Numer postu:#18 przez Krzysztoffer » Cz 0:00, 08 lut 2018
też mi się udało ale zmarnowałem na to pół dnia m.in. przez to, że przeczytałem post użytkownika Pentium, gdzie napisał:(...)"Szybę zesuń w dół, przekręć o pewien kąt najlepiej zbliżony do 90 stopni i wyciągaj do góy." co jest niewykonalne (zastosowałem analogię do montażu). Do tego stopnia próbowałem tym sposobem, że nawet skróciłem prowadnicę (akurat w vanie szyba jest na stałe a prowadnica dużo wystawała), ale i tak szyby nie dało się obrócić ( brakowało około 3cm luzu), dlatego jak ktoś będzie z tym kiedyś walczył to niech nie kombinuje zbyt mocno tylko:
Przyłożyć szybę od zewnętrznej strony drzwi, w takiej pozycji w jakiej finalnie będzie się znajdować, wycelować jej spodem w szczelinę i wsunąć by się trochę schowała i potem starać się ją wcisnąć z wyczuciem, kierdając nią trochę. Oczywiście wszystko to należy robić przy zdjętych listwach i uszczelkach. Trzeba pamiętać, że szyba jest elastyczna do pewnego stopnia i może strzelić, więc jeśli ktoś nie czuje się pewny to lepiej oddać blacharzowi lub innemu specowi.