Problem ze sprzęgłem czy skrzynią?

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Problem ze sprzęgłem czy skrzynią?

Numer postu:#1  Postprzez majsterny » Cz 21:03, 14 sty 2016

Witajcie,
pacjent to Panda II z 2012 (euro 5, 69 KM). Od kilku tys. km hałasuje w trakcie jazdy. Na początku było znośnie, dochodził hałas z okolic skrzyni - takie szuranie przy przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem. Nasila się z każdym tygodniem, obecnie głośno przy jeździe na 1 i 2 biegu, ale słychać na każdym, najmniej na 4. Dźwięk to takie głośnie szuranie / terkotanie w każdej fazie jazdy (przyspieszanie, hamowanie silnikiem, jazda ciągła) współmiernie do prędkości obrotowej. Słychać też wyraźnie że szumi na luzie na postoju, po wciśnięciu sprzęgła cichnie. Poczytałem na forum, skonsultowałem z mechanikiem i wyrok - skrzynia. Trochę nie chce mi się wierzyć bo auto ma 32 tys. nalatane i mam je od nowości aczkolwiek przyznaję że go nie oszczędzam :)
Na logikę wszystko wskazuje na uszkodzone łożyska wałka w skrzyni, bo na wciśniętym sprzęgle cichnie więc skrzynia przestaje pracować.
Ale... 2 tygodnie temu zauważyłem że słychać ewidentnie głośny szum przy wciśniętym do oporu sprzęgle, zwłaszcza jak się rozpędzę na 2 do powiedzmy 30-40 km/h i przy załączonym biegu wcisnę sprzęgło. Ewidentnie słychać szum łożyska dociskowego i to dość głośno.
Samochód wstawiam za jakiś tydzień do mechanika.

I teraz do Was drodzy forumowicze pytania:
1. Obstawiacie sprzęgło czy skrzynię, może jedno i drugie (może łożysko wyciskowe poleciało jako konsekwencja luzów na wałku). Czy możliwe żeby łożysko wyciskowe było słychać w trakcie jazdy, teoretycznie nie pracuje.
2. Szukać drugiej skrzyni czy rozbierać tą, ocenić zniszczenia i ewentualnie robić (jak widzę ceny to trochę drogo wymiana łożysk kosztuje)
3. Jakie sprzęgło? Nie pytam o producenta a raczej wymiary. Większość ofert z allegro podaje średnicę 180 mm (tańsze, poniżej 300 zł za valeo) ale jak sprawdziłem w ePERze to po VINie wyszły mi numery OEM wg których w mojej pandzie jest sprzęgło o średnicy 200 mm... (drogo, od 480)

Pozdrowionka dla Was.
majsterny
Świeżak

Panda: Classic MyLife 1.2 69 kucy
Imię: Piter

Re: Problem ze sprzęgłem czy skrzynią?

Numer postu:#2  Postprzez arnold » Cz 22:15, 14 sty 2016

Nie ma co się bawić w wróżkę jeśli i tak jedziesz do mechanika.
Łożysko wciskowe stale współpracuje z sprężyną docisku to jakiej dźwięki może wydawać bez obciążenia, ale luz jakiekolwiek łożyska w skrzyni nie wpłynie na jego pracę, bo jest mocowane do łapy sprzęgła i ślizga się po tulejce na wałku sprzęgłowym.
Najlepsza byłaby ocena hałasów na podnośniku.
Co do sprzęgła to zastosuj taką średnicę jaka była zamontowana. Być może masz pecha lub któryś z użytkowników auta za dużo stoi w korkach z wciśniętym pedałem.
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#3  Postprzez Romix13 » So 16:21, 16 sty 2016

:arrow: viewtopic.php?p=70166#p70166
:arrow: viewtopic.php?p=144144#p144144
:arrow: viewtopic.php?p=97548#p97548
:arrow: viewtopic.php?p=9769#p9769
Polecam lekturę i zdecydować lub ewentualnie zostawić to mechanikowi 8) zamiast tworzyć enty nowy temat o czymś co jest w kilku tematach na forum.
Najgorsze jest to, że zwykle dopiero po rozebraniu widać co się rozsypało.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#4  Postprzez majsterny » Cz 20:57, 28 sty 2016

Poleciały oba łożyska na wałku głównym.
Pandziora naprawiona i śmiga jak po odebraniu z salonu.
majsterny
Świeżak

Panda: Classic MyLife 1.2 69 kucy
Imię: Piter

Powrót do Mechanika - problemy techniczne