Witam !
W swojej Pandzie III jeszcze nie zmieniałem - to jeszcze "młódka"
, w starszej Pandzie II 1.1z 2008 r. zmieniałem 2 razy na nasze dobre Iskry - oznaczenie TWE85PRS - działają świetnie, przebieg spokojnie po 40 kkm.(bez gazu !! )
Na stronie internetowej Iskry znalazłem zamiennik dla fabrycznych Pandy III - NGK ZKR7A-10, jest to TWE85LRS-10 przeznaczone dla silników 1.2 69 KM również zgazowanych, do kupienia po 16,90 zł na Alle.... bezpośrednio od producenta (użytkownik "dobreswiece")
Oznaczenie świecy zarówno do II jak i III świadczy, że świece mają takie same parametry, czyli wartość cieplną i wymiary.
Dlaczego tak polecam świece Iskry i to nie pierwszy raz ??
- są bardzo dobrej jakości, cena jest przystępna (w porównaniu z propozycjami w ASO to prawie darmo
) i najważniejsze:
- dużo ludzi w naszym kochanym kraju narzeka, że same zagraniczne firmy, że polskie marki zostały specjalnie sprzedane, że padły takie marki jak np. Autosan, Jelcz, Lublin i wiele innych. To dlaczego zamiast kupować polskie produkty większość się zachłysnęła zagranicznymi markami i sprzedaż polskich spadała. Chociażby przykład świec zapłonowych,
skoro masz dostępne naprawdę dobre Iskry do wszystkich modeli samochodów, to po cholerę szukasz NGK, Boscha, Championa ???????, o ile pamiętam kiedyś ktoś i to na tym forum pisał, że np. dostępne w sklepach moto świece NGK są drugiego gatunku, a pierwszy gat. idzie tylko na montaż fabryczny.
Do wykręcenia świec najlepsza jest końcówka nasadowa 16 mm długa na 1/2 cala z zestawu kluczy nasadowych z gumową wkładką specjalnie do świecy - można kupić samą nasadkę, do niej lekko wachliwą przedłużkę.
Trochę ułatwia swobodne włożenie klucza odpięcie kostek na wtryskiwaczach benzyny.
Po zdjęciu przewodów WN, przed odkręceniem świec wydmuchaj piasek i śmieci z zagłębień głowicy w których są świece, najlepiej sprężarką, może być też stary odkurzacz taki z okrągłym wylotem powietrza, w który wkłada się wąż.