić gdzieś w polna drogę. Dwie rzeczy mnie w pandzie troszeczkę denerwują, to konsola biegów o którą haczy kolano (inni uważają to za plus bo w dalszych trasach podtrzymuje nogę), no i to spalanie. Producent podaje 7,2. Wiem, że można przerobić na gaz ale ja gazu nie uznaję. Autko kosztowało mnie 9 tys, teraz jeszcze gaz za 2,5 tys, to już się trochę dużo robi. Głównym powodem, że się zdecydowałem właśnie na pandę jest niezawodność silnika, tanie części, ogólnie tania eksploatacja. Gdzie najnowsze polo z silnikiem tsi albo najnowsza ibiza z silnikiem litrowym, z którego wyciągnięto ponad 110KM. Długo by wymieniać, panda przy nich to potęga, niczym mercedes w124.