Błąd P0520 - czujnik ciśnienia oleju

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Błąd P0520 - czujnik ciśnienia oleju

Numer postu:#16  Postprzez ja84 » N 19:02, 01 mar 2015

Może i odciągnę trochę oleju, spróbuję tej metody. 3,5 l tyle podaje producent i zawsze tyle lałem. Dziwi mnie fakt, ze np. dzisiaj samochód postał na dworze i po zapaleniu zimnego silnika błąd się pojawił i ciągle świeci kontrolka. Zgaszenie silnika nic nie pomaga, dopiero wyciągnięcie bagnetu i sprawdzenie poziomu oleju, powoduje że kontrolka znika. Dziwna sytuacja. Na czujnik bym nie stawiał, może i zbyt duża ilość oleju jest problemem. Jak odciągnąć trochę oleju, trzeba go standardowo spuszczać, macie jakiś pomysł? Do silnika wchodzi 3,1 reszta do miski olejowej i filtra, widać z tego że książka serwisowa zawyża dane.
ja84
Bywalec

Panda: 1.1 54KM LPG

Numer postu:#17  Postprzez Regis » N 20:01, 01 mar 2015

Po wyciągnięcu bagnetu może Ci nieznacznie spadać ciśnienie oleju :) Tylko nie jestem pewien czy te czujniki dają również informację o za wysokim ciśnieniu w układzie.
Regis
Klubowicz na emeryturze

Panda: Megane II 3d 2.0 16V
Imię: Łukasz

Numer postu:#18  Postprzez arnold » N 20:28, 01 mar 2015

Umów się z mechanikiem na pomiar ciśnienia oleju, i na kontrolę samego czujnika. Musisz mieć wiarygodne dane. Czujnik wskazuje tylko nie osiągnięcie minimalnego ciśnienia oleju. Może być uszkodzony, ale nie musi i pomiar da Ci realne dane.
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#19  Postprzez zibi63 » N 22:45, 01 mar 2015

Olej można odciągnąć w bardzo prosty sposób. Potrzebne są dwie rzeczy- strzykawka, a raczej strzykawa (o dużej pojemności), którą można nabyć w aptece i bezbarwny przewód igielitowy o takiej średnicy, by można było ciasno go włożyć na końcówkę strzykawki. Odsysamy olej przez otwór, w którym włożony jest bagnet. Z tego co piszesz, to najpierw sprawdziłbym poziom oleju . Jeśli wlewałeś do tej pory 3,5 litra i tak zaleca producent i było w porządku, to co nagle by się zmieniło. Wydaje mi się iż wlanie 0,2 litra oleju ponad stan nie powinno być aż tak niebezpieczne. Ale tu nie będę się upierał.
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Numer postu:#20  Postprzez rosomak » Pn 12:59, 02 mar 2015

Poziom min i max jest zaznaczony w jakimś celu, ale Polak zawsze będzie kombinował. Sprawdź dokładnie styk, możesz mieć nalot na złączce(konektorze) przy kablu, może być przegnity. Jeśli na zimnym się zapala, a na ciepłym gaśnie to właśnie może być brak styku(rozszerzalność cieplna).
rosomak
Bywalec

Panda: Bravo2 1.4 + LPG
Imię: Darek

Numer postu:#21  Postprzez arnold » Pn 16:43, 02 mar 2015

Dobra sprawdziłem, mam nadzieję że znów się nie mylę. Czujnik ciśnienia oleju zwiera dopiero po osiągnięciu ciśnienia- czyli nie jest jak wcześniej powiedziałem włącznikiem o stykach normalnie zwartych. Świeci się po wypięciu wtyczki. Wtyczka jest jednoprzewodowa.
Działa to na prostej zasadzie
obwód zamknięty- osiągnięte minimalne ciśnienie oleju
obwód otwarty- ciśnienie nie osiągnięte

Więc jeśli zapala się kontrolka to może być brak styku. Nadmiar oleju na pewno nie zapali kontrolkę. A większym problemem jest przelanie do tego stopnia że korba uderzy o lustro oleju, lub to co straszy VAGina że może uszkodzić katalizator. Ta nawet 1/3 bagnetu nie powinna nic zrobić, u mnie Renault przelało w nowym aucie i gra.

PS. Kiedyś w samochodach rozwiązywano to na odwrót- brak ciśnienia oleju to obwód zamknięty, stąd wcześniejsza moja pomyłka.
arnold
Wymiatacz

Numer postu:#22  Postprzez ja84 » Pn 17:34, 02 mar 2015

arnold napisał(a):Dobra sprawdziłem, mam nadzieję że znów się nie mylę. Czujnik ciśnienia oleju zwiera dopiero po osiągnięciu ciśnienia- czyli nie jest jak wcześniej powiedziałem włącznikiem o stykach normalnie zwartych. Świeci się po wypięciu wtyczki. Wtyczka jest jednoprzewodowa.

Więc jeśli zapala się kontrolka to może być brak styku. Nadmiar oleju na pewno nie zapali kontrolkę. A większym problemem jest przelanie do tego stopnia że korba uderzy o lustro oleju, lub to co straszy VAGina że może uszkodzić katalizator. Ta nawet 1/3 bagnetu nie powinna nic zrobić, u mnie Renault przelało w nowym aucie i gra.

PS. Kiedyś w samochodach rozwiązywano to na odwrót- brak ciśnienia oleju to obwód zamknięty, stąd wcześniejsza moja pomyłka.

Cóż czujnik kosztuje 14zł, sprawdzenie ciśnienia w ASO 150zł, trochę to śmieszne. Do wymiany czujnika trzeba mieć rączki chińczyka :lol: :hahaha: Pomyślę nad wymianą, kable sprawdziłem, wyglądają jak nowe. Tyle zmieniałem razy olej i nigdy nie miałem takich problemów.
ja84
Bywalec

Numer postu:#23  Postprzez arnold » Pn 17:39, 02 mar 2015

Dojście jest super, co wy macie z tymi rękoma chińczyka. Nikt nie każe jechać do aso. Czujnik zmienić i dopiero później się martwić jak problem nie ustanie.

Wysłane z mojego ST23i
arnold
Wymiatacz

Numer postu:#24  Postprzez przetwornica » Wt 16:14, 03 mar 2015

Czujnik ciśnienia oleju zwiera dopiero po osiągnięciu ciśnienia
:facepalm:
- działa to na odwrotnej zasadzie.
przetwornica
Profesjonalista

Panda: 1.2 Active minus
Imię: Marek

Numer postu:#25  Postprzez arnold » Wt 22:11, 03 mar 2015

To przy wypietej wtyczce nie powinien się świecić. Specjalnie to sprawdzałem. Sprawdzę miernikiem, po prostu wydaje mi się że zasada jest odwrotna, nie tak jak kiedyś i styki są normalnie otwarte. Ze schematu ciężko mi wywnioskować.

Wysłane z mojego ST23i
arnold
Wymiatacz

Numer postu:#26  Postprzez przetwornica » Śr 10:19, 04 mar 2015

Nic bardziej mylnego. Czujnik jest zwarty do masy, gdy ciśnienia brak. Jeśli silnik nie pracuje, a obwód czujnika jest otwarty, lampa Alladyna świeci, aby zasygnalizować awarię obwodu elektrycznego, nie zgaśnie też po uruchomieniu silnika. Po prawidłowym podłączeniu czujnika, po kilku rozruchach silnika lampka dopiero zacznie gasnąć.
przetwornica
Profesjonalista

Numer postu:#27  Postprzez arnold » Śr 16:45, 04 mar 2015

Dobra czujnik jest klasyczny i tak jak Przetwornica napisał, a ja w pierwszym poście silnik testuje bład. Ale zapalanie się w trakcie jazdy trzeba skontrolować.

arnold napisał(a):Nie było styku. Czujnik zwiera do masy gdy nie ma ciśnienia oleju. Gdy silnik nie pracuje, a nie ma zamkniętego obwodu to wtedy masz błąd. Wystarczyło trochę brudu korozji i nie ma przepływu prądu.

Wysłane z mojego ST23i

Przez te odłączanie na postoju wyciągnąłem złe wioski.
arnold
Wymiatacz

Numer postu:#28  Postprzez ja84 » Śr 17:12, 04 mar 2015

przetwornica napisał(a):Nic bardziej mylnego. Czujnik jest zwarty do masy, gdy ciśnienia brak. Jeśli silnik nie pracuje, a obwód czujnika jest otwarty, lampa Alladyna świeci, aby zasygnalizować awarię obwodu elektrycznego, nie zgaśnie też po uruchomieniu silnika. Po prawidłowym podłączeniu czujnika, po kilku rozruchach silnika lampka dopiero zacznie gasnąć.

Ok wymienię czujnik, ale czy do jego wymiany trzeba spuścić olej? Nie stawiam na czujnik bo w Pandzie za błędy zawsze odpowiedzialna jest pierdoła, o której człowiek dowiaduje się już po fakcie, np. tutaj ktoś wymienił i nic to nie dało http://www.forumsamochodowe.pl/czujnik- ... t41391.htm, skąd my to znamy, właściciele Pand :D.
ja84
Bywalec

Numer postu:#29  Postprzez przetwornica » Śr 17:22, 04 mar 2015

Nie trzeba spuszczać oleju, olej jest w misce olejowej, a czujnik w silniku.
Weź omomierz albo czujnik ciągłości obwodu i niech Ci ktoś ze 20 razy zapali na kilka sekund silnik i zgasi, a Ty obserwuj, czy za każdym razem zwiera do masy po zgaszeniu i tyle, jeśli zwiera za każdym razem, to masz przewód ukiwany, jak izolacja stwardniała od starości, temperatury i wycieków oleju to tak bywa.
Czujniki oleju czasem się zapychają, czasem zapychają się kanały olejowe tychże, wystarczy wtedy wykręcić czujnik i wydmuchać sprężonym powietrzem - miałem kilka przypadków.
Tylko czasem nie wykręcaj czujnika na zapalonym silniku, albo nie zapalaj na wykręconym czujniku :P
przetwornica
Profesjonalista

Numer postu:#30  Postprzez ja84 » Pn 21:37, 09 mar 2015

Czujnik kupiony, ale przez te kilka dni ciepła błąd ani razu się nie pojawił, chyba jednak to będą kable, jakiś sposób na ich sprawdzenie?
ja84
Bywalec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne