Dziwny odgłos na pierwszym biegu

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Dziwny odgłos na pierwszym biegu

Numer postu:#1  Postprzez Tomita » Wt 23:52, 31 mar 2015

Mam "Pandę 1.1" z 2003 r. z LPG. Auto mam dopiero od tygodnia i ciągle je poznaje. Najbardziej niepokoi mnie dziwny dźwięk podczas ruszania (tylko na pierwszym biegu). Wydaje mi się, że to skrzynia biegów powoduje to "jęczenie". Trudno mi opisać ten dźwięk. Brzmi to tak, jak ruszanie "Fiatem 126p", albo "Cinquecento". Sprzedający tak to też tłumaczył. Podobno Ten Typ Tak Ma. Czy to prawda, czy to jakaś usterka? To mój pierwszy post, więc proszę o wybaczenie jeśli popełniłem jakiś błąd.
Tomita

Re: Dziwny odgłos na pierwszym biegu

Numer postu:#2  Postprzez arnold » Śr 1:04, 01 kwi 2015

Jedynka nie powinna zbyt głośna. Raczej tak jak pozostałe biegi. Wsteczny może mieć charakterystyczny dźwięk bo ma proste zazębienie. Sprawdź olej w skrzyni. I sprobuj przejechać się na jedynce po parkingu, ale z takimi normalnymi dla tego biegu predkosciami, żeby się wschłuchać.

Wysłane z mojego ST23i
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#3  Postprzez bunio14 » Śr 14:12, 01 kwi 2015

Jak możesz to nagraj telefonem i wrzuć na youtube - jęczenie to można różnie interpretować :)
Hałasuje do określonej prędkości czy jak? Jeśli tylko na jedynce to wibracje od uszkodzonych poduszek silnika odpadają, na dwójce powinno telepać jeszcze bardziej.
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Panda: 1.2 limuzyna [sprzedana] :(
Imię: Filip

Numer postu:#4  Postprzez Tomita » Śr 15:21, 01 kwi 2015

OK. Nagram, tylko czekam na poprawę pogody, bo na razie moje nagrania mogą służyć tylko jako podkład dźwiękowy do "Królewny Śnieżki":)
Tomita

Numer postu:#5  Postprzez Tomita » Pt 14:19, 03 kwi 2015

Ok nagrałem ten dźwięk. Jest tu: https://www.youtube.com/watch?v=kx4L8-W2WPk. Niestety jakość nagrania jest tak kiepska, że wątpię, czy da się coś z tego wywnioskować. Chyba jednak wymienię po prostu olej w skrzyni biegów (tym bardziej, że nie wiadomo, czy kiedykolwiek był wymieniany) i zobaczę czy to coś zmieni.
Tomita

Powrót do Mechanika - problemy techniczne