problem z doborem oleju silnikowego

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: problem z doborem oleju silnikowego

Numer postu:#16  Postprzez bobofrut » Pt 10:33, 03 paź 2014

Witaj,
Na pewno nie będzie to zbrodnia jeśli olej Shell będzie z odpowiedniego źródła.
Najważniejsze, żeby olej spełniał wymagania i miał certyfikaty nie gorsze niż poprzedni olej.
I ten 5w40 i ten także bez problemu możesz zmienic. Sam najpierw lałem mobila, teraz valvoline i jest nawet lepiej ;) (trafiłem na słabą jakośc oleju mobil i "jadł" olej, teraz nie mam z tym problemu)
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Imię: Patryk

Numer postu:#17  Postprzez kampress » Pt 10:58, 03 paź 2014

bobofrut napisał(a):Witaj,
Na pewno nie będzie to zbrodnia jeśli olej Shell będzie z odpowiedniego źródła.
Najważniejsze, żeby olej spełniał wymagania i miał certyfikaty nie gorsze niż poprzedni olej.
I ten 5w40 i ten także bez problemu możesz zmienic

Dziękuję za szybką odpowiedź, olej raczej z pewnego źródła... - gdyż handlujący jest oficjalnym dystrybutorem w/w, a jak doskonale wszyscy wiemy Selenia i jej cena to jakiś kosmos... :/
kampress
Bywalec

Panda: 1,2 Pb + LPG
Imię: kampress

Numer postu:#18  Postprzez zibi63 » So 21:24, 04 paź 2014

Poszukaj na allegro. Tam ceny selenii są "normalne" czyli nie odbiegające od cen olejów innych producentów. Orientowałem się w Petronas Polska i tam potwierdzili, że selenia może być sprzedawana w dużo niższej cenie. Nie mieli też sygnałów o podróbkach. Cena selenii w serwisach to ewidentne złodziejstwo. Ja kombinowałem na benzynie ze zmianą oleju i przeprosiłem selenię. Próbowałem z liqui molly i mobilem- rewelacji nie było. Przebieg 27000 tkm świadczy o tym ,że silnik jest dopiero co dobrze dotarty. Przy zmianie na inny olej trzeba zwrócić uwagę na klasę i parametry oleju- nie mogą być niższe od stosowanego dotychczas (chociaż różnie z tym bywa i silniki różnie "trawią" oleje różnych producentów pomimo tej samej klasy i podobnych parametrów). Generalnie jednak takie zmiany nie powodują żadnych szkód.
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Numer postu:#19  Postprzez kampress » Pn 11:41, 06 paź 2014

W rzeczy samej, wolał bym na razie przy tak niewielkim przebiegu nie zmieniać producenta oleju, spróbuję w takim bądź razie z allegro, choć po prawdzie, trochę nie wierzę czy aby nie występują "tam" podróby...
I jeszcze jedno pytanko - ile wchodzi do 1,2 - 4 L wystarczy ?.
kampress
Bywalec

Numer postu:#20  Postprzez arnold » Pn 11:48, 06 paź 2014

Wystarczy aż nad to.
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#21  Postprzez kampress » Pn 12:10, 06 paź 2014

Ok, a czy taka kombinacja da rady...? - http://www.petrostar.pl/oleje/oleje_sam ... 2089095735 + dolewka z 1 L z zeszłego roku co go wożę w bagażniku w celu ewentualnej dolewki...? ;) - czy dać sobie spokój z olejem z przed roku...
kampress
Bywalec

Numer postu:#22  Postprzez tata_jerzyka » Pn 12:11, 06 paź 2014

W lato zalewam 10W/60 Shell, na zimę (pomimo że ten samochód nie jeździ przy temp otoczenia mniejszej niż 0) wlewam 0W/40 Liqui Molly. Silnik bardzo się cieszy z tego powodu.
tata_jerzyka
Aktywny

Panda: 100HP
Imię: Łukasz

Numer postu:#23  Postprzez tata_jerzyka » Pn 12:12, 06 paź 2014

kampress napisał(a):Ok, a czy taka kombinacja da rady...? - http://www.petrostar.pl/oleje/oleje_sam ... 2089095735 + dolewka z 1 L z zeszłego roku co go wożę w bagażniku w celu ewentualnej dolewki...? ;) - czy dać sobie spokój z olejem z przed roku...

Okres przydatności oleju do użycia to 4lata od daty produkcji. Możesz lać śmiało.
tata_jerzyka
Aktywny

Numer postu:#24  Postprzez kampress » Pn 12:16, 06 paź 2014

tata_jerzyka napisał(a):Okres przydatności oleju do użycia to 4lata od daty produkcji. Możesz lać śmiało.

O extra :) - tak robiłem w poprzednim moim wozidełku - Sejtku - jak go sprzedawałem w zeszłym roku - przy przebiegu 120 tyś - oleju nie brał
kampress
Bywalec

Numer postu:#25  Postprzez tata_jerzyka » Pn 12:49, 06 paź 2014

W firmie mam Poloneza GLI który obecnie ma nalatane >400,000km, silnik nie robiony, auto normalnie odpala, jeździ, nie dymi. Od nowości na 10W/40 Lotos. Także jak dbasz tak masz. Ważne aby zmieniać olej na czas i nie pałować na zimnym.
tata_jerzyka
Aktywny

Numer postu:#26  Postprzez kampress » Pn 13:42, 06 paź 2014

Ha, dzwoniłem do najbliższego ASO Fiata i się okazuje że będę miał taniej Selenię za 1 L niż na Allegro itp... - co się nie robi żeby przyciągnąć klienta... ;) - to miło z ich strony !, a auto będzie jedzić na tym samym oleju - przy okazji również instalacja LPG do przeglądu - diagnostyki - kalibracji - wymiany filtrów etc - a że w/w Aso też jest przedstawicielem Tartarini to dobrze się składa.
kampress
Bywalec

Numer postu:#27  Postprzez zibi63 » Pn 21:27, 06 paź 2014

Do 1.2 wchodzi 2,8 litra oleju. Sprawdzone, w tym roku sam zmieniałem olej i filtry. Gratuluję wytargowania korzystnej ceny selenii w aso. Zmiana na inny olej nie stanowi problemu, jednak zauważyłem , że silniki 1.2 fire "lubią" selenię więc w tej sytuacji nie ma co szukać czegoś nowego. Ciekawostką w moim przypadku jest to, iż selenię kupiłem na allegro w firmie, która prowadzi serwis fiata.
zibi63
Stały bywalec

Numer postu:#28  Postprzez Dorian1.1 » Wt 20:35, 07 paź 2014

JA powiem tak miałem zalane 10w40 mobila a w tym roku "zatankowałem" Petronas Syntium 5w40 niskopopiołowy. Silnik ewidentnie chodzi lepiej aczkolwiek tyci głośniej, nie oszukujmy się ma prawo pare km nalatane ma :) Od teraz do mojego 1.2 60 km dopóki nic się działo nie będzie lany bd 5w40. Po montażu turbosprężarki zastanowie się nad innym lepszym olejem może.
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Numer postu:#29  Postprzez zibi63 » Śr 18:06, 08 paź 2014

Selenia i syntium to produkty petronasu.Oba ( selenia 5w40 KPE i syntium 3000 AV) spełniają nornę C3 dla olejów niskopopiołowych. Różnią się minimalnie gęstością oraz lepkością w 100 stp C. Ciekawe czy ze względu na inne pakiety dodatków. W rozmowie telefonicznej przedstawiciel petronasu nie chciał zdradzić tej tajemnicy. Różni je zdecydowanie cena na niekorzyść selenii. Natomiast jest jeszcze jeden kwiatek w grupie olejów selenia -to selenia WR. Praktycznie KPE i WR spełniają te same wymagania fiatowskie :SAE 5W-40, ACEA C3, API SM/CF, FIAT 9.55535-S2 . Z tym, że różnica tkwi w CONTRACTUAL TECHNICAL REFERENCE N°F603.C07 dla fiata i CONTRACTUAL TECHNICAL REFERENCE N°F603.C08 dla alfa romeo. Ciekawe jaka jest różnica między C07 i C08. Ale to już szczegół bo różnica w cenie nie będzie znacząca. To tylko informacja w ramach ciekawostek, bo innych szczegółów nie udało mi się ustalić, ze względu na zasłanianie się tajemnicą handlową przedstawiciela petronasu. Może ktoś ma bardziej precyzyjne informacje?
zibi63
Stały bywalec

Numer postu:#30  Postprzez OsiemKilo » Śr 19:20, 08 paź 2014

Nie chciał powiedzieć albo nie wiedział. Można poszukać karty charakterystyk danych olejów (MSDS) i porównać. Można również wystąpić do przedstawiciela o kartę charakterystyki i albo niech poda źródło z którego można pobrać albo niech wyśle. Jeśli nie będą chcieli podać to ja bym sobie dupy nie zawracał i zrezygnował z tego oleju.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne