schalker napisał(a):Witam,
mam ten sam problem.
Proszę napisz jak go rozwiązałeś ? Ile ew. kosztowała regeneracja skrzyni lub naprawa ?
Pozdrawiam
schalker napisał(a):Witam,
dzwoniłem w kilka miejsc i wszędzie powiedziano mi, że koszt wymiany łożysk przewyższy koszt nowej skrzyni.
Orientacyjnie skrzynia biegów około 1000 zł + 400 zł wymiana + koszt uszczelniaczy i oleju.
Nie wiem co w takiej sytuacji zrobić. Jeden mechanik nastraszył mnie, żeby z taką skrzynią nie jeździć, bo w razie gdy mechanizm posypie się przy dużej prędkości to mogą być tragiczne skutki ... (jak z tym jest naprawdę ?)
schalker napisał(a):Znalazłem fachowca niedaleko siebie:
koszt robocizny (demontaż, wymiana łożysk, montaż) to 550 zł + koszt oleju + koszt łożysk.
W sumie może wyjść około 750 zł ...a miał być zamontowany centralny zamek i radio
Charczenia aż tak mocno nie słychać, praktycznie żona nawet nie wiedziała że coś charczy dopóki jej o tym nie powiedziałem... i co robić ?
schalker napisał(a):Drugi spec mówi: nie opłaca się wymieniać łożysk (koszt min. 800zł), jeździć do oporu, nic się złego nie może stać, masa samochodu nie pozwoli, żeby całkowicie zblokowało koła, jak rozpadnie się mechanizm wymienić skrzynie na regenerowaną i po kłopocie.
Gdyby żona robiła "kupę" kilometrów Pandą to nawet nie zastanawiałbym się nad wymianą łożysk lub całej skrzyni. Natomiast ona robi dziennie 4 km i co sobota wypad na większe zakupy (max. 10 km). Myślę, że przy tym przebiegu może pojeździć na tej skrzyni 2-3 lata albo dłużej ...
Charczenia aż tak mocno nie słychać, praktycznie żona nawet nie wiedziała że coś charczy dopóki jej o tym nie powiedziałem... i co robić ?
Powrót do Mechanika - problemy techniczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości