victor89 napisał(a):Opis problemu:
Podczas jazdy na 1, 2, 3 biegu w całym zakresie obrotów występuje charakterystyczne charczenie.
Pewnego dnia zszedłem do pandy i odpaliłem, ruszyłem z miejsca i od razu do moich uszu dobiegł jakiś dziwny dość charakterystyczny dźwięk. Występuje przy przyspieszaniu, jeździe jednostajnej i hamowaniu silnikiem. Dzisiaj postanowiłem się sprawie przyjrzeć, i na wyżej wymienionych biegach słychać go dość głośno.
Testowałem tak
-bieg 1 - ruszamy, rozpędzamy się do 20kmh, trzymamy prędkość. Następnie bez puszczania gazu wciskam sprzęgło. Dźwięk ustępuje. Samochód toczy się cicho, silnik pracuje na wysokich obrotach - jednak niemalże bezgłośnie. To samo dzieje się gdy po wciśnięciu sprzęgła wrzucę na luz, puszczę sprzęgło. Biei 2, 3 tak samo.
Po wrzuceniu biegu 4 i 5 wszystkie anormalne dźwięki ustępują przy max przyspieszeniach i przy jeździe jednostajnej.
Wynika z tego że dźwięk pochodzi.. ze skrzyni biegów?
Co do jasnej ciasnej jeszcze złego może mnie spotkać akurat wtedy gdy kiepsko z kasą na naprawy i zbliżają się wakacje :]]
Miał ktoś podobny przypadek?
Proszę o pomoc.
Ja się wtrące ale u mnie jest inaczej. 1,3 diesel u mnie takie terkotanie slychac tylko na 4-5 biegu. autko swiezo po wymianie sprzęgła.
moze byc brak oleju w skrzyni